NRK Meny
Normal

Ousdal vant over Pasientskadenemnda

Skuespiller Sverre Anker Ousdal vant rettssaken mot Pasientskadenemnda. Han saksøkte nemnda etter at han fikk sterkt redusert syn etter en kreftoperasjon i 2008.

Ousdal 24

Sverre Anker Ousdal fikk leverkreft i i 2008 og ble sterkt synshemmet etter en operasjon.

Foto: Kristine Hovda / NRK

Retten slår fast at Pasientskadenemnda er erstatningsansvarlig for synstapet til Sverre Anker Ousdal. Tirsdag kom dommen i rettssaken som gikk for lukkede dører i Oslo tingrett.

Pasientskadenemnda må betale alle Ousdals saksomkostninger på nærmere 300 000 kroner. Ifølge dommen må nemnda også dekke utgiftene til den rettsoppnevnte sakkyndige som kommer på rundt 44 000 kroner.

– Min klient er veldig fornøyd med resultatet. Han ønsker ikke å kommentere saken i pressen. Han vil vente til dommen er rettskraftig, sier Ousdals advokat Janne Larsen til NRK.

– Dommeren har gått grundig gjennom viktige bevis og gitt Ousdal medhold på alle punkter. Vi håper at staten unnlater å anke dommen slik at min klient kan endelig slå seg til ro med resultatet som tingretten har kommet frem til, sier Larsen.

Pasientskadenemnda har en måned på seg til å avgjøre om de vil anke saken til lagmannsretten eller ikke. Nemndas direktør Rose-Marie Christensen ønsker ikke å kommentere dommen på nåværende tidspunkt.

Foreløpig har vi ingen kommentarer. Vi må vurdere dommen nøye før jeg kan si noe mer. Det er også for tidlig å si noe om vi skal anke dommen, sier Christensen til NRK.

Kritikkverdig journalføring

Ifølge Ousdals advokat Janne Larsen skal skuespilleren ha «rapportert om synstap første gang han våknet etter anestesien, uten at det ble gjort adekvate tiltak for å redde synet.»

Retten skriver i dommen at «det var kritikkverdig at det ikke ble journalført at Ousdal meddelte at han hadde merkbart nedsatt syn da han første gang våknet opp fra narkosen 12.08.08, og at det først ble iverksatt undersøkelser og tilkalling av øyelege ca. 18 timer senere.»

Retten påpeker derimot at den manglende journalføringen neppe var av avgjørende betydning.

En tidligere diagnose og behandling ville sannsynligvis ikke ha forhindret eller begrenset synsskaden, ettersom den mest sannsynlig oppsto allerede under operasjonen, står det i dommen fra Oslo tingrett.

Mistet synet etter operasjon

I 2008 ble Sverre Anker Ousdal rammet av leverkreft. Kreften har han vunnet over, men en kreftoperasjonen etterlot ham nesten blind.

Ifølge legene fikk synsnerven fikk for lite oksygen under kreftoperasjonen, noe som førte til sterkt nedsatt syn. Han kan ikke lenger lese, se på TV eller kjøre bil.

Den kjente skuespilleren mener Rikshospitalet har skylden for synstapet, og saksøkte derfor Pasientskadenemnda.

Lørdag niende november går Sverre Anker Ousdal (69) på scenen for siste gang, som den mektige Kong Lear av William Shakespeare. Avslutningen blir ikke som han hadde tenkt seg. For fem år siden mistet han synet.

I NRKs radiodokumentar «Kong Sverre – et portrett av Sverre Anker Ousdal» forteller skuespilleren at enkelte ting aldri vil bli det samme etter synstapet.

Kulturstrøm

 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller
 • HØR: Jon Michelet spesial

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta. Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta.
Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.
 • – Du sier bare: Wow! Er det mulig?

  – Alle reiser til Europa og opplever Paris og Roma. Men få reiser til Norge. Jeg tror at det å gi dem muligheten til å oppleve en annerledes destinasjon vil appellere til kundene våre, sier Nguyen.