NRK Meny
Normal

Ost, ost, ost!

Den franske gastronomen Jean-Anthelme Brillat-Savarin sa en gang: "Et måltid uten ost er som en fager kvinne i mangel av et øye."

Lekkert ostefat
Foto: Marie Melgård / NRK

Osteteori og tips

Ostefamilien blir stadig større og kan til tider være litt vanskelig å orientere seg i.

Det finnes over 1000 ulike sorter ost og over 350 av dem produseres i Frankerike.Verdens mest populære ost derimot stammer fra England og heter Cheddar.

I Norge har det kommet en del nye og spennende oster fra "lokale produsenter", disse er laget av både kumelk og geitemelk.

Kvaliteten og smaken på ost avhenger av mange faktorer som melken, lagringstiden, lagringsforhold, blandingsforhold o.s.v. En grunnregel er at osten blir skarpere jo lenger den er lagres, spesielt gjelder dette for gule oster.

Når du skal sette sammen et ostefat kan du velge litt forskjellige typer ost som fast ost, hvitmuggost, kittmodnet ost og blåmuggost.

Husk at osten skal serveres temperert og bør ligge i romtemperatur minst 1 time før den skal spises.

Forslag til ostetilbehør

Frukt, tørket frukt, nøtter, chutney laget av frukt, søt balsamico, flytende honning, god olivenolje, marinerte tørkede tomater og oliven passer godt som tilbehør til ost. Prøv f.eks. pærer i båter stekt med litt smør og honning, eller kokt i sukkerlake krydret med sitron og stjerneanis eller fenikkelfrø.

Glaserte valnøtter

Kok 200 g valnøttkjerner i litt vann i 5 minutter. Hell av vannet og tørk nøttene på kjøkkenpapir.

Bland valnøttene med 1 dl melis og legg dem utover et bakepapirkledd stekebrett. Stek valnøttene ved 225 grader i 5-10 minutter til de er glinsende, men ikke brente.

Fruktkompott

En enkel og knallgod tørket fruktkompott lager du som følger. Skjær opp 200 g tørket frukt som fiken, aprikos og rosiner i mindre biter.

Ha det over i en kasserolle sammen med 2 dl rødvin og 3 ss sukker. Kok det hele langsomt opp, og la det koke til frukten blir bløt og væsken får sirupskonsostens.

Smak kompotten til med litt søt balsamico eller sabadressing. Nøtter kan også brukes i denne kompotten.

 Camembert med rosmarinhonning og pecannøtter

Camembert med rosmarinhonning og pecannøtter
Foto: Marie Melgård / NRK

2 små camembert

1 dl pecannøtter, eller valnøtter

1 dl honning

1 dæsj olivenolje                                                 

4 tørkede aprikoser i tynne strimler

Et par kvister rosmarin

Varm ovnen til 225 grader. Skjær forsiktig av det øverste "lokket" på osten.

Grovhakk nøttene og trykk dem fast på osten. Bak osten i ovn i ca. 5 minutter eller til osten begynner å sprekke.

Varm honningen i en kasserolle sammen med aprikosene og rosmarinblader.

Hell den varme honningen over osten rett før servering.

Vinforslag

20314

Riesling QbA 2006

Dönnhof

Nahe, Tyskland

Kr 115,00

 

32468

Chimay Trappist Blue

Bieres de Chimay

Belgia. Kr 49,10

 

 33230

Sancerre le Chatillet 2006

Balland-Chapuis ,Loire Frankrike

Kr.165,00

 

2653

Aass Bock

Aass Bryggerier

Drammen, Norge.

Kr 26,-

 

10602

Bourgogne Rouge Pinot Noir 2006

Derey Freres

Burgund, Frankrike.

Kr 185,80