Hopp til innhold

Oslo-nedstengning skaper filmtørke for kinoene i resten av landet

Selv om kinoene i store deler av Norge er åpne, får de ikke vise storfilmer som «Heksene» av Roald Dahl og Oscar-nominerte «The Father». Årsaken er at Oslo og omegn fortsatt er nedstengt.

Heksene av Roald Dahl

Hollywood-filmatiseringen av Roald Dahl-boken «Heksene» med Anne Hathaway i hovedrollen, skulle ha hatt premiere i Norge før jul, men har blitt utsatt flere ganger. Filmen er lansert flere andre steder i verden.

Foto: Daniel Smith / AP

Oslo har vært stengt ned siden november og onsdag ble det kjent at hovedstaden og omegn fortsatt er stengt, til tross for at resten av landet gjenåpnes.

Det får også store konsekvenser for kinoene og publikums filmtilbud.

For selv om resten av landets kinoer kan ta imot publikum, er det rett og slett for store penger tapt når Oslo og omegn må holde stengt.

Christin Berg

Programdirektør i Nordisk Film Kino, Christin Berg.

Foto: Jo Michael

– Ettersom og Oslo og omegn har vært stengt siden 10. november betyr at flere av de store filmene som skulle ha vært lansert før jul og i år har blitt utsatt i påvente av at kinoene i Oslo og omegn åpner igjen, sier programdirektør i Nordisk Film Kino, Christin Berg.

Filmene «Heksene», «The Father», «Ninjababy», «Promising Young Woman» og «Aksel» er bare noen eksempler på filmer som er utsatte på grunn av dette.

Nordisk Film Kino driver kinoer i Oslo og ni andre steder i Norge.

– Det er helt avgjørende at kinoene i Oslo åpner nå, slik at vi får en balanse i markedet. Dette er trist for oss som driver kino og for publikum, sier Berg.

– Ville tapt en tredel av inntjeningen

Atle Ellingsen er distribusjonsansvarlig i SF studios og ansvar for å fordele filmer til kinoene.

– Oslo og omegn utgjør 30 prosent av markedet og det er vanskelig å slippe filmer når man mangler 30 prosent av markedet. Da ville vi tapt en tredel av inntjeningen, sier Ellingsen.

Han sier de ikke har så mye valg.

– Vi ønsker å vise filmene vi har. Men vi er fanget av systemet og har ikke noe valg. Vi får ikke gjort noe før myndighetene åpner opp, det er vanskelig, om ikke umulig å slippe filmer før Oslo og Viken åpner.

Han får tilbakemeldinger fra dem som jobber på kinoene i resten av landet.

– De er frustrerte og jeg forstår det, men det er lite jeg får gjort, sier Ellingsen.

Film-boom til høsten

Når alt åpner igjen får derimot kinonæringen er luksusproblem.

– Da blir det en jobb og fordele filmene utover, slik at de ikke slår hverandre i hjel. Men kinohøsten ser ekstremt bra ut, så publikum har mye å glede seg til, sier Christin Berg.

Pandemien fører også til at flere store Hollywood-produksjoner holdes igjen over hele verden. Det gjelder blant andre «Godzilla vs. Kong», den nye James Bond-filmen «No Time To Die», «Top Gun: Maverick» og «Mission Impossible 7», som delvis ble spilt inn i Norge.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP