Hopp til innhold

Blir Norges største kinoeier

Oslo Kino kjøper kinoene i åtte norske byer.

Gerard Butler på vei inn til premiere på Saga Kino i Oslo

PÅ OSLOBESØK: Gerard Butler på vei inn til premieren på sin siste film «Law Abiding Citizen» på Saga Kino, eid av Oslo Kino.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Geir Bergkastet, direktør i Oslo Kino

Geir Bergkastet, direktør i Oslo Kino.

Foto: Kari Lie / NRK

Kinosjef Geir Bergkastet lover et bedre filmtilbud.

– Målet er å forbli den ledende kinoaktøren i Norge, basert på det verdigrunnlaget som Oslo Kino alltid har hatt, nemlig et bredt filmrepertoar og et kinotilbud til alle, sier Bergkastet til NRK.

Han blir ved årsskiftet sjef for en ny gigant på det norske kinomarkedet, når Oslo Kino overtar Norsk kinodrift, og kinoene i Halden, Sarpsborg, Askim, Horten, Hønefoss, Asker, Kristiansund og Verdal.

– Oslo Kino, som Norges største kino, kan lettere framforhandle et større film- og innholdstilbud, enten det er opera fra Metropolitan eller konserter med Robbie Williams.

Ble utfordret

Norsk Kinodrift ble etablert av Bergen Kino i 2001. Konseptet gikk ut på å overta kinoer som gikk dårlig, eller allerede var gått overende. Trondheim Kino kom snart inn på eiersiden, og for fem år siden forsøkte selskapet å utfordre kinomonopolet i Oslo.

I 2004 gav Oslo kommune selskapet tillatelse til å drive bydelskinoen Soria Moria. Men Oslo Kino kjøpte seg da like greit inn i selskapet, og nå overtar de hele butikken.

En konkurrent til Oslo Kino er den svenske private kino-kjeden SF Kino, som tilbyr filmopplevelser i Stavanger, Sandnes, Skien, Tønsberg, Sandvika, Lillestrøm og Moss.

Jeg tror at tiden er moden for at en aktør tar grep, og blir et tydelig alternativ. Og jeg tror det er helt riktig at det er Oslo som landets største kino som gjør det.

Geir Bergkastet, kinosjef Oslo Kino / NRK

Tilbyr samarbeid

Kinosjef i Lillehammer, Ruth Mjøen, er ikke i tvil om at Oslo Kino også er ute etter å tjene penger i det nye selskapet.

– De vil styrke posisjonen sin, og jeg regner med at de ser en mulighet til å tjene penger.

Hun er en av flere sjefer ved kommunale kinoer, utenfor Norsk Kinodrift, som har mottatt en invitasjon til et tettere samarbeid med Oslo Kino.

– Hele dette området er i stor forandring, og det blir mer komplisert å drive, så det blir nok nødvendig med noe samarbeid. Men hvem man skal samarbeide med, og hvordan det samarbeidet skal se ut, det er jeg usikker på i dag. I siste instans er det et politisk spørsmål.

Avviser ikke mulighet for salg

Kristin Vinje (H)

Kristin Vinje, finansbyråd i Oslo for Høyre.

Foto: Høyre

Det er Oslo kommune som eier Oslo Kino. Nå når selskapet vokser seg stort og mektig blir det også lettere å oppdage fra etablerte kinokjeder utenfor landets grenser, og finansbyråd og eier, Kristin Vinje, avviser ikke at et salg kan bli aktuelt.

– Så lenge Oslo får et godt kinotilbud, er det ikke så viktig hvem som eier selskapet. Det har vært en tradisjon, men det er ikke sikkert at selskapet for evig og alltid skal eies av Oslo kommune. Vi har ingen planer om å gjøre noe med den biten nå, sier Vinje til NRK.

Kulturstrøm

 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).