Oscar: - Det er David mot Goliat

Det står mellom en mann og en kvinne - og to filmer under årets Oscar-utdeling.

James Cameron og Kathryn Bigelow

James Cameron og Kathryn Bigelow har begge mottat ni Oscar-nominasjoner for sine filmer.

Foto: Matt Sayles / Scanpix/AP

Med hele ni nominasjoner hver, er det ikke til å unngå at mye av oppmerksomheten rettes mot regissørene James Cameron og Kathryn Bigelow. Filmene har en del av æren for det, men Cameron og Bigelows tidligere ekteskap er også en en klar årsak.

– Det er ekskona til James Cameron mot eksmannen til Kathryn Bigelow, mener Inger Merete Hobbelstad, filmanmelder i Dagbladet.

Ti nominert til beste film

For første gang er antallet nominasjoner til beste film utvidet til hele ti filmer, men det har ikke så mye å si, mener Hobbelstad.

– Mange av disse filmene er nominert nærmest som et nikk, for det er to filmer som skiller seg ut, nemlig Camerons «Avatar» og Bigelows «The Hurt Locker».

Mens «Avatar» er blitt den store publikumsvinneren og en fantastisk kommersiell suksess, er «The Hurt Locker» den store kritikerfavoritten.

– «The Hurt Locker» er en yndling blant mange andre nominerte regissører og flere har sagt at de mener Bigelow bør vinne. Men det er definitivt David mot Goliat, sier Hobbelstad.

The Hurt Locker

«The Hurt Locker» handler om en gruppe amerikanske bombeeksperter på oppdrag i Irak.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS

Har vunnet hver sin pris

Golden Globe-utdelingen tidligere i januar, sparket i gang det filmbransjen selv kaller award season - prissesongen. Der vant nettopp James Cameron prisen for beste regi . Men før helgen gikk prisen for beste regi under Directors Guild of America til nettopp Bigelow.

– Det blir spennende å se hvem av dem som får Oscar-statuetten, mener Filmpolitiets Birger Vestmo, som unner Bigelow nominasjonen.

– Hun har vært en av få sterke, kvinnelige regissørene i flere år og at hun belønnes for strevet med flere nominasjoner, er veldig gledelig. Det kan kanskje være med på å bane vei for flere som henne - sterke, kvinnelige registemmer som kan nå ut til et stort publikum og hevde seg i en mannsdominert bransje.

Tror Cameron vinner beste regi

Likevel tror også Vestmo at James Cameron trekker det lengste strået i duellen om beste regi.

– Det er vanskelig å overse suksessen «Avatar» har hatt. «The Hurt Locker» er en mye mindre film publikumsmessig, og det er vanlig å belønne de virkelig store publikumstrekkerne.

Kjetil Lismoen, redaktør i Rushprint og filmkritiker i Aftenposten, er enig med Vestmo, selv om han fremholder «The Hurt Locker» som sin favoritt.

– Jeg håper på Bigelow fordi den er en mørkere og sterkere film, men Camerons «Avatar» er et fenomen. Det er en noe smal, mørk film mot en av tidenes største suksesser.

Avatar

I «Avatar» har regissør James Cameron bygget opp en eventyrlig filmverden.

Foto: Foto/Copyright: Twentieth Century Fox

Kulturstrøm