Hopp til innhold

Oscar: - Det er David mot Goliat

Det står mellom en mann og en kvinne - og to filmer under årets Oscar-utdeling.

James Cameron og Kathryn Bigelow

James Cameron og Kathryn Bigelow har begge mottat ni Oscar-nominasjoner for sine filmer.

Foto: Matt Sayles / Scanpix/AP

Med hele ni nominasjoner hver, er det ikke til å unngå at mye av oppmerksomheten rettes mot regissørene James Cameron og Kathryn Bigelow. Filmene har en del av æren for det, men Cameron og Bigelows tidligere ekteskap er også en en klar årsak.

– Det er ekskona til James Cameron mot eksmannen til Kathryn Bigelow, mener Inger Merete Hobbelstad, filmanmelder i Dagbladet.

Ti nominert til beste film

For første gang er antallet nominasjoner til beste film utvidet til hele ti filmer, men det har ikke så mye å si, mener Hobbelstad.

– Mange av disse filmene er nominert nærmest som et nikk, for det er to filmer som skiller seg ut, nemlig Camerons «Avatar» og Bigelows «The Hurt Locker».

Mens «Avatar» er blitt den store publikumsvinneren og en fantastisk kommersiell suksess, er «The Hurt Locker» den store kritikerfavoritten.

– «The Hurt Locker» er en yndling blant mange andre nominerte regissører og flere har sagt at de mener Bigelow bør vinne. Men det er definitivt David mot Goliat, sier Hobbelstad.

The Hurt Locker

«The Hurt Locker» handler om en gruppe amerikanske bombeeksperter på oppdrag i Irak.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS

Har vunnet hver sin pris

Golden Globe-utdelingen tidligere i januar, sparket i gang det filmbransjen selv kaller award season - prissesongen. Der vant nettopp James Cameron prisen for beste regi . Men før helgen gikk prisen for beste regi under Directors Guild of America til nettopp Bigelow.

– Det blir spennende å se hvem av dem som får Oscar-statuetten, mener Filmpolitiets Birger Vestmo, som unner Bigelow nominasjonen.

– Hun har vært en av få sterke, kvinnelige regissørene i flere år og at hun belønnes for strevet med flere nominasjoner, er veldig gledelig. Det kan kanskje være med på å bane vei for flere som henne - sterke, kvinnelige registemmer som kan nå ut til et stort publikum og hevde seg i en mannsdominert bransje.

Tror Cameron vinner beste regi

Likevel tror også Vestmo at James Cameron trekker det lengste strået i duellen om beste regi.

– Det er vanskelig å overse suksessen «Avatar» har hatt. «The Hurt Locker» er en mye mindre film publikumsmessig, og det er vanlig å belønne de virkelig store publikumstrekkerne.

Kjetil Lismoen, redaktør i Rushprint og filmkritiker i Aftenposten, er enig med Vestmo, selv om han fremholder «The Hurt Locker» som sin favoritt.

– Jeg håper på Bigelow fordi den er en mørkere og sterkere film, men Camerons «Avatar» er et fenomen. Det er en noe smal, mørk film mot en av tidenes største suksesser.

Avatar

I «Avatar» har regissør James Cameron bygget opp en eventyrlig filmverden.

Foto: Foto/Copyright: Twentieth Century Fox

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)