NRK Meny
Normal

Oscar-nominasjoner snart klare

I dag offentliggjøres nominasjonene til den 82. Oscar–festen. «Avatar» har tatt verden med storm og forventes nominert i mange kategorier.

Avatar
Foto: 20th Century Fox / Scanpix/AP

Birger Vestmo

Birger Vestmo

Foto: Pressetjenesten / NRK
Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow

Foto: Danny Moloshok / Scanpix/Reuters
Regissøren av "Avatar" James Cameron

James Cameron

Foto: AFP PHOTO / Robyn Beck / Scanpix/AFP
Jeremy Renner i filmen The Hurt Locker

Jeremy Renner i filmen The Hurt Locker

Foto: Jonathan Olley / Scanpix/AP
Dokumentar: Burma VJ

Burma VJ

Foto: Magic Hour Films / NRK

Det store spørsmålet i år er ikke om «Avatar» bli nominert, men hvor mange Oscar-nominasjoner James Camerons storslagne 3D-eventyr vil få.

– Det er sjeldent at vi har en så stor eventfilm, som vekker et slikt engasjement og enorm publikumsinteresse. Jeg er ganske sikker på at Oscar-juryen har lyst til å premiere det, sier NRKs film Birger Vestmo, som tror filmen vil få mange nominasjoner.

– Jeg ser for meg at «Avatar »vil få veldig mange nominasjoner i tekniske kategorier, som beste foto, beste effekter og alt som har med lyd, bilde og lys å gjøre, sier han.

NRK sender direkte fra Oscar-nominasjonene her.

Pikant drama

I kategorien Beste film er det også temmelig sikkert at Avatar blir nominert. Men, da Producers Guild of America delte ut sine priser i januar, stakk filmen «The Hurt locker» av med hovedprisen. Dette regnes som en god pekepinn på hvem som vinne årets Oscar for beste film.

Dermed seiler regissør Kathryn Bigelow, som er James Camerons eks-kone, opp som en stor konkurrent til Cameron og filmen «Avatar».

– Det er selvfølgelig litt spennende og pikant. Jeg holder en knapp på Cameron. Han har allered fått Golden Globe for beste regi, og jeg tviler på at Oscar-juryen kan overse at «Avatar» har gjort rent bord over hele verden, sier Birger Vestmo.

De som er Golden Globe-vinnerne er ofte en god indikasjon på hvem som seiler opp som Oscar-kandidater.

Det spekuleres også i om Avatar vil få flere Oscar-nominasjoner enn Camerons forrige film, «Titanic» fikk i sin tid.

Andre Oscar-kandidater

For en nominasjon i kategorien Beste utenlandske film er østerrikeren Michael Haneke med filmen «Det hvite båndet» en favoritt.

– Filmen er en stor kritikerfavoritt og vant også en Golden Globe. Mye rart skal skje om den ikke får både en nominasjon og en pris, sier Vestmo.

Delvis norsk håp

Den delvis norskproduserte filmen «Burma VJ» kan også få en nominasjon.

– Den innehar absolutt kvaliteter som vil gjøre det interessant for Oscar juryen. Det er en fantastisk historie som gjør «Burma VJ» til en veldig severdig dokumentarfilm.

Burma VJ omtales også av mange amerikanske skribenter som en god kandidat til en nominasjon i dokumentarkategorien.

I filmen fortelles historien om munkeopprøret i Burma i 2007, hovedsakelig gjennom videoklippene til Joshua og resten av videojournalistene (VJ) som arbeider for den Oslobaserte TV-stasjonen Democratic Voice of Burma.

Ingen Oscar-nominasjon til Max Manus

Max Manus var den norske Oscar-kandidaten i kategorien for beste utenlandske film, men juryen valgte å droppe den norske kassasuksessen.

NRK sender direkte fra Oscar-nominasjonene her.