Hopp til innhold

Oscar-filmene er fulle av feil

Filmentusiaster verden over har lagt årets Oscar-kandidater under lupen og funnet ut at filmene er fulle av feil og mangler.

Fra «The King's Speech»

Den historiske filmen «The King's Speech» inneholder en hel rekke blemmer, skal vi tro detaljnerdene.

Foto: Filmweb

«The Kings Speech» har allerede sanket inn en haug med priser fra forskjellige filmfestivaler og er nominert til 12 Oscarpriser. Likevel har den kritikerroste filmen om hvordan Storbritannias Kong George VI overvant stammingen, enkelte klare mangler og unøyaktigheter.

Alle skilt i et BBC-kontrollrom er skrevet med skrifttypen Helvetica – som først ble funnet opp 20 år senere.

Brukte galt navn

I en annen scene er en kvinne iført et par nylonstrømper uten søm, selv om disse ble utviklet mange år senere. Publikum har også bitt seg merke i et modellfly av plast, til tross for at man på 30-tallet kun hadde slike modeller i tre.

I filmen ses et King Moth-fly som har en registrering som ikke eksisterte før i 1941. Den nåværende dronningens søster, som er et lite barn i filmen, omtales som prinsesse Margaret, selv om hun som barn konsekvent ble kalt Margaret Rose.

Omfattende gransking

Black Swan

«Black Swan», her med Natalie Portman, har også sluntret unna med detaljene.

Foto: 20th century Fox

Entusiastene har også gått grundig til verks for å finne feilmengden på de andre filmene som kjemper om å bli kåret til årets beste film.

I «Black Swan» ses hovedpersonene i en scene foran en stor fontene, mens det i bakgrunnen er mulig å skimte en ansamling av filmselskapets lastebiler.

Handlingen fra «The Fighter» foregår i 1990, men man kan se et skilt i vinduet til en lastebil som bærer årstallet 2010.

«Inception» slipper heller ikke unna og de observante har lagt merke til at samme bil eksploderer to ganger, at ødelagte dører på mystisk vis reparerer seg selv og at veksles mellom tørt og regn, natt og dag på sekunder uten at det kan forsvares som en naturlig del av handlingen.

Vanskelig skrifttyper

Å holde rede på dateringen av skrifttyper er noe de færreste legger merke til, men allikevel er dette en gjenganger på feilkontoen til filmer.

Skriftype-designer Mark Simonson fra Minnesota, USA, reagerte da han så westernfilmen «True Grit» som har handling fra 1880. I en scene fra Buffalo Bills Wild West Show er plakatene trykket med skrifttypen ITC Cheltenham som først ble skapt i 1970-årene.

Simonson tror imidlertid ikke at dårlig research på skrifftyper vil ødelegge filmopplevelsen hos andre enn seg selv og likesinnede.

– Jeg forventer ikke at filmskaperne får til riktig skrifttype hver gang. Og det er nok bare font-nerder som meg som legger merke til slikt, sier han til den britiske avisa The Telegraph.

Her er verstingene

"Shutter Island"

Shutter Island er fimen med fjorårets største tabbe.

Foto: United International Pictures

Selv om Oscar-filmene kles nakne, er det andre filmer som har en mye større feilsats. På nettsteder som Moviemistake legger brukerne inn stor innsats for å finne feil i filmer og TV-serier. De har samlet 2010s største tabber i en egen kåring.

Av fjorårets filmer fikk «Shutter Island» æren av å ha den mest graverende feilen. Denne oppstår da Leonardo di Caprio hopper over en vegg, lander i en haug av løv slik at matta som ligger under løvet vises i sammenstøtet.

Filmen som var mest spekket av feil var «Iron Man 2» der feilentusiastene har funnet så mange som 46 feil etter å ha dissekert filmen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober