Hopp til innhold

Hun er årets Festspilldikter

Forfatteren Hanne Ørstavik er utnevnt til årets Festspilldikter under De Litterære Festspill i Bergen i mai.

Hanne Ørstavik

Forfatter Hanne Ørstavik er årets Festspilldikter.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Hans Fredrik Asbjørnsen

– Hanne Ørstaviks forfattarskap har evne til å utfordre leseren i oss, og egge til refleksjon og diskusjon, skriver forfatter Tormod Haugland i begrunnelsen for valget av Ørstavik som Festspilldikter 2010.

Se: Fotograf tolker Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik (41) debuterte med boken «Hakk» i 1994 og kom i fjor med romanen «48 rue Defacqz». I alt har hun utgitt ni romaner, flere av dem er solgt til utlandet.

Les: NRKs anmeldelse av "48 rue Defacqz"

Flere litterære priser

Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Doblougprisen og Aschehougprisen.

Hør: Ørstavik om følelser i litteraturen (fra 1999)

De Litterære Festspill går av stabelen 21. og 22. mai i Bergen. I fjor var Per Petterson Festspilldikter. Tidligere har også Jon Fosse, Ingvar Ambjørnsen, Dag Solstad, Jan Erik Vold, Herbjørg Wassmo, Kjell Askildsen og Olav H. Hauge blitt tildelt dette ærefulle oppdraget.

Kulturstrøm

 • BlimE-låten for første gang på sørsamisk

  I år er det første gang at BlimE-låten er på sørsamisk. Mina Eira Åhren oppfordrer alle barn til å lære seg et par ord fra den, slik at språket ikke dør ut.

 • Enormt steinmonument funnet sør i Spania

  En stor samling med stående stein er funnet i Huelva-provinsen sør i Spania. Det megalittiske monumentet kan være ett av de største i Europa, ifølge arkeologer.

  Steinene er oppdaget av arkeologer ved Guadiana-elva like ved grensen til Portugal. Monumentet består av over 500 stående steiner samt en rekke andre steiner og strekker seg over et område på seks kvadratkilometer.

  Steinene er mellom 1 og 3 meter høye. De fleste står oppreist, men det er også steiner som ligger på bakken. Noen er stablet oppå hverandre, mens andre er stilt i rekker eller i ring.

  De eldste steinene trolig ble reist rundt 6.000 år før Kristus.

  (NTB)