Hopp til innhold

Ornette (80) til Oslo Jazzfestival

Den villeste gutten i jazzklassen fylte nettopp 80 år. I august åpner han Oslo Jazzfestival på Den Norske Opera.

Ornette Coleman på Moldejazz 2008
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Jazzens evige rabulist og villeste gutt i klassen, saksofonisten, trompetisten, fiolinisten og komponisten Ornette Coleman feirer 80-års jubileet med for første gang å spille i Oslo. Mandag 16. august inntar han scenen i Den Norske Opera med sin kvartett, heriblant sønnen Denardo (54) på trommer pluss muligens to bassister. Ornette blir for øvrig ikke eldstemann på scenen - åpningskonserten deler han med munnspillmester Toots Thielemans (88).

Frijazzens skaper

Ornette Coleman på Moldejazz 2008
Foto: Svein Ove Ekornsvåg / Scanpix

Ornette Coleman vakte stor oppsikt med platene “Tomorrow Is The Question”, “The Shape Of Jazz To Come” og “Change Of The Century”, alle utgitt i 1959. Ambisjonen hans var å skape en helt fri improvisasjonsmusikk - uten harmoniskjema, uten bestemte tonearter og uten fast rytme eller form.

Utfordring

Frijazzen utviklet seg etter hvert til en egen stilart som stadig er en utfordring for musikere verden over. Det viser seg nemlig at det ikke er så lett å gripe den musikalske friheten man gir seg selv. Også Ornette Coleman havnet selv iblant – om enn ufrivillig - i hørbare tonearter og rytmemønstre. Men uansett har han holdt posisjonen som et jazzens uromoment, og iført sine merkelige hatter og fargesprakende dresser trekker han stadig fulle hus verden over – også i Norge. Sist han gjestet oss var på Moldejazz 2008.

Ornette Colemans hjemmeside

Se Ornette på konsert

Intervju med Ornette Coleman

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.