NRK Meny
Normal

Ornette (80) til Oslo Jazzfestival

Den villeste gutten i jazzklassen fylte nettopp 80 år. I august åpner han Oslo Jazzfestival på Den Norske Opera.

Ornette Coleman på Moldejazz 2008
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Jazzens evige rabulist og villeste gutt i klassen, saksofonisten, trompetisten, fiolinisten og komponisten Ornette Coleman feirer 80-års jubileet med for første gang å spille i Oslo. Mandag 16. august inntar han scenen i Den Norske Opera med sin kvartett, heriblant sønnen Denardo (54) på trommer pluss muligens to bassister. Ornette blir for øvrig ikke eldstemann på scenen - åpningskonserten deler han med munnspillmester Toots Thielemans (88).

Frijazzens skaper

Ornette Coleman på Moldejazz 2008
Foto: Svein Ove Ekornsvåg / Scanpix

Ornette Coleman vakte stor oppsikt med platene “Tomorrow Is The Question”, “The Shape Of Jazz To Come” og “Change Of The Century”, alle utgitt i 1959. Ambisjonen hans var å skape en helt fri improvisasjonsmusikk - uten harmoniskjema, uten bestemte tonearter og uten fast rytme eller form.

Utfordring

Frijazzen utviklet seg etter hvert til en egen stilart som stadig er en utfordring for musikere verden over. Det viser seg nemlig at det ikke er så lett å gripe den musikalske friheten man gir seg selv. Også Ornette Coleman havnet selv iblant – om enn ufrivillig - i hørbare tonearter og rytmemønstre. Men uansett har han holdt posisjonen som et jazzens uromoment, og iført sine merkelige hatter og fargesprakende dresser trekker han stadig fulle hus verden over – også i Norge. Sist han gjestet oss var på Moldejazz 2008.

Ornette Colemans hjemmeside

Se Ornette på konsert

Intervju med Ornette Coleman

Kulturstrøm

  • Kjent rapper skutt og drept i Miami

    Rapperen XXXTentacion er skutt og drept i Miami i USA. 20-åringen skal ha vært på vei ut av en motorsykkelbutikk da han ble skutt av en ukjent gjerningsmann mandag. Sheriffen i Broward County opplyser til nettstedet TMZ at han er erklært død.

    Laster Twitter-innhold