NRK Meny
Normal

Ørnesafari i Flatanger

Denne uka får Norge Rundt sine seere være med på noe av det mest eksotiske Namdalen har å by på, nemlig ørnesafari i Flatangers vakre skjærgård.

Norge Rundt har aldri vært med på ørnesafari før og TV-teamet var spent på resultatet, men det var ingen grunn til engstelse. I Flatanger er det nærmest 100 prosent ørnegaranti.

Ørnesafari i Flatanger

Havørn på fiskejakt

Foto: Stian Holmen

I Flatanger i Nord-Trøndelag har ildsjelen Ole Martin Dahle de siste årene skapt sin egen suksessbedrift basert på ørnesafari for naturfotografer. Safarigjestene kommer fra hele verden, og på nettstedene der naturfotografene publiserer sine bilder kalles Ole Martin Dahle bare for Ørnemannen.

Han er viden kjent og har satt Flatanger på kartet i naturfotograf-kretser. For folk flest utenfor Flatanger er imidlertid tilbudet om ørnesafari en ukjent mulighet.

Ørn i solnedgang

Det er cirka 20 hekkende ørnepar i Flatanger. Ole Martin vet hvor de fleste ørneparene holder til. De eldste ørnene han kjenner er over 20 år. En av favorittene har han døpt Sunset Eagle. Dette er ørna han bruker å avslutte safariturene med og det er engelske naturfotografer som har gitt den navnet Sunset Eagle, eller Ørn i solnedgang.

– Sunset Eagle svikter aldri, sier Ole Martin Dahle og kaster ut fisk fra safaribåten. Etter at fisken er kastet, går det litt tid. Vi venter på ørna. Måsene som følger båten, letter plutselig, som på kommando. Det er tegn på at ørn er i farta, og ganske riktig, plutselig er den der. Sunset Eagle går inn for landing. Den slipper ned føttene og krummer vingene. Fisken fanges i minst ti centimeter lange klør.

Eksklusive bilder

Ole Martin Dahle, Stian Holmen, Solvår Flatås.

Ole Martin Dahle, Stian Holmen og Solvår Flatås på fotojakt

Foto: John Arnt Nøstedal / NRK

Tidlig i mai ligger hunnene i reiret, mens hannene er på matjakt. I løpet av de to dagene Norge Rundt filmer i Flatanger, får vi se mellom sju og åtte ørner. Alle stuper etter fisken vi kaster ut. Det ene stupet er mer spektakulært enn det andre. Vi kan love seerne eksklusive naturbilder. Filminga er gjort av Norge Rundt sin egen John Arnt Nøstedal. I tillegg har vi fått oppsiksvekkende gode stillbilder av naturfotograf Stian Holmen, som også var med på turen.

Jakten på det beste bildet

Fotosafari vil si å jakte på det beste bildet. Etterhvert som stadig flere naturfotografer har besøkt Flatanger, har også kravet til det mest perfekte bildet blitt skjerpa.

– Det handler mye om lys og bakgrunn, sier naturfotograf Stian. Sjøl er han i vinter blitt premiert i nasjonale fotokonkurranser, blant annet for sine sylskarpe ørnebilder.

Kulturstrøm

 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller
 • HØR: Jon Michelet spesial

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta. Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta.
Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.
 • – Du sier bare: Wow! Er det mulig?

  – Alle reiser til Europa og opplever Paris og Roma. Men få reiser til Norge. Jeg tror at det å gi dem muligheten til å oppleve en annerledes destinasjon vil appellere til kundene våre, sier Nguyen.