Hopp til innhold

Stand Up Norge og Ørjan Burøe brøt kontrakten etter varsler om trakassering

Stand Up Norge og Ørjan Burøe kuttet alt samarbeid etter flere trakasseringsanklager mot komikeren i 2018. Tidligere manager Erland Bakke sier han avsluttet partnerskapet med Burøe etter press fra komikermiljøet.

Ørjan Burøe

Komiker Ørjan Burøe, her avbildet på en lansering i 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Presisering: Denne artikkelen ble publisert 25.februar med tittelen «Ørjan Burøe ble droppet av Stand Up Norge etter varsler om trakassering». Ørjan Burøe har i etterkant av publisering kontaktet NRK og fortalt at det var han som tok initiativ til å bryte samarbeidet med Stand Up Norge. NRK har bedt om skriftlig dokumentasjon fra Elina Krantz i Stand Up Norge, men har ikke mottatt dette. Tittel og ingress er oppdatert.

Ørjan Burøe var i flere år en av de mest populære profilene til Stand Up Norge, landets største bookingbyrå for stand-up-komikere.

De siste ukene har en rekke anklager om seksuell trakassering blitt rettet mot 44-åringen, etter at han i februar beklaget sin tidligere oppførsel i sin egen podkast.

I starten av 2018 forsvant Burøe fra Stand Up Norges bookingsider.

Nå forteller eier og styreleder Elina Krantz for første gang at byrået avsluttet kontrakten til Burøe på grunn av flere varsler mot komikeren.

– Det startet med en hendelse på julebordet vårt i 2016, der vi fikk flere reaksjoner i etterkant. Det endte i en skriftlig advarsel, og ble ordnet opp i med Ørjan og de involverte, sier Krantz til NRK.

Elina Krantz

Eier og styreleder Elina Krantz i Stand Up Norge, her fra 2012.

I desember 2017 publiserte gratisavisen Natt & Dag en artikkel med ytterligere anklager mot Burøe.

– Etter dette fikk vi høre om flere upassende hendelser. Summen av dette resulterte i at vi sa opp kontrakten med Ørjan i starten av 2018, sier Krantz.

Hun sier at Stand Up Norge ikke hadde mottatt noen varsler mot Burøe i forkant av hendelsen på julebordet i 2016.

Ørjan Burøe ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Fortsatte forestilling

44-åringen var i starten av 2018 aktuell med forestillingen «Fordommer», og hadde ifølge Krantz et eller flere år igjen av kontrakten sin da Stand Up Norge avsluttet samarbeidet.

Likevel fortsatte «Fordommer» å spille på byråets scene Latter på Aker Brygge i Oslo i flere uker etter at Burøe ble kuttet.

– Hvorfor fortsatte dere med soloshowet hans etter at dere avsluttet samarbeidet?

– Vi fortsatte ikke med showet, vi stoppet all booking. Vi valgte å ikke avlyse de forestillingene som var igjen, men han fortsatte turneen på egen hånd med en annen produsent, forklarer Krantz til NRK.

Brudd etter press fra komikermiljøet

Produsenten var daværende manager Erland Bakke i managementet Motormouth.

22. februar i år avsluttet Bakke og Burøe samarbeidet. Bakke sier til NRK at deler av årsaken til bruddet var press fra komikermiljøet.

– En del andre profiler jeg representerer har blitt presset på at de må si opp kontrakten med meg, med mindre jeg avslutter forholdet med Ørjan, forteller Bakke.

En annen medvirkende årsak er henvendelser Bakke betegner som trusler, rettet mot både seg selv og Burøe. Han vil ikke utdype hva slags trusler det er snakk om overfor NRK.

– Kombinasjonen av dette gjorde at jeg mente det var fornuftig at vi avsluttet samarbeidet omgående, sier han.

Reaksjoner mot ledelsen

I artikkelen fra Natt & Dag i 2017 fremgikk det at flere komikere reagerte på at ledelsen i Stand Up Norge ikke gjorde nok for å følge opp varslene mot Burøe.

– Alt jeg kan si, er at vi alltid har prøvd å håndtere ting etter beste evne, og jeg tror komikerne var fornøyd med hvordan vi håndterte denne saken da vi fikk flere fakta på bordet, sier Elina Krantz.

Erland Bakke sier han ikke var kjent med andre konkrete saker mot Burøe i Stand Up Norge, utover artikkelen i Natt og Dag.

– Jeg opplevde at vi hadde en ryddig tone med Elina. Vi ble enige om at det skulle komme tilbake til meg i første instans dersom flere varslingssaker dukket opp. Slike saker har ikke kommet opp, sier Bakke.

Han forteller at han ikke opplevde møtene med Stand Up Norge som dramatiske.

Burøe beklaget

Burøe selv beklaget seg i podkasten «Pompel & Pilt», som han leder sammen med Rune Haraldsen. Der betegnet han seg selv som et «ræva menneske».

– Jeg har flørtet med feil jenter, jenter som ikke var min kjæreste. Jeg har vært veldig direkte med disse jentene. Det er ikke bra, sa han i podkasten, ifølge VG.

44-åringen la senere ut en ny unnskyldning på sin private Facebook-side.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober