Orgier i Antikken

Antikkens Hellas var et av de mest livsnytende og sanselige samfunn vi kjenner.
At «nytelse er livets mål» var det hinduistene som fant på og grekerne som praktiserte. Men ikke uten forbehold

Orgie - foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Orgier på jazzfestivalen i Molde del 1 24.07.2010

Se: Studio Sokrates: Orgier på Moldejazz 2010

«Ja takk, begge deler»
Foran årets besøk på jazzfestivalen i Molde har vi sett litt i Burgo Partridges bok « Sexorgier gjennom tidene » fra 1958. Partridge legger vekt på grekernes begeistring for alt som har med livet å gjøre, ikke bare det sanselige og pikante. Også ungdom, skjønnhet, mot, lidenskap. Solon antar at «en glad nytelse av livet i det hele tatt – er verd å strebe etter»

Antikkens mennesker skiller seg fra oss i sine livsvalg: Der vi har en tendens til å sette oss ett – enkelt – mål i livet ville grekerne satse på å utnytte mange flere av livets muligheter. Man kan godt si at grekerens kultur var en lovprisning av gleden – og at denne gledens form var sanseligheten eller eros.

Statsorgier
Alle amatørpsykologer vet at dersom du undertrykker én side av menneskenaturen over lang tid så «koker det over» før eller siden. Akkurat dette at det «koker over» kan godt regnes som definisjon på en orgie. De greske bystatene ordnet seg derfor med «festivaler» der deltakerne kunne lette på trykket og finne utløsning for oppdemmede behov og oppnå en renselse eller Katarsis .

Det nærmeste vi kommer slike organiserte orgier i dag er antakelig julebord, utdrikkingslag og muligens førtiårsdager. Slike orgier som arrangeres av fellesskapet kaller Partridge «konformistiske» orgier. De gjenskaper appetitten på livet og de kvitter deltakerne med undertrykte spenninger.

Rock and roll
Partridge registrerer også en annen type orgier, der øvrigheta ikke er arrangør. Tvert i mot – her handler det om et opprør mot øvrigheta og alle som preiker om nødvendigheten av «utsatt behovstilfredsstillelse» Dette er rebellens orgie – et opprør som kanskje er mer interessant enn «statsorgien» fordi der står rebeller i sentrum for begivenhetene. Dermed er resultatet også uvisst.

Partridge skrev sin orgiebok i England i 1958, bare 23 år gammel. Han døde i 1963 og fikk ikke med seg rockens enorme opprør mot det søvnige og selvtilfredse amerikansk-europeiske «drabantbylykken» som en hel generasjon ungdommer nektet å slå seg til ro med.

Studio Sokrates: Elin Svenneby, Lars Nilsen og Knut Borge, Moldejazz juli 2010
Foto: NRK, Arild Jonsjord

Studio Sokrates på jazzfestivalen i Molde
I år var overskrifta «Orgier på jazzfestivalen i Molde». Knut Borge, filosof Elin Svenneby og undertegnede hadde gleden av å møte publikum i lag med en flott jazztrio: « Define Quiet ». Espen Bjarnar, gitar, Dan Peter Sundland, el-bass og Hanna Paulsberg, tenorsax.

Define Quiet: Hanna Paulsberg (ts), Dan Peter Sundland (b) Espen Bjarnar (g)
Foto: NRK Arild Jonsjord

Blandingen av jazz og orgier ble en underholdende opplevelse fra P2scenen i Aleksandraparken. Ikke minst takket være musikerne som leverte veldig godt. Musikken kan du kun høre i radiosendingene våre – og i denne første utgaven av Studio S fra jazzfestivalen i Molde spiller vi:

1: Passion Dance av McCoy Tyner

2: Body and Soul av Johnny Green, Frank Eyton, Ed Hayman, Robert Sour


Kulturstrøm

 • Utenlandsk støtte til Y-blokka

  – Y-blokka er et hovedverk innen det 20. århundrets arkitektur og er av internasjonal betydning. Det skriver direktøren i den engelske foreningen Twentieth Century Society, Catherine Croft, i et åpent brev til den norske regjeringen. De legger ytterligere press på regjeringen i diskusjonen om fredning av den ikoniske bygningen i Regjeringskvartalet når de planlegger Oslo-besøk med sine medlemmer og støttespillere i 2020, skriver Arkitektnytt.

  Regjeringskvartalet
  Foto: Teigens Fotoatelier / Norsk Teknisk Museum
 • Nytt album fra Chemical Brothers

  Den britiske elektronika-duoen har noe helt nytt på gang, melder NME. Det dreier seg om «No Geography» – en ny fullengder som forventes utgitt i løpet av våren 2019. Albumet er det niende studioalbumet ut fra duoen som startet opp i 1991 og er kjent for låter som «Block Rockin' Beats» og «Setting Sun», med Noel Gallagher på vokal.

  Chemical Brothers
  Foto: JOSEP LAGO / Afp/Scanpix
 • Krever erstatning etter Northug-bok

  Aylar Lie fikk fjernet et avsnitt i biografen til Petter Northug. Nå krever hun økonomisk oppreisning, skriver VG. Lies advokat sier til avisen at hennes privatliv er krenket, og at de har sendt en juridisk vurdering til forlaget Pilars advokat.