Hopp til innhold

Orgier i Antikken

Antikkens Hellas var et av de mest livsnytende og sanselige samfunn vi kjenner.
At «nytelse er livets mål» var det hinduistene som fant på og grekerne som praktiserte. Men ikke uten forbehold

Orgie - foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Orgier på jazzfestivalen i Molde del 1 24.07.2010

Se: Studio Sokrates: Orgier på Moldejazz 2010

«Ja takk, begge deler»
Foran årets besøk på jazzfestivalen i Molde har vi sett litt i Burgo Partridges bok « Sexorgier gjennom tidene » fra 1958. Partridge legger vekt på grekernes begeistring for alt som har med livet å gjøre, ikke bare det sanselige og pikante. Også ungdom, skjønnhet, mot, lidenskap. Solon antar at «en glad nytelse av livet i det hele tatt – er verd å strebe etter»

Antikkens mennesker skiller seg fra oss i sine livsvalg: Der vi har en tendens til å sette oss ett – enkelt – mål i livet ville grekerne satse på å utnytte mange flere av livets muligheter. Man kan godt si at grekerens kultur var en lovprisning av gleden – og at denne gledens form var sanseligheten eller eros.

Statsorgier
Alle amatørpsykologer vet at dersom du undertrykker én side av menneskenaturen over lang tid så «koker det over» før eller siden. Akkurat dette at det «koker over» kan godt regnes som definisjon på en orgie. De greske bystatene ordnet seg derfor med «festivaler» der deltakerne kunne lette på trykket og finne utløsning for oppdemmede behov og oppnå en renselse eller Katarsis .

Det nærmeste vi kommer slike organiserte orgier i dag er antakelig julebord, utdrikkingslag og muligens førtiårsdager. Slike orgier som arrangeres av fellesskapet kaller Partridge «konformistiske» orgier. De gjenskaper appetitten på livet og de kvitter deltakerne med undertrykte spenninger.

Rock and roll
Partridge registrerer også en annen type orgier, der øvrigheta ikke er arrangør. Tvert i mot – her handler det om et opprør mot øvrigheta og alle som preiker om nødvendigheten av «utsatt behovstilfredsstillelse» Dette er rebellens orgie – et opprør som kanskje er mer interessant enn «statsorgien» fordi der står rebeller i sentrum for begivenhetene. Dermed er resultatet også uvisst.

Partridge skrev sin orgiebok i England i 1958, bare 23 år gammel. Han døde i 1963 og fikk ikke med seg rockens enorme opprør mot det søvnige og selvtilfredse amerikansk-europeiske «drabantbylykken» som en hel generasjon ungdommer nektet å slå seg til ro med.

Studio Sokrates: Elin Svenneby, Lars Nilsen og Knut Borge, Moldejazz juli 2010
Foto: NRK, Arild Jonsjord

Studio Sokrates på jazzfestivalen i Molde
I år var overskrifta «Orgier på jazzfestivalen i Molde». Knut Borge, filosof Elin Svenneby og undertegnede hadde gleden av å møte publikum i lag med en flott jazztrio: « Define Quiet ». Espen Bjarnar, gitar, Dan Peter Sundland, el-bass og Hanna Paulsberg, tenorsax.

Define Quiet: Hanna Paulsberg (ts), Dan Peter Sundland (b) Espen Bjarnar (g)
Foto: NRK Arild Jonsjord

Blandingen av jazz og orgier ble en underholdende opplevelse fra P2scenen i Aleksandraparken. Ikke minst takket være musikerne som leverte veldig godt. Musikken kan du kun høre i radiosendingene våre – og i denne første utgaven av Studio S fra jazzfestivalen i Molde spiller vi:

1: Passion Dance av McCoy Tyner

2: Body and Soul av Johnny Green, Frank Eyton, Ed Hayman, Robert Sour


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.