Orgier i Antikken

Antikkens Hellas var et av de mest livsnytende og sanselige samfunn vi kjenner.
At «nytelse er livets mål» var det hinduistene som fant på og grekerne som praktiserte. Men ikke uten forbehold

Orgie - foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Orgier på jazzfestivalen i Molde del 1 24.07.2010

Se: Studio Sokrates: Orgier på Moldejazz 2010

«Ja takk, begge deler»
Foran årets besøk på jazzfestivalen i Molde har vi sett litt i Burgo Partridges bok « Sexorgier gjennom tidene » fra 1958. Partridge legger vekt på grekernes begeistring for alt som har med livet å gjøre, ikke bare det sanselige og pikante. Også ungdom, skjønnhet, mot, lidenskap. Solon antar at «en glad nytelse av livet i det hele tatt – er verd å strebe etter»

Antikkens mennesker skiller seg fra oss i sine livsvalg: Der vi har en tendens til å sette oss ett – enkelt – mål i livet ville grekerne satse på å utnytte mange flere av livets muligheter. Man kan godt si at grekerens kultur var en lovprisning av gleden – og at denne gledens form var sanseligheten eller eros.

Statsorgier
Alle amatørpsykologer vet at dersom du undertrykker én side av menneskenaturen over lang tid så «koker det over» før eller siden. Akkurat dette at det «koker over» kan godt regnes som definisjon på en orgie. De greske bystatene ordnet seg derfor med «festivaler» der deltakerne kunne lette på trykket og finne utløsning for oppdemmede behov og oppnå en renselse eller Katarsis .

Det nærmeste vi kommer slike organiserte orgier i dag er antakelig julebord, utdrikkingslag og muligens førtiårsdager. Slike orgier som arrangeres av fellesskapet kaller Partridge «konformistiske» orgier. De gjenskaper appetitten på livet og de kvitter deltakerne med undertrykte spenninger.

Rock and roll
Partridge registrerer også en annen type orgier, der øvrigheta ikke er arrangør. Tvert i mot – her handler det om et opprør mot øvrigheta og alle som preiker om nødvendigheten av «utsatt behovstilfredsstillelse» Dette er rebellens orgie – et opprør som kanskje er mer interessant enn «statsorgien» fordi der står rebeller i sentrum for begivenhetene. Dermed er resultatet også uvisst.

Partridge skrev sin orgiebok i England i 1958, bare 23 år gammel. Han døde i 1963 og fikk ikke med seg rockens enorme opprør mot det søvnige og selvtilfredse amerikansk-europeiske «drabantbylykken» som en hel generasjon ungdommer nektet å slå seg til ro med.

Studio Sokrates: Elin Svenneby, Lars Nilsen og Knut Borge, Moldejazz juli 2010
Foto: NRK, Arild Jonsjord

Studio Sokrates på jazzfestivalen i Molde
I år var overskrifta «Orgier på jazzfestivalen i Molde». Knut Borge, filosof Elin Svenneby og undertegnede hadde gleden av å møte publikum i lag med en flott jazztrio: « Define Quiet ». Espen Bjarnar, gitar, Dan Peter Sundland, el-bass og Hanna Paulsberg, tenorsax.

Define Quiet: Hanna Paulsberg (ts), Dan Peter Sundland (b) Espen Bjarnar (g)
Foto: NRK Arild Jonsjord

Blandingen av jazz og orgier ble en underholdende opplevelse fra P2scenen i Aleksandraparken. Ikke minst takket være musikerne som leverte veldig godt. Musikken kan du kun høre i radiosendingene våre – og i denne første utgaven av Studio S fra jazzfestivalen i Molde spiller vi:

1: Passion Dance av McCoy Tyner

2: Body and Soul av Johnny Green, Frank Eyton, Ed Hayman, Robert Sour


Kulturstrøm

 • Blir Artist in Residence

  John Zorn (67) blir Artist in Residence på Moldejazz neste år. Det seier festivalsjef Mariann Bjørnelv til rbnett.no. Den amerikanske multiinstrumentalisten og komponisten har vore på jazzfestivalen tre gonger før. Festivalen ønsker også å få verdsstjerna John Legend tilbake til utescena på Romsdalsmuseet.

  John Zorn
  Foto: Pressebilde
 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».