NRK Meny
Normal

Ordførerprotest mot nazi-utstilling

På ordre fra Paris' ordfører fjernes nå plakatene for den kontroversielle utstillingen av André Zuccas okkupasjonsbilder.

André Zucca 4.

Dette er ett av fotografiene Paris' ordfører mener gir et galt bilde av hvordan det var å være pariser under krigen.

Foto: HO / Reuters

Byens ordfører, Bertrand Delanoë, har også bedt om at det ved inngangen skal deles ut løpesedler med budskap om at bildene ikke fremstiller ”okkupasjonens tragiske aspekter”.

Bakgrunn: Nazistenes Paris

Parisere under okkupasjonen

Denne plakaten fjernes nå på ordre fra Paris' ordfører.

Foto: André Zucca

Propaganda

Utstillingen ”Parisere under okkupasjonen”, som vises på Bibliothèque Historique de la Ville de Paris, består av 270 fargefotografier tatt av den franske kunstneren André Zucca (1897-1973). Han jobbet for Signal, ett av nazistenes propagandamagasiner.

Biblioteket kjøpte fotografens arkiv, som består av 22.000 negativer, for 506.000 kroner i 1986.

Den franske avisen Le Monde skriver at biblioteket først planla en utstilling med Zukkas bilder i 2000. Denne utstillingen skal ha blitt avlyst fordi Zuccas datter ikke ønsket mer oppmerksomhet rundt farens samarbeid med nazistene.

Etter krigen ble Zucca arrestert og pressekortet hans ble inndradd. I følge Le Monde kommer det i utstillingen ikke klart frem at Zukka jobbet for et nazistisk propagandamagasin.

Kulturstrøm

  • Kjent rapper skutt og drept i Miami

    Rapperen XXXTentacion er skutt og drept i Miami i USA. 20-åringen skal ha vært på vei ut av en motorsykkelbutikk da han ble skutt av en ukjent gjerningsmann mandag. Sheriffen i Broward County opplyser til nettstedet TMZ at han er erklært død.

    Laster Twitter-innhold