Ordførerprotest mot nazi-utstilling

På ordre fra Paris' ordfører fjernes nå plakatene for den kontroversielle utstillingen av André Zuccas okkupasjonsbilder.

André Zucca 4.

Dette er ett av fotografiene Paris' ordfører mener gir et galt bilde av hvordan det var å være pariser under krigen.

Foto: HO / Reuters

Byens ordfører, Bertrand Delanoë, har også bedt om at det ved inngangen skal deles ut løpesedler med budskap om at bildene ikke fremstiller ”okkupasjonens tragiske aspekter”.

Bakgrunn: Nazistenes Paris

Parisere under okkupasjonen

Denne plakaten fjernes nå på ordre fra Paris' ordfører.

Foto: André Zucca

Propaganda

Utstillingen ”Parisere under okkupasjonen”, som vises på Bibliothèque Historique de la Ville de Paris, består av 270 fargefotografier tatt av den franske kunstneren André Zucca (1897-1973). Han jobbet for Signal, ett av nazistenes propagandamagasiner.

Biblioteket kjøpte fotografens arkiv, som består av 22.000 negativer, for 506.000 kroner i 1986.

Den franske avisen Le Monde skriver at biblioteket først planla en utstilling med Zukkas bilder i 2000. Denne utstillingen skal ha blitt avlyst fordi Zuccas datter ikke ønsket mer oppmerksomhet rundt farens samarbeid med nazistene.

Etter krigen ble Zucca arrestert og pressekortet hans ble inndradd. I følge Le Monde kommer det i utstillingen ikke klart frem at Zukka jobbet for et nazistisk propagandamagasin.

Kulturstrøm

  • Reklameprodusent død

    Produsent og gründer Birger Otto Libell er død, 73 år gammel melder Kampanje.com. Libell startet produksjonsselskapet Small Film i 1997 og har hatt mye å si for norsk reklame siden. Kollega Elisabeth Enstad sier han vil bli dypt savnet.

  • Ny brems for Bergen rådhus

    Rådhuset i Bergen har stått tomt siden september 2018. Bygget måtte tømmes for folk da det ble avslørt at betongsøylene i fasaden var i dårlig forfatning. Nå har Arbeidstilsynet sagt foreløpig nei til kommunens søknad om ombygning innvendig.

  • KappAhl legger ned butikker

    Den svenske kleskjeden KappAhl skal stenge 20 butikker i Norge for å spare 100 millioner svenske kroner, melder E24. Totalt har kjeden 380 butikker i Norden, Polen og Storbritannia. Av disse ligger 101 butikker i Norge. Det er ikke kjent hvilke butikker som legges ned.