Hopp til innhold

Ordførerprotest mot nazi-utstilling

På ordre fra Paris' ordfører fjernes nå plakatene for den kontroversielle utstillingen av André Zuccas okkupasjonsbilder.

André Zucca 4.

Dette er ett av fotografiene Paris' ordfører mener gir et galt bilde av hvordan det var å være pariser under krigen.

Foto: HO / Reuters

Byens ordfører, Bertrand Delanoë, har også bedt om at det ved inngangen skal deles ut løpesedler med budskap om at bildene ikke fremstiller ”okkupasjonens tragiske aspekter”.

Bakgrunn: Nazistenes Paris

Parisere under okkupasjonen

Denne plakaten fjernes nå på ordre fra Paris' ordfører.

Foto: André Zucca

Propaganda

Utstillingen ”Parisere under okkupasjonen”, som vises på Bibliothèque Historique de la Ville de Paris, består av 270 fargefotografier tatt av den franske kunstneren André Zucca (1897-1973). Han jobbet for Signal, ett av nazistenes propagandamagasiner.

Biblioteket kjøpte fotografens arkiv, som består av 22.000 negativer, for 506.000 kroner i 1986.

Den franske avisen Le Monde skriver at biblioteket først planla en utstilling med Zukkas bilder i 2000. Denne utstillingen skal ha blitt avlyst fordi Zuccas datter ikke ønsket mer oppmerksomhet rundt farens samarbeid med nazistene.

Etter krigen ble Zucca arrestert og pressekortet hans ble inndradd. I følge Le Monde kommer det i utstillingen ikke klart frem at Zukka jobbet for et nazistisk propagandamagasin.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.