Hopp til innhold

Oppussing blir tema i Atle Antonsens nye film

Atle Antonsen spiller hele elleve roller i sin nye film «Norske Byggeklosser», som er basert på komedieklassikeren med samme navn fra 1972.

Ine Jansen og Atle Antonsen på filmsettet «Norske byggeklosser»

ARVER OG PUSSER OPP: Hovedpersonene Merete (Ine Jansen) og Jens (Anders Baasmo Christiansen), arver et hus. Atle Antonsen er både arkitekt, plan- og bygningsinspektør og snekker.

Foto: Marianne Rustad Carlsen/NRK

Atle Antonsen, Ine Jansen og Anders Baasmo Christiansen spiller for tiden inn nye «Norske byggeklosser» på Leirsund i Skedsmo.

Den gamle filmen fra 1972 med Rolv Wesenlund er inspirasjonen til filmen, men fordi Norge er det landet i Europa med mest oppussing, er dette blitt temaet i den nye filmen.

Antonsen spiller elleve ulike roller. Både dialektene og yrkesgruppene er varierte, Antonsen spiller nordlending, trønder og gudbrandsdøl, og veksler mellom inspektør, snekker og arkitekt.

– Dette kunne blitt slitsomt om jeg gjorde alle elleve karakterene på en gang, men vi prøver å gjøre det slik at jeg gjør én karakter om dagen. Jeg har jo skrevet manuset sammen med Arild Fröhlich, så jeg kjenner stoffet godt, sier Antonsen.

Det er særlig én karakter han har blitt glad i:

– Jeg er veldig glad i rollen som arkitekten. Han bidrar med mye fantasi og entusiasme og lite gjennomføringsevne. En flyter av en fyr som mer eller mindre sparker i gang trøbbelet, vil jeg si. Jeg kan røpe at det blir litt trøbbel, sier Antonsen til NRK.

Les også: Jobber med «Norske Byggeklosser»-oppfølger

Parodi på norsk byråkrati

Rolv Wesenlund

ÅTTE ULIKE ROLLER: Rolv Wesenlund spiller blant annet antikvitetshandler i filmen fra 1972.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

«Norske byggeklosser» kom ut i 1972, med avdøde Rolv Wesenlund i åtte ulike roller.

Filmen beskrives ofte som en parodi på norsk byråkrati, og handlingen kretser rundt den frustrerte huseieren Olav Femtes møter med diverse vanskelige byråkrater, naboer og håndverkere.

Manuset i den kommende filmen er helt nytt og mange av de samme temaene går igjen. Som tungrodd byråkrati og lite samarbeidsvillige karakterer. I den originale filmen bygget de et hus, slik er det ikke i den nye «Norske byggeklosser».

– Veldig mye av det vi har skrevet om dette manuset, har vi opplevd selv eller kjenner til at andre har opplevd. Så har vi spisset det litt til, da. Spesielt det å bo i selve oppussingen, som våre helter her gjør, er jo ikke akkurat sunt for et forhold. Spesielt ikke når arkitekten flytter inn på loftet, sier manusforfatter og regissør Arild Fröhlich.

Les også: Wesenlund hylles på 80-årsdagen

Fra filmen "Norske byggeklosser". Gunnar Haugan, til venstre, og Rolv Wesenlund.

1972: Fra filmen "Norske byggeklosser". Gunnar Haugan, til venstre, og Rolv Wesenlund. Regien hadde NRK-legenden Pål Bang-Hansen.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Kultstatus

Filmen fra 1972 har kultstatus, kanskje særlig i byggebransjen.

Gravemaskinsjåfør Espen Hansen i Drammen er stor fan av «Norske Byggeklosser». Han tar en liten pause fra gravejobben på en fyllplass for å fortelle om sin forkjærlighet for filmen.

– Jeg ser filmen minst to ganger i året, det har jeg gjort de siste ti årene. Jeg er stor fan av Rolv Wesenlund, han er en favoritt.

Hansen er usikker på om han kommer til å bli like begeistret for den nye versjonen av klassikeren.

– Jeg lurer på om det er mulig å komme i nærheten av originalen. Det blir dumt hvis det blir dårligere. Og jeg tviler på at de klarer å gjenskape noe av det samme. Men konseptet kommer sikker til å slå an, sier Hansen.

Espen Hansen foran gravemaskin

OFTE REFERANSE: – Filmen fra 1972 er ofte en referanse på jobb, forteller gravemaskinsjåfør Espen Hansen.

Foto: privat

Kulturstrøm