Oppskrifter fra Tyrkia

Noman Mubashir får besøk av Zeynep Karagöz Bloch, som viser fram noe av det beste fra tyrkisk kjøkkenkunst.

Noman og Zeynep Karagöz Bloch
Foto: NRK

Les mer om det tyrkiske kjøkken

Se hele program 5 her!

Tyrkisk meny:

  • Fylt paprika
  • Børek
  • Gjetergryte

Fylte paprika

Fylte paprika
Foto: NRK

Du trenger:

4 mellomstore paprika
250 g ris
1 løøk 100 g bulgur
50 g olivenolje
6 ss tomatpuré
3 fedd hvitløk
3 ts sumak
3 ts peppermynte
5 ts basilikum
1 l vann

Slik gjør du:

Del paprikaene i to og rens dem. Vask risen i rennende kaldt vann og hell den over i et dørslag. Hakk løk og hvitløk. Bland ris, løk, hvitløk og olivenolje i en stor bolle. Tilsett krydder og 2 ss tomatpuré og bland godt. Fyll paprikaene med blandingen og plassér dem i en kjele. Kok opp vann og bland inn resten av tomatpuréen, 4 ss. Hell vannet over i kjelen og la det hele koke i 1 time på svak varme.

Børek

Med spinat og fetaost.

Du trenger:

1 pakke ferdige yufka-lefser
2 egg
5 dl kefir
5 dl yoghurt
300 g fetaost
500 g fersk spinat eller liten hermetisk boks med spinat. Frossen spinat kan også brukes.
1,5 dl olje, helst soyaolje.
Salt og pepper etter smak

Slik gjør du:

Smør en langpanne med olje eller smør. Bland kefir, yoghurt, egg, salt og pepper godt i en bolle. Om spinaten er fersk, legges den i varmt vann noen minutter. Bland feta og spinat til en masse. Dekk langpannen med lefse. Fordel blandingen fra bollen med egg over lefselaget. Fortsett lagvis til du har brukt halvparten av lefsene. Fordel feta- og spinatmassen i langpannen og hell over litt av kefir-røren. Fortsett lagvis med lefse og røre. Avslutt med røre helt til slutt. Stekes på middels varme i ca. 45 minutter.

Gjetergryte

Du trenger:

1 kg lammekjøtt delt opp i mindre biter
7 mellomstore løk
7 fedd hvitløk
5 ss eddik
5 ss melk
6 paprika
1 boks hermetiske tomater

Slik gjør du:

Hakk 3 løk og 4 hvitløksfedd i småbiter og bland det sammen i en stor bolle. Tilsett eddik og melk. Alt blandes sammen med lammekjøttet. La blandingen stå i romtemperatur i ca. 1 time.

Finhakk resten av løken og hvitløken og stek dem i en stor stekepanne eller wok til de er gylne. Hell kjøttblandingen i pannen og stek til kjøtte er nesten gjennomstekt. Tilsett hermetiske tomater og paprika i mellomstore biter. Smak til med salt og pepper. Kokes på svak varme til kjøttet er mørt.