Rødbetsuppe:
Dette trenger du:
400 g rødbeter
2 ts karve eller dillfrø
2 nellikspiker
1 laurbærblad
2 ts havsalt
1 l vann
1 løk
1 potet
100 g gulrot
3 ss solsikkeolje
1-2 ss sitronsaft (eller eddik)
100 g rømme
Sånn gjør du:
Vask rødbetene og skrell dem. Legg skallene, karve, nellik og laurbærblad i vannet i en kasserolle. Kok det opp og la det surre 20 min. Rengjør de andre grønsakene. Finsnitt løken, skrell poteten. Rasp rødbetene, poteten og gulrøttene grovt. Stek løken i en gryte med olje. Tilsett alle grønnsakene, stek dem litt og hell buljongen gjennom en sikt oppi gryten. La det surre i 10 min. Tilsett salt etter behov. Ta gryten fra komfyren, tilsett sitronsaften forsiktig etter behov.
Ha rømmen oppi en bolle, eventuelt blandet med nypresset hvitløk eller finsnittet gressløk. Server rømmen ved siden av suppen. Pynt med dillblad.
Rødbetsuppe er godt! Foto: NRK
Spinatsuppe:
Dette trenger du:
2 pakker (a 250g) fersk spinat
1 løk i skiver
6 dl grønnsak- eller hønsebuljong
4 dl melk
50 g smør
2 ss hvetemel
nykvernet pepper og Maldon havsalt
Sånn gjør du:
Vask spinaten, fjern de grove stilkene og hakk bladene. Surr løken i smeltet smør til den blir blank. Tilsett spinaten og surr den til den faller sammen under omrøring. Rør inn hvetemelet. Tilsett buljongen under forsiktig omrøring. Kok opop og la det tykne litt. Hell i melken og tilsett krydder. Trekk under lokk i ca 20 minutter til spinaten er mør. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin til den er glatt. Kok opp suppen på nytt.
Server med godt brød!
Spinatsuppe er også godt!Foto: NRK