Hopp til innhold

Slik lager du Oppfinnerens magiske pepperkaketårn

En svevende balkong, lakris-vinsj og cirka null rette vinkler. Her får du oppskrift og mønster til Erik Alfreds sjarmerende og finurlige pepperkakehus-variant.

Pepperkaketårnet til Oppfinneren

MAGI: Skal du bygge pepperkakehus med barna? Gå «all in» med Oppfinnerens pepperkaketårn.

Foto: NRK

Har du rukket å bli kjent med Erik Alfred «Oppfinneren» Tesaker på NRK TV, har du kanskje fått med deg at han ikke alltid tar letteste vei til målet. Og slik er det heller ikke da pepperkakehuset skal bygges. Men, det lar seg bygge – om du følger oppskriften.

1. Last ned mønstrene til pepperkaketårnet

Utklipp pepperkakemønster

LAST NED: Her er Oppfinnerens egne tegninger.

Foto: NRK

Last ned mønstrene her (PDF), skriv ut og klipp ut de ulike delene.

2. Kjøp eller lag pepperkakedeig, kjevle ut deigen og lag delene

Bygge pepperkake Oppfinneren

Vi brukte en pizza-kutter til å skjære ut formene. Ps. Lurt å skrive ut på et tykt ark, om du har anledning til det.

Foto: NRK

Du trenger omtrent to kilo av din favoritt-pepperkakedeig. Da har du også litt ekstra om noe skulle gå galt. Vi vil anbefale å lage reservedeler til balkongen.

Deigen bør være på cirka to til tre millimeters tykkelse etter kjevlinga. Noen av bitene kan ligne litt på hverandre, og disse kan det være lurt å risse inn navn på. Det kan også hjelpe å sortere bitene etter hvilken himmelretning de vender. (Mer om himmelretning senere.)

3. Lag vindu og pynt delene

Pynt

Når man pynter et fantasitårn, er det så klart bare fantasien som setter grenser, men her får du noen tips.

Foto: NRK

Fest gelatinplater på baksiden av vinduene, så unngår du kald trekk inn i tårnet.

For å få best mulig arbeidsforhold under pyntingen valgte vi å pynte tårnet (bortsett fra taket) før vi satt det sammen.

4. Sett delene sammen

Bygge pepperkake Oppfinneren

Et tips er å smelte karamell i stedet for sukker. Det stivner ikke like fort (noe som er en fordel), også smaker det bedre!

Foto: NRK

Du har nå kommet til den store utfordringen. Start med å sette sammen ytterveggene. Husk at delene må vende mot riktig himmelretning (se på bildet over). Om du mangler noen hender til å holde med, kan du støtte veggene med glass eller melkekartonger.

Plasser veggene inne i huset riktig ut ifra takdelene som vender mot sør. Her skal den smaleste takdelen (S) ligge på østsiden (Ø) av tårnet. Midtveggene skal ha bredden til tårnet imellom seg.

Pepperkake Oppfinneren

Her kommer balkongen på plass.

Foto: NRK

Fest så alle vegger og tak før du begynner på tårnet. Ikke bli redd om tårnet ditt er litt skjevt. Det skjeve tårnet i Pisa står fortsatt, og ditt skal tross alt bare stå til nyttår!

Balkongen skal nå trekkes ned på tårnet. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Pass på at balkongen ikke blir for varm og knekker (dette skjedde med oss). Om ulykken skulle inntreffe, kan du trøste deg med at den knuste balkongen kan spises, og du har ekstra-deig du kan bruke i forsøk nummer to.

Pepperkake Oppfinneren

RESULTATET: Det skal se omtrent sånn ut til slutt (alt ettersom hvor mange skjevheter du har pådratt deg i prosessen :-))

Foto: NRK

Sett på spir og kvist før du pynter tak, og gjør de siste finjusteringene på mesterverket ditt.

Lykke til!

Magisk pepperkaketårn:

Anbefalt videre lesning og TV:

Erik Alfred på verkstedet

Erik Alfred på verkstedet.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Å «finne opp» meninga med livet. Hva driver mennesker bort fra moderne komfort, ut på landet eller inn i skauen, og «tilbake i tid»? Les saken

Det regner hele sommeren, og materialene til det magiske kjøkkenet får aldri tørket. Blir det mulig å holde tidsplanen og få opp reisverket? Erik Alfred overrasker Ellen Marie med noe hun har ønsket seg en god stund, og familien drar på fisketur til Stemtjønn. (6:8)

SE OPPFINNEREN I NRK TV: Tusenkunstneren Erik Alfred Tesaker realiserer drømmen om å skape et mekanisk paradis på småbruket Øystøl. Nå skal det endelig bli et nytt kjøkken for familien – og selvsagt med løsninger langt bortenfor A4. Sesong 2 av Oppfinneren byr på lekende skaperglede ved bruk av gamle håndverkstradisjoner.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)