Hopp til innhold

Oppskrift på juleøl

Hjemmebrygger Joakim Ruud hjelper Frokost-TV med bryggingen av årets juleøl. Her har du oppskriften.

Knus 500 g krystallmalt og 100 g sjokolademalt med en kaffekvern og ha det i en egnet silpopse. Dette kaller vi spesialmalt. Det er dette som vil gi ølet farge og fylde.

BH-trikset

Du kan gjerne bruke en BH-vaskepose som du får kjøpt på H&M, Lindex og lignende steder. Nylonstrømper går også an, hvis kona kan avse en.

Stor kjele

Fyll ca 25-26 liter kaldt vann i en kjele. Hvis du ikke har så stor kjele, se fremgangsmåte under. Putt silposen med kvernet spesialmalt oppi vannet og skru på varmen. Her trenger du litt ordentlig bra effekt på komfyren for at du skal få så mye vann opp i kok. Hvis du har for svak komfyr, se fremgangsmåte under.

Oppkok

Rør i vannet med silposen under oppkok, så det kommer bra med vann igjennom og du får med deg så mye som mulig av godsakene fra spesialmalten. Når vannet kommer opp i 75-80 grader, så ta ut silposen. Får den varmere temperatur enn det, så trekker du ut for mye garvestoffer i ølet. Nå har du oppi maltekstrakt eller spraymalt.

Malt

"Maltekstrakt" heter det når det er i sirupsform, spraymalt heter det når det er i tørr pulverform. Spraymalt er å anbefale. Den er sterkere og har lengre holdbarhet. Uansett bør du bruke en ekstrakt som er beregnet på ølbrygging, og ikke f.eks. Moss Maltekstrakt. Ordentlig råvarer får du hos visse jhjemmebrygger-leverandører på nettet.

Vørter og alkohol

Bruk 4 kg spraymalt eller 5 kg flytende ekstrakt til denne oppskriften. Skru av varmen og rør det inn, og ikke skru på varmen igjen før du har rørt alt ut i vannet. Ellers er det lett at det svir seg. Når du har rørt ut ekstrakten/spraymalten i vannet, så har du det vi kaller vørter. Den er skikkelig søt. Det er det søte som gjæres ut og blir til blant annet alkohol.

Uten lokk!

Kok opp. Pass på at du ikke har lokk på mens det koker (det går bra mens du koker opp), siden det er visse flyktige stoffer som fordamper under koket som du ikke vil ha i ølet ditt. Når det har begynt å koke, har du oppi humle. Til denne oppskriften bruker vi 60 g tysk Hallertau-humle hvis alfasyren er på 4,5%. Alfasyreinnholdet står på pakken. Hvis alfasyretallet på pakken er lavere, må du bruke mer humle. Er det halvparten, må du bruke dobbelt så mye, og så videre.

Kok i vei

Nå skal det koke en time. I andre ølsorter kan man bruke humletilsetnigner på andre tidspunkter i koket for å få mer humlesmak og aroma, i stedet for bare bitterhet, men det gjør vi ikke i dette ølet.

Avkjøling

Etter at det har kokt en time, skal vørteren kjøles. Dette gjøres enklest ved å sette det i utslagsvasken og la det renne kaldt vann fra springen. Dette kan ta tid, og har man et fullt volum på hele 22-23 liter, er det kanskje til og med best å la det stå over natta.

På med lokket

Pass på å ha på lokket, slik at det ikke faller støv med uhumske mikroorganismer nedi vørteren mens den kjøles! Det finnes andre, mer avanserte kjøleløsninger, den jeg selv bruker er en kobberspiral som det går kaldt vann gjennom, som jeg setter nedi bryggekjelen, men det finnes mange ulike løsninger.

Klar for gjær

Når vørteren er kjølig, har du den i et ferdigsterilisert gjæringskar, tilsetter gjær, tilfører oksygen og setter i gjærlåsen. Sett det relativt kjølig. Nå gjorde ikke jeg det i sendingen, men man kan med hell rehydrere gjæren i lunkent, sterilt vann før man har den oppi vørteren, slik at gjæren får en mer behagelig oppvåkning. Dette gjelder spesielt når man brygger sterke øl som er ganske slitsomt for gjærcellene. Kok opp noen desiliter vann i en liten kjele, la det kjøle ned til 30-35 grader og ha gjæren oppi, og la den stå litt før du heller alt oppi gjæringsbøtta.

Denne oppskriften gir ca 22 liter ferdig øl.

For liten kjele?

Hvis du ikke har stor nok kjele, eller komfyren din ikke har nok effekt til å koke så mye vørter, bruker du denne fremgangsmåten: Ta halvparten av volumet av vann og kok opp med halvparten av spraymalten/ekstrakten. De fleste klarer å få tak i en såpass stor kjele. Det er lurt å ikke koke all maltekstrakten/spraymalten med bare halve volumet, for da blir den veldig konsentrert, den kan karamellisere seg lettere, du får ikke trukket ut alle bitterstoffene fra humlen osv osv. Ha i resten av ekstrakten/spraymalten helt på slutten av koket, bare så du får kokt den opp og sterilisert den. Så har du denne nå konsentrerte vørteren oppi gjæringskaret og tilsetter vann som du har kokt opp og kjølt ned på forhånd, f.eks. ved at du har kokt opp, med lokk på, skrudd av komfyren og latt det stå og kjøle seg til dagen etter.

Har du flere spørsmål kan du delta i diskusjonsforumet på hjemmebryggerforeningens nettsider: www.norbrygg.no

God brygging, hilsen Joakim!

 

 

Kulturstrøm

  • Deler av Twitters kildekode lekket på nettet

    Utdrag av Twitters kildekode har blitt lekket på nettet, og det Elon Musk-eide selskapet leter nå etter den ansvarlige.

    Ifølge et rettsdokument ble deler av kildekoden lagt ut på den Microsoft-eide plattformen Github. Den brukes for deling av kode for programvareutvikling.

    Det skriver The New York Times.

    Kildekoden ble postet av en bruker som kalte seg «FreeSpeechEnthusiast». Ifølge Github ble koden fjernet fredag på forespørsel fra Twitter.

    Nå har Twitter bedt en domstol i California om å gi informasjon som kan identifisere personen bak «FreeSpeechEnthusiast», ifølge dokumentet som ble levert domstolen 24. mars.

    Github har ikke svart på Reuters' spørsmål om hvorvidt de har gitt Twitter denne informasjonen. Twitter har heller ikke svart på en forespørsel om kommentar. (NTB)