Med litt tålmodighet og planlegging kan du tilsette ekstra smak til fisk og kjøtt ved å la det ligge en stund i marinade.
Typisk for en marinade er at den inneholder en blanding av olje, syre (vin, eddik, yoghurt, sitron), krydder eller urter.
Mariner i minimum 30 minutter, gjerne natten over. Store og tykke stykker trenger lenger tid enn små.
Kiwi, ananas og papaya inneholder ensymer som mørner kjøtt, prøv en eksotisk marinade ved å kjøre ananas og papaya til pure i en hurtigmikser. Eller, dekk biffen med tynne skiver kiwi og la det marinere. Fjern skivene før steking....
Provence krydder marinade - passer til fisk og kjøtt, gjerne lam
1 ss fennikelfrø, knuste
1 ss hakket frisk rosmarin
1 ss hakket frisk timian
1 ss hakket frisk oregano
1 ss hakket frisk salvie
2 dl olivenolje
2 ss hvitvinseddik
salt og kvernet pepper
Kokos og curry - Spesielt god til kylling og steinbitt
1 1/2 dl kokosmelk (evt. yoghurt naturell)
2 ss currypaste
Sitron og hvitløk - utmerket til lam, rødt kjøtt, kyling og fisk
6 ss olivenolje
2 store hvitløkfedd, knust
1 ss fennikelfrø, knust
6 stilker sitrontimian
revet skall og saft av 1 sitron
Soya, chili og lime marinade - super til b.l.a. scampi
2 ss olivenolje
1 ss soyasaus
1 ss sesamolje
1 ss sweet chili sauce
2 ss ketchup
saft av 2 lime
noen dråper tabasco
Spar litt av marinaden som du pensler på under grilling/steking.
Rødvinsmarinade - ypperlig til rødt kjøtt
2 dl rødvin
2 hvitløkfedd, knust
1 løk, hakket
et par stilker frisk timian
1/4 ts knust svart pepper
Passer ekstra godt til vilt og du erstatter hvitløken med 4 knuste einebær.
Oppskrift på gode marinader!
Lise Finckenhagen gir deg et kurs i marinering, gode tips til panne og grill.
Publisert