Hopp til innhold

Opprørt over israelske anklager

Norske kunstnere er opprørte over at Israels utenriksminister beskylder Norge for antisemittisme ved å markere 150-årsdagen til Knut Hamsun.

Henny Moan

Henny Moan

Foto: NRK

- Jeg synes det er en ganske vanvittig ting å si, sier Henny Moan.

Ifølge avisen Haaretz fortalte den israelske utenriksministere i går en gruppe studenter at han var forundret over Norges Hamsunmarkering i år.

Les også: Jødisk kritikk av Hamsun-markering

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok tidligere i dag sterk avstand fra beskyldningen. Han får støtte av skuespiller Henny Moan.

Ser ikke rasehat

Lieberman beskriver Hamsun som en som beundret nazister, ga litteraturprisen han vant i 1943 til Goebbels og som hyllet Hitler som en kriger for menneskeheten.

Skuespiller Henny Moan har gått gjennom Hamsuns forfatterskap med lupe, og ikke funnet rasehat.

- Han fremstiller mennesket på godt og vondt og utleverer oss alle, samtidig som han har godhet med oss alle. Jeg synes han har medfølelse med hvert eneste menneske han skaper, sier hun.

- Må skille forfatterskap fra person

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Å skille forfatterskapet fra personen Hamsun er viktig for Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre. I dag svarte han sin israelske kollega på denne måten:

- Vi har vært tydelig på å forklare til det internasjonale miljøet, og særlig til jødiske miljøer, at vi må kunne skille mellom avstandtakning til nazisme og den type politiske ideologier og samtidig markere et forfatterskap.

Den israelske ambassaden vil i denne omgangen ikke uttale seg til norske medier, annet enn i en epost der de skriver:

«I motsetning til inntrykket som har blitt gitt i norsk presse, har utenriksminister Liberman aldri beskyldt Norge eller det norske folk i sin helhet for antisemittisme.»

Fortsetter feiringen

Tove Karoline Knutsen (Ap(

Tove Karoline Knutsen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Visesanger og Arbeiderpartipolitiker Tove Karoline Knutsen fortsetter gladelig feiringen av landsdelens store sønn.

- Vi skal selvfølgelig feire den store kunstneren Knut Hamsun. Vi har problematisert Hamsuns handlinger og holdninger under krigen lenge før dette jubileumsåret. Det er en viktig debatt både i tilfellet Knut Hamsun, men også for å sette fokuset på forholdet mellom kunst, kunstner og samfunn, sier Knutsen.

Forstander i den mosaiske trossamfunn Anne Sender har denne kommentaren:

- Norge fremmer ikke antisemitisme, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.