Hopp til innhold

Opprør med humor

Én ting hadde filosofen Arne Næss til felles med multiinstrumentalisten Roland Kirk:
Når man skal bekjempe urettferdighet er det en god idé å bruke humor

Arne Næss i Kragerø. 6. juni 2008
Foto: Lars Nilsen / Studio Sokrates / NRK

Hør: Studio Sokrates: Arne Næss og Roland Kirk, del 1. 21.02.2009

'

Spinoza
Favorittfilosofen til Arne Næss var Baruch Spinoza (1632-77). På baksiden av en av Næss bøker om filosofiens historie er der et bilde. Det viser Arne Næss i hengekøye iført hodelykt og islandsgenser mens han leser Spinozas «Ethica» boltet fast oppe i en loddrett fjellvegg.

Jeg lærte noe vesentlig av det bildet da jeg hadde sett noen ganger på det. Filosofistudiet behøver absolutt ikke å foregå på lesesalen. Har man en bok innen rekkevidde kan man studere hvor som helst. Til og med hvis man som Bob Dylan er «Stuck innside of Mobile with the Memphis Blues again»

Roland Kirk
Nedenfor ligger en video av Roland Kirk der han spiller «Lover Man» i et opptak fra 1959. Før han setter tverrfløyta til leppene og spiller trekker han opp en liten spilledåse og lar den klimpre noen takter i mikrofonen. Sånn var Kirk: Han prøvde å skaffe til veie en hel haug av lyder. Derfor blåste han gjerne to og tre saksofoner samtidig, stakk en fløyte i nesa og trakk opp en vekkerklokke som ringte etter et minutt eller to.

Man trekker på smilebåndet både av Næss og Kirk innimellom. Til man oppdager at «der er noe». Der er noe de vil formidle. De vil vise at vi ikke må «stivne i faktisiteten» som Sartre sa det: Vi må ikke stivne i fastlåste ritualer og tenkemåter. Vi må fortsette leken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Musikken
1: Wham-Bam, Thankyou Ma'am
2: A Sack Full of Soul

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)