NRK Meny
Normal

Opprør med humor

Én ting hadde filosofen Arne Næss til felles med multiinstrumentalisten Roland Kirk:
Når man skal bekjempe urettferdighet er det en god idé å bruke humor

Arne Næss i Kragerø. 6. juni 2008
Foto: Lars Nilsen / Studio Sokrates / NRK

Hør: Studio Sokrates: Arne Næss og Roland Kirk, del 1. 21.02.2009

'

Spinoza
Favorittfilosofen til Arne Næss var Baruch Spinoza (1632-77). På baksiden av en av Næss bøker om filosofiens historie er der et bilde. Det viser Arne Næss i hengekøye iført hodelykt og islandsgenser mens han leser Spinozas «Ethica» boltet fast oppe i en loddrett fjellvegg.

Jeg lærte noe vesentlig av det bildet da jeg hadde sett noen ganger på det. Filosofistudiet behøver absolutt ikke å foregå på lesesalen. Har man en bok innen rekkevidde kan man studere hvor som helst. Til og med hvis man som Bob Dylan er «Stuck innside of Mobile with the Memphis Blues again»

Roland Kirk
Nedenfor ligger en video av Roland Kirk der han spiller «Lover Man» i et opptak fra 1959. Før han setter tverrfløyta til leppene og spiller trekker han opp en liten spilledåse og lar den klimpre noen takter i mikrofonen. Sånn var Kirk: Han prøvde å skaffe til veie en hel haug av lyder. Derfor blåste han gjerne to og tre saksofoner samtidig, stakk en fløyte i nesa og trakk opp en vekkerklokke som ringte etter et minutt eller to.

Man trekker på smilebåndet både av Næss og Kirk innimellom. Til man oppdager at «der er noe». Der er noe de vil formidle. De vil vise at vi ikke må «stivne i faktisiteten» som Sartre sa det: Vi må ikke stivne i fastlåste ritualer og tenkemåter. Vi må fortsette leken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Musikken
1: Wham-Bam, Thankyou Ma'am
2: A Sack Full of Soul

Flere kulturnyheter