Hopp til innhold

Opposisjonen om NRK-lisensen: – Sørgelig

– Kulturministeren har kasta bort vesentlig med tid, sier Arbeiderpartiets Arild Grande.

Arild Grande

Arild Grande er mediepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet på Stortinget. Her sammen med AP-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Arild Grande, er overrasket over nyheten om at den nye finansieringsmodellen for NRK ennå ikke er klar.

Kulturministeren annonserte i dag at den tradisjonelle TV-lisensen vil forsvinne, men at de ennå ikke har funnet ut hvordan publikum skal betale for NRKs innhold.

– Dette sa et tilnærmet samlet Storting allerede i mars i år. Og hvis ikke statsråden har kommet lenger, så har hun jo kasta bort vesentlig med tid, sier Grande.

– For vi har bedt om et konkret forslag på bordet, og ikke bare at statsrården skal gjenta Stortingets vilje, sier han.

– Glemte å si at det skulle være innhold

Heller ikke SV er imponert over torsdagens nyheter.

Bård Vegar Solhjell (SV) i Vandrehallen på Stortinget

Bård Vegar Solhjell (SV).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Stortinget ba regjeringen om å komme med et forslag for ni måneder siden, men vi glemte å si at det skulle være innhold i meldingen. Nå blir det opp til Stortinger å lage en ny NRK-avgift. For SV er det viktig at den blir rettferdig og at den kommer i vår, for nå haster det.

– Hvorfor haster det?

– TV-vanene er i stor endring, de forholder seg ikke til TV-apparatene. Nå skjer det på mobil og andre steder. Det vil ta noen år før vi har gjort et vedtak til det blir satt ut i livet, så for NRK og oppslutningen om denne viktige kanalen, er det viktig.

– Hvilken løsning ønsker dere av de som er skissert?

Det framstår nå uklart hva regjeringen vil, og det gir rom for Stortinget. Vi må sette oss ned å være åpne og konstruktive. Vi ser til en ordning som er sosialt rettferdig og som er teknologinøytral, sier han.

– Sørgelig

Parlamentarisk leder Marit Arnstad på sentralstyremøte i Senterpartiet mandag formiddag.

Marit Arnstad representerer Senterpartiet på Stortinget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hos Senterpartiet er tonen den samme.

– Saken er allerede utredet. Vi hadde forventet at regjeringen faktisk kom med en konkret finansieringsmodell, som Stortinget kunne behandle.

Hun kommer med direkte kritikk mot regjeringens handlingsevne i denne saken.

– Når ikke regjeringen ikke er i stand til å legge fram noe, for det er det som er faktum her, så må Stortinget ta regjeringen ta skjeen i egen hånd, og utforme et forslag, få det behandla og få flertall for det, sier Arnstad.

– Hva betyr det for mediehusene?

– For NRK og TV2, så betyr det at man må fortsette å leve i uvisshet over finansieringen framover. Det synes jeg er sørgelig, når stortingsflertallet er klare til å ta en beslutning.

Senterpartiet er villige til å drøfte en husholdningsavgift. Arnstad tror det er uenighet innad i den blå-blå regjeringen gjør at de ikke blir enige om hvordan NRK skal finansieres.

– Jeg tror regjeringa er i indre splid med seg selv. Jeg tror ikke de klarer å bli enige, derfor velger de å skyve på saken nok en gang.

Kulturminister Linda Helleland (H) avviser dette overfor NRK.

– Nei, det er ikke uenighet og det er derfor vi kan legge fram en slik sak. Vi er tydelig på at vår løsning er å utvikle en øremerket avgift videre opp mot en finansiering i statsbudsjettet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.