Opposisjonen om NRK-lisensen: – Sørgelig

– Kulturministeren har kasta bort vesentlig med tid, sier Arbeiderpartiets Arild Grande.

Arild Grande

Arild Grande er mediepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet på Stortinget. Her sammen med AP-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Arild Grande, er overrasket over nyheten om at den nye finansieringsmodellen for NRK ennå ikke er klar.

Kulturministeren annonserte i dag at den tradisjonelle TV-lisensen vil forsvinne, men at de ennå ikke har funnet ut hvordan publikum skal betale for NRKs innhold.

– Dette sa et tilnærmet samlet Storting allerede i mars i år. Og hvis ikke statsråden har kommet lenger, så har hun jo kasta bort vesentlig med tid, sier Grande.

– For vi har bedt om et konkret forslag på bordet, og ikke bare at statsrården skal gjenta Stortingets vilje, sier han.

– Glemte å si at det skulle være innhold

Heller ikke SV er imponert over torsdagens nyheter.

Bård Vegar Solhjell (SV) i Vandrehallen på Stortinget

Bård Vegar Solhjell (SV).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Stortinget ba regjeringen om å komme med et forslag for ni måneder siden, men vi glemte å si at det skulle være innhold i meldingen. Nå blir det opp til Stortinger å lage en ny NRK-avgift. For SV er det viktig at den blir rettferdig og at den kommer i vår, for nå haster det.

– Hvorfor haster det?

– TV-vanene er i stor endring, de forholder seg ikke til TV-apparatene. Nå skjer det på mobil og andre steder. Det vil ta noen år før vi har gjort et vedtak til det blir satt ut i livet, så for NRK og oppslutningen om denne viktige kanalen, er det viktig.

– Hvilken løsning ønsker dere av de som er skissert?

Det framstår nå uklart hva regjeringen vil, og det gir rom for Stortinget. Vi må sette oss ned å være åpne og konstruktive. Vi ser til en ordning som er sosialt rettferdig og som er teknologinøytral, sier han.

– Sørgelig

Parlamentarisk leder Marit Arnstad på sentralstyremøte i Senterpartiet mandag formiddag.

Marit Arnstad representerer Senterpartiet på Stortinget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hos Senterpartiet er tonen den samme.

– Saken er allerede utredet. Vi hadde forventet at regjeringen faktisk kom med en konkret finansieringsmodell, som Stortinget kunne behandle.

Hun kommer med direkte kritikk mot regjeringens handlingsevne i denne saken.

– Når ikke regjeringen ikke er i stand til å legge fram noe, for det er det som er faktum her, så må Stortinget ta regjeringen ta skjeen i egen hånd, og utforme et forslag, få det behandla og få flertall for det, sier Arnstad.

– Hva betyr det for mediehusene?

– For NRK og TV2, så betyr det at man må fortsette å leve i uvisshet over finansieringen framover. Det synes jeg er sørgelig, når stortingsflertallet er klare til å ta en beslutning.

Senterpartiet er villige til å drøfte en husholdningsavgift. Arnstad tror det er uenighet innad i den blå-blå regjeringen gjør at de ikke blir enige om hvordan NRK skal finansieres.

– Jeg tror regjeringa er i indre splid med seg selv. Jeg tror ikke de klarer å bli enige, derfor velger de å skyve på saken nok en gang.

Kulturminister Linda Helleland (H) avviser dette overfor NRK.

– Nei, det er ikke uenighet og det er derfor vi kan legge fram en slik sak. Vi er tydelig på at vår løsning er å utvikle en øremerket avgift videre opp mot en finansiering i statsbudsjettet.

Kulturstrøm

  • Klassiker med koronatiltak

    Det legendariske teaterstykket «The Mousetrap» – bygget på Agatha Christies hørespillkrim fra 1947 – måtte lukke dørene i vår for første gang på 68 år. Nå forbereder man gjenåpning med koronatiltak. En video på BBC viser hvordan teatret planlegger sosial distansering med to tomme seter mellom hvert par som får plass.

    Musefellen/The Mousetrap
    Foto: MAX NASH / Scanpix