Hopp til innhold

Oppløftende

Tenk deg at DU bodde i en flyktningleir, på flukt fra en forferdelig borgerkrig hjemme. Tenk deg at du var musiker. Hva slags musikk ville du laget?

Refugee All Stars
Foto: Promo

Refugee All Stars: Living Like A Refugee

Refugee All Stars: "Living Like A Refugee" (Anti records), anmeldt av Arne Berg .

Flere plateomtaler her!

Sint musikk? Deprimert musikk? Skjebnetung dommedagsmusikk? Vel, Refugee All Stars fra Sierra Leone har valgt en helt annen løsning.

Når to elefanter slåss, er det gresset som får lide. Så banalt enkelt kan det sies, og bildet av dagens situasjon for verdens flyktninger kan knapt beskrives mer poetisk og samtidig nådeløst.

Refugee All Stars.
Foto: Promo

Oppdaget gjennom dokumentarfilm

Tre amerikanere dro for tre år siden til Vest-Afrika for å lage en dokumentarfilm om musikkens betydning for flyktingenes situasjon. Bakgrunnen var en rekke kriger i regionen. Særlig den grusomme borgerkrigen i Sierra Leone, med fryktelige lemlestelser, overgrep mot sivilbefolkningen, utstrakt bruk av barnesoldater og titusener på flukt, var beveggrunnen for å lage filmen.

I en flyktningleir i Sierra Leones naboland Guinea møtte filmskaperne et kollektiv av musikere fra Sierra Leone som hadde møttes og holdt sammen i leiren mens borgerkrigen raserte hjemlandet, og filmskaperne forsto med en gang at de hadde funnet hovedpersonene i filmen. Der og da spilte de inn åpningssangen på albumet, mens resten ble til etter at de vendte hjem til Sierra Leone etter fredsavtalen i 2002.

Verdt lange omveier

Selv om resten av platen er verdt å gå lange omveier for å skaffe seg, er det knapt noe spor som gjør så sterkt inntrykk som dette første. Instrumentene er gamle og knapt spillbare. Opptaksutstyret er enkelt og studioet er et telt i flyktningleiren, opplyst av en oljelampe.

Vel tilbake i Sierra Leone møtte musikerne på flukt de overlevende fra sitt gamle band, og etter at dokumentaren hadde skaffet dem internasjonal oppmerksomhet, fikk de også platekontrakt og studiotid. Under bandnavnet Refugee All Stars gikk de altså sammen og skapte dett verk, som er deres oppsummering av livet som flyktninger og samtidig et tydelig rop om forsoning, tilgivelse og fred.

Palmevinsmusikk

Sierra Leone har en helt egen musikalsk tradisjon. Selv om Ghanas highlife var den viktigste musikalske uttrykk i hele denne regionen etter frigjøringa på 60-tallet, var Sierra Leones palm wine music – palmevinsmusikk – et uttrykk for nasjonal identitet, og reflekterte det tradisjonelle livet i det som en gang var en fredelig flekk av Vest-Afrika. Sierra Leone – Løvedalen, hvor fiske var hovedinntektskilden og palmevinen inspirerte til det gode liv.

En annen særhet ved Sierra Leone er at en tiendedel av befolkningen har røtter på Jamaica - som en følge av Marcus Garveys drøm om den store tilbakereisen til Afrika for slavenes etterkommere vest av havet.

Alt dette kommer til uttrykk i Refugee All Stars musikalske uttrykk, som er en tilbakelent blanding av Vest-Afrika og reggae, hvor Bob Marleys humanistiske budskap utgjør en sentral del av musikkens rop om fred og forsoning.

Store naturressurser, dessverre

Dessverre for befolkningen er Sierra Leones mineralforekomster store og rike. Diamanter, bauxitt, titan, mer enn nok grunn for korrupte politikere og ambisiøse rebellgrupper til å gripe til våpen. Som vanlig gikk det ut over sivilbefolkningen; voldtekter, lemlestelser og ufattelige overgrep. Flyktninger. Titusener.

Hvordan synge om disse tingene og samtidig beholde menneskelighet og håp? Jeg aner ikke, men disse musikerne vet. Refugee All Stars beskriver hva livet som flyktninger består av. De beskriver problemene fra de små til de enorme, fra mangelen på såpe i flyktningleiren, til drapet på uskyldige i krigens år.

Alt dette, og hele tiden med et musikalsk uttrykk uten aggresjon, uten en eneste tanke om hevn skjult i underteksten. Kun fred, forsoning, gjenreisning av landet. Det er en gammel klisjé at musikk kan helbrede og skape håp i fortvilelsens time, og man tror egentlig ikke på den. Til nå, når Refugee All Stars viser at det går an. Jeg tror aldri jeg har hørt mer positiv musikk.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober