- Ikke stem Frp

Norsk skuespillerforbund skal være partipolitisk nøytral, men oppfordrer likevel medlemmene til ikke å stemme Frp ved høstens stortingsvalg.

Agnete G. Haaland, leder av Norsk Skuespillerforbund
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Feil og selvmotsigende av forbundet, mener medlemmer NRK har snakket med.

Det er i siste nummeret av medlemsbladet «Stikkordet» at forbundsleder Agnete G. Haaland i sin lederkommentar skriver at Norsk Skuespillerforbund skal være partipolitisk nøytral, samtidig som hun oppfordrer alle sine medlemmer til ikke å stemme på Frp.

Frp lover skremmende nok å kutte nesten én milliard i kulturbudsjettet bare i løpet av 2010, dersom de kommer i regjering.

Forbundsleder Agnete G. Haaland i «Stikkordet»

– Man kan gjerne bli oppfordret til å bruke sin stemme og til å benytte seg av demokrati, det er kjempeviktig at hun oppfordrer til det, men jeg synes det blir feil å være så konkret og oppfordre til ikke å stemme Frp, sier skuespiller Kristine Rui Slettebakken til NRK.

- Viser lite tiltro

Hun synes Haaland med sitt utspill ikke viser særlig tiltro til medlemmenes eget valg. Slettebakken i Kragerø får støtte fra skuespillerkollega Gunn Mogseth i Trondheim.

- Jeg er egentlig enig i Slettebakkens utsagn. Om man ikke skal kritisere forbundslederen for at det er feil, så er det kanskje i grenseland da, mener jeg.

Mogseth understreker at det er viktig at forbundet holder seg partipolitisk nøytrale.

- Det er også viktig i forbindelse med samarbeid videre, dersom man for eksempel kommer i den situasjonen at FrP kommer i regjeringsposisjon.

- Ikke partipolitisk

Forbundsleder Agnete G. Haaland vil ikke gå med på at hun har gjort noe galt.

- Min jobb som leder av Norsk Skuespillerforbund er å jobbe for å styrke skuespillernes rettigheter og arbeidsmuligheter, og ikke minst synliggjøre viktigheten av det arbeidet vi gjør. Det gjør vi, styret og jeg, med den bakgrunnen at vi ikke skal være partipolitiske. Men vår jobb er også å synliggjøre de partiene som vil få en fatal konsekvens for hele vår skuespillerstand, sier Haaland til NRK.

Partiet vil også kutte all garantilønn og alle statlige stipender til kunstnere, fordi «kunstnerne selv må leve av det de skaper» [...].

Forbundsleder Agnete G. Haaland i «Stikkordet»

Hun bedyrer at hun likevel ikke er partipolitisk.

- Jeg og mitt styre mener at dette er innenfor vårt mandat å faktisk si at det er parti i Norge,som vil radere vår yrkesgruppe og som ikke unner oss livets rett.

Vil du ha et parti i regjering som går til valg med en politikk som vil føre til nedbygging og enfoldiggjøring av norsk kulturliv? Hvis ikke, finn fram stemmeseddelen!

Forbundsleder Agnete G. Haaland i «Stikkordet»

Får støtte

Haaland får også støtte av flere forbundsmedlemmer, deriblant Toni Usman.

- Forbundet både skal og er partipolitisk nøytralt, og det mener jeg det bør fortsatt være. Samtidig er det ingen hemmelighet at visse partier vil rive ned alt som kan krype og gå av kultur og kunst, og det må være lov å si til medlemmene hva slags konsekvenser det vil være å stemme på forskjellige partier, sier han.

Kulturstrøm

  • Handler om mer enn å finne kjæreste

    Det sier «Hjem til jul»-skuespiller Ida Elise Broch til Kulturstripa. I Netflix-serien spiller hun hovedrollen som single Johanne. Hun lyver på seg en kjæreste for å roe ned familiens mas og forventninger.

     Ida Elise Broch
  • Urfolk bidrar i klimakampen

    Verden har mye å lære av urfolks tradisjonelle kunnskap om naturen, mener FN. Under det pågående klimatoppmøtet i Madrid, COP25 har urfolk for første gang en egen plattform for å bidra i kampen mot klimaendringene. Det store spørsmålet er hvordan verden skal nå målet om å bremse den globale oppvarmingen til 1,5-2 grader, som er vedtatt i Parisavtalen.