Hopp til innhold

- Ikke stem Frp

Norsk skuespillerforbund skal være partipolitisk nøytral, men oppfordrer likevel medlemmene til ikke å stemme Frp ved høstens stortingsvalg.

Agnete G. Haaland, leder av Norsk Skuespillerforbund
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Feil og selvmotsigende av forbundet, mener medlemmer NRK har snakket med.

Det er i siste nummeret av medlemsbladet «Stikkordet» at forbundsleder Agnete G. Haaland i sin lederkommentar skriver at Norsk Skuespillerforbund skal være partipolitisk nøytral, samtidig som hun oppfordrer alle sine medlemmer til ikke å stemme på Frp.

Frp lover skremmende nok å kutte nesten én milliard i kulturbudsjettet bare i løpet av 2010, dersom de kommer i regjering.

Forbundsleder Agnete G. Haaland i «Stikkordet»

– Man kan gjerne bli oppfordret til å bruke sin stemme og til å benytte seg av demokrati, det er kjempeviktig at hun oppfordrer til det, men jeg synes det blir feil å være så konkret og oppfordre til ikke å stemme Frp, sier skuespiller Kristine Rui Slettebakken til NRK.

- Viser lite tiltro

Hun synes Haaland med sitt utspill ikke viser særlig tiltro til medlemmenes eget valg. Slettebakken i Kragerø får støtte fra skuespillerkollega Gunn Mogseth i Trondheim.

- Jeg er egentlig enig i Slettebakkens utsagn. Om man ikke skal kritisere forbundslederen for at det er feil, så er det kanskje i grenseland da, mener jeg.

Mogseth understreker at det er viktig at forbundet holder seg partipolitisk nøytrale.

- Det er også viktig i forbindelse med samarbeid videre, dersom man for eksempel kommer i den situasjonen at FrP kommer i regjeringsposisjon.

- Ikke partipolitisk

Forbundsleder Agnete G. Haaland vil ikke gå med på at hun har gjort noe galt.

- Min jobb som leder av Norsk Skuespillerforbund er å jobbe for å styrke skuespillernes rettigheter og arbeidsmuligheter, og ikke minst synliggjøre viktigheten av det arbeidet vi gjør. Det gjør vi, styret og jeg, med den bakgrunnen at vi ikke skal være partipolitiske. Men vår jobb er også å synliggjøre de partiene som vil få en fatal konsekvens for hele vår skuespillerstand, sier Haaland til NRK.

Partiet vil også kutte all garantilønn og alle statlige stipender til kunstnere, fordi «kunstnerne selv må leve av det de skaper» [...].

Forbundsleder Agnete G. Haaland i «Stikkordet»

Hun bedyrer at hun likevel ikke er partipolitisk.

- Jeg og mitt styre mener at dette er innenfor vårt mandat å faktisk si at det er parti i Norge,som vil radere vår yrkesgruppe og som ikke unner oss livets rett.

Vil du ha et parti i regjering som går til valg med en politikk som vil føre til nedbygging og enfoldiggjøring av norsk kulturliv? Hvis ikke, finn fram stemmeseddelen!

Forbundsleder Agnete G. Haaland i «Stikkordet»

Får støtte

Haaland får også støtte av flere forbundsmedlemmer, deriblant Toni Usman.

- Forbundet både skal og er partipolitisk nøytralt, og det mener jeg det bør fortsatt være. Samtidig er det ingen hemmelighet at visse partier vil rive ned alt som kan krype og gå av kultur og kunst, og det må være lov å si til medlemmene hva slags konsekvenser det vil være å stemme på forskjellige partier, sier han.

Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter