Hopp til innhold

I år blir det beksvart på den røde løperen

Skuespillere, skribenter, regissører og produsenter har i dag levert handlingsplanen kalt «Time's up», tiden er ute.

America Ferrera, Eva Longoria og Reese Witherspoon på Golden Globes

America Ferrera, Eva Longoria og Reese Witherspoon står alle bak en ny handlingsplan mot trakassering de har kalt «Time's up». I år skal de alle kle seg i svart på den røde løperen.

Foto: NTB scanpix/AFP

Kvinnene bak «Time's up» har slått seg sammen med ledende likestillingsadvokater og -forkjempere for å forbedre lovverket, for å endre på ansettelsesavtaler og bedriftspolitikk. De er lei av systematisk trakassering både i egen bransje og blant arbeidere over hele landet.

I lovverket de har lagt fram står det blant annet at det skal være mulig å straffe firmaer som tillater gjentagende trakassering av sine ansatte.

Dessuten skal det ikke lenger være innafor å be ansatte underskrive avtaler med taushetsplikt som hindrer dem i å si fra om uønsket oppmerksomhet og –oppførsel.

LES OGSÅ: Året da kvinner sa «Stopp!»

Time's up på Instagram

Etter at initiativet ble lansert i dag morges, amerikansk tid, har det rydd inn med støttemeldinger fra Hollywood-kjendiser og andre.

Foto: skjermdump

Pengehjelp

Planen de har lagt fram inkluderer også et rettshjelpsfond på 13 millioner dollar, mer enn 100 millioner kroner, som skal hjelpe underpriviligerte kvinner i andre arbeidsgrupper for å kunne beskytte seg mot seksuell trakassering og de eventuelle farene ved å rapportere.

Fondet skal administreres av Det nasjonale rettssenteret for kvinner.

«Tilgang til umiddelbar og omfattende rettshjelp vil styrke disse individene, men også bety en langsiktig bedring for kulturen- og samfunnet som helhet.»

En kampanje for likestilte rettigheter hos TV-studioer og talentbyråer er allerede i gang, skriver de.

Svart på Golden Globes

300 skuespillere, regissører, skribenter og produsenter, blant andre, står bak initiativet, og flere skriver under oppropet på nettsiden til kampanjen. Det melder avisa The New York Times.

Sosiale medier flommer i dag over med støtteerklæringer til «Time's up», mer oppmerksomhet vil det trolig bli under Golden Globes-utdelingen 8. januar der film- og TV-bransjen hyller det beste på skjermen fra året som har gått;

Da har initiativtakerne nemlig oppfordret kvinner som skal gå på den røde løperen om å snakke om temaet, samt å kle seg i svart.

LES OGSÅ: Godt nytt kvinneår

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB