Oppdager og erobrer

- Ekspedisjonene ville ikke blitt noe av uten hans koner, sier forfatter.

Thor Heyerdahl på Påskeøya.
Foto: Snare, Knut / SCANPIX

"Alle store menn har en forbauset kvinne bak seg" heter det, og det kan nok til en viss grad stemme når det gjelder Thor Heyerdahl (1914 - 2002).

- Kvinnene fikk iallefall ikke mye av æren for hans mange ekspedisjoner, men de ville neppe blitt noe av om det ikke hadde vært for hans første kone Liv Torp, og hans andre kone Yvonne Dedkam-Simonsen, sier forfatter Ragnar Kvam jr.

Mye oppmerksomhet

Ragnar Kvam jr.

Ragnar Kvam jr.

Foto: Halfdan Tangen jr.

Kvam er ikke overrasket over at kvinnene i Heyerdhals liv har fått så mye oppmerksomhet.

- Media vil alltid fokusere på andre ting enn det forfatteren ville ha prioritert, sier Kvam jr., som likevel er fornøyd med den voldsomme oppmerksomheten boken om Thor Heyerdal har fått etter utgivelsen.

Men det er vitenskapsmannen som Kvam jr. legger vekt på.

- Han seilte i motvind, sloss for å få aksept for sine teorier i de vitenskaplige miljøer. For og bevise disse teoriene satte han hasardiøse planer ut i livet, og dette fra en som fra barnsben av i Larvik hadde voldsom vannskrekk, forteller Kvam.

Fra Kon-Tiki til Ra

Ragnar Kvam jr.

Ragnar Kvam jr. foran Kon-Tiki sammen med Pål Thoresen

Foto: Halfdan Tangen jr.

Bind 2 av historien om Thor Heyerdahl har fått tittelen "Mannen og havet", og bringer leserne fra perioden etter Kon-Tiki og fram til Raferdene mot slutten av 60 tallet.

Kvam jr. er glad for at han fikk forlagets aksept for og dele historien opp i 3 bind.

- Ettersom arbeidet med bøkene har tatt form har jeg kommet over så mye materiale om Heyerdahls liv at jeg ikke fikk plass til det i to bøker, sier Kvam jr.

Han lover flere avsløringer i bind tre...

Hør hele intervjuet her!

- Han hadde som alle store mennesker i historien et voldsomt ego som drev ham. Den store "feilen" han gjorde var å gifte seg og stifte familie. Det førte til forsakelser som han ikke var forbredt på, sier Kvam.

Han forteller også at Heyerdahl hadde han en stor tiltrekningskraft på det annet kjønn, og det skapte store konflikter i livet hans.

- Hans storhet er at han stadig blir referert til og at stadig nye generasjoner oppdager han, sier Kvam jr. mens han løfter blikket og ser stadig nye busslast med turister som fyller museet.

Kulturstrøm