Oppdag Terje Bergstad

Antagelig kjenner du ikke til kunstneren Terje Bergstad. Men har du først sett bildene hans, glemmer du dem ikke. Er han norsk billedkunsts best bevarte hemmelighet?

Terje Bergstad: Fra Soweto (66 x 109,5 cm), (Terje Bergstad/BONO 2011).

erje Bergstad: Fra Soweto (66 x 109,5 cm), (Terje Bergstad/BONO 2011).

Foto: Henie Onstad Kunstsenter

Reidar Auli regnet Terje Bergstad (1938 - ) som sin mest begavede elev da de arbeidet sammen på Statens Kunstakademi fra 1965 til 1968. Bergstad får Staten 3-årige arbeidsstipend og studerer videre i Paris. Hans første utstilling fant sted i New York i 1967, og han har flere separatutstillinger inntil 1980. Deretter blir det - bortsett fra enkelte arbeider på kollektivutstillinger - stille rundt kunstneren Terje Bergstad.

Frem fra stillheten

Fraværet fra kunstarenaen skyldes sykdom og psykiske problemer. Og kanskje hadde Bergstad blitt glemt, hadde det ikke vært for at viktige kunsthistorikere i Norge ikke kunne glemme bildene de hadde sett av ham. I år 2000 laget derfor Steinar Gjessing og Karin Hellandsjø, godt hjulpet av forlagsmann og kunsthistoriker Ole Rickard Høisæter, en omfattende utstilling av Bergstads malerier, grafikk og tegninger på Museet for samtidskunst. Det fikk folk til å sperre øynene opp. En sensasjon! Hvorfor har ingen snakket om denne kunstneren?

Stiftelse og ny utstilling

To år etter dannet disse tre en stiftelse som overtok og tok vare på Terje Bergstads bilder. Denne stiftelsen står også bak utstillingen som nå kan oppleves på Henie Onstad Kunstsenter frem til 1. mai. Endelig kan man også bli kjent med Terje Bergstads kunstnerskap gjennom en fersk bok av Gunnar Sørensen med tittel ¨"Under en mørkere himmel".

Terje Bergstad: Markusplassen i Venezia, del II (112,5 x 251 cm), (Terje Bergstad/BONO 2011)

Terje Bergstad: Markusplassen i Venezia, del II (112,5 x 251 cm), (Terje Bergstad/BONO 2011).

Foto: Henie OnstadKunstsenter

En særegen stil

I vårt program ser vi på kunstnerens bakgrunn i forhold til bildene han skaper. De er som oftest mørke, kraftfulle og figurative, men mot det abstrakte. Bergstad viser til kunstnere som Georges Rouault med sine markante konturer. Som Monet velger Bergstad katedralmotiver, og behandlingen av flaten kan noen steder minne om Matisse. Det er morsom leting, for det er like gjerne de motsetningene han står i til disse kunstnerne vi etterhvert oppdager! Terje Bergstad skildrer landskaper, byer, dyr, figurer. Her er portretter, selvportretter og egne minner. Men det viktige med hans kunst er ikke hvordan hans egen situasjon og sjeleliv kommer til uttrykk, men at han - som kollega Edvard Munch - makter å si oss noe om allmenmenneskelige forhold og følelser gjennom sin kunst. Se også artikkel i Aftenposten i 2004.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.