Oppdag Terje Bergstad

Antagelig kjenner du ikke til kunstneren Terje Bergstad. Men har du først sett bildene hans, glemmer du dem ikke. Er han norsk billedkunsts best bevarte hemmelighet?

Terje Bergstad: Fra Soweto (66 x 109,5 cm), (Terje Bergstad/BONO 2011).

erje Bergstad: Fra Soweto (66 x 109,5 cm), (Terje Bergstad/BONO 2011).

Foto: Henie Onstad Kunstsenter

Reidar Auli regnet Terje Bergstad (1938 - ) som sin mest begavede elev da de arbeidet sammen på Statens Kunstakademi fra 1965 til 1968. Bergstad får Staten 3-årige arbeidsstipend og studerer videre i Paris. Hans første utstilling fant sted i New York i 1967, og han har flere separatutstillinger inntil 1980. Deretter blir det - bortsett fra enkelte arbeider på kollektivutstillinger - stille rundt kunstneren Terje Bergstad.

Frem fra stillheten

Fraværet fra kunstarenaen skyldes sykdom og psykiske problemer. Og kanskje hadde Bergstad blitt glemt, hadde det ikke vært for at viktige kunsthistorikere i Norge ikke kunne glemme bildene de hadde sett av ham. I år 2000 laget derfor Steinar Gjessing og Karin Hellandsjø, godt hjulpet av forlagsmann og kunsthistoriker Ole Rickard Høisæter, en omfattende utstilling av Bergstads malerier, grafikk og tegninger på Museet for samtidskunst. Det fikk folk til å sperre øynene opp. En sensasjon! Hvorfor har ingen snakket om denne kunstneren?

Stiftelse og ny utstilling

To år etter dannet disse tre en stiftelse som overtok og tok vare på Terje Bergstads bilder. Denne stiftelsen står også bak utstillingen som nå kan oppleves på Henie Onstad Kunstsenter frem til 1. mai. Endelig kan man også bli kjent med Terje Bergstads kunstnerskap gjennom en fersk bok av Gunnar Sørensen med tittel ¨"Under en mørkere himmel".

Terje Bergstad: Markusplassen i Venezia, del II (112,5 x 251 cm), (Terje Bergstad/BONO 2011)

Terje Bergstad: Markusplassen i Venezia, del II (112,5 x 251 cm), (Terje Bergstad/BONO 2011).

Foto: Henie OnstadKunstsenter

En særegen stil

I vårt program ser vi på kunstnerens bakgrunn i forhold til bildene han skaper. De er som oftest mørke, kraftfulle og figurative, men mot det abstrakte. Bergstad viser til kunstnere som Georges Rouault med sine markante konturer. Som Monet velger Bergstad katedralmotiver, og behandlingen av flaten kan noen steder minne om Matisse. Det er morsom leting, for det er like gjerne de motsetningene han står i til disse kunstnerne vi etterhvert oppdager! Terje Bergstad skildrer landskaper, byer, dyr, figurer. Her er portretter, selvportretter og egne minner. Men det viktige med hans kunst er ikke hvordan hans egen situasjon og sjeleliv kommer til uttrykk, men at han - som kollega Edvard Munch - makter å si oss noe om allmenmenneskelige forhold og følelser gjennom sin kunst. Se også artikkel i Aftenposten i 2004.

Kulturstrøm

 • Går hardt ut mot nye lisensplaner

  Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er svært kritisk til den nye regjeringsplattformen som ble fremlagt torsdag kveld. I plattformen ønsker regjeringen å samle både NRK-lisensen og all øvrig mediestøtte i en ny, felles ordning, melder DN.

  Thor Gjermund Eriksen
  Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK
 • Bøtelagt for bokutgivelse i Danmark

  Det danske mediekonsernet JP/Politikens Hus er ilagt en bot på 100.000 kroner for å ha offentliggjort en bok om sikkerhetstjenesten PET. Sjefsredaktøren må også betale 50.000 kroner. Forlaget gav ut boken i 2016, selv om retten la ned forbud mot å gi ut boken etter anmodning fra PET. (NTB)

  Syv år for PET
  Foto: Politiken