Operasjef dropper ambisjon om nye verk

Prestisjeprosjektet «Peer Gynt» kjempet mot klokka for å rekke premieren. Nå trekker Per Boye Hansen ambisjonen om én nyskrevet opera per sesong.

Operasjef Per Boye Hansen

LEGGER VEKK AMBISJON OM ÅRLIG NY OPPSETNING: Operasjef Per Boye Hansen trekker sitt mål om at Operahuset i Bjørvika hver sesong skal tilby ett nyskrevet operaverk.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Samtidsoperaen «Peer Gynt» har urpremiere ved Operahuset i Bjørvika lørdag, men flere har fryktet at premieren i verste fall må utsettes på grunn av tidsnød.

Operasjef Per Boye Hansen lover derimot at premieren skal gå sin gang.

– Vi har hatt en kontinuerlig evaluering av situasjonen, men det har aldri vært snakk om å utsette premieren. Vi har funnet løsninger underveis, sa han til NRK i går.

– Må forandre ambisjonene

Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen

KUNSTNERISKE SJEFER I BJØRVIKA: Ballettsjef Ingrid Lorentzen og operasjef Per Boye Hansen, her under presentasjonen av programmet for sesongen 2013/2014 i april i fjor.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Per Boye Hansen bestilte verket fra den estiske komponisten Jüri Reinvere i mai 2012.

Hansen tiltrådte offisielt som kunstnerisk ansvarlig for operaen i august samme år, og annonserte sin da ambisjon: én nyskrevet opera per sesong.

Nå går han tilbake på målet.

– Jeg har nok måttet modifisere de ambisjonene til å gjelde enten en uroppførelse eller fremførelse av en moderne klassiker på hovedscenen hver sesong, sier operasjefen nå til NRK.

Sier «Peer Gynt» ikke er grunnen

Han nekter imidlertid for at oppstyret rundt «Peer Gynt» har ført til avgjørelsen.

– Modifiseringen er gjort ut i fra en totalvurdering av våre rammebetingelser. Etter de positive erfaringene med forestillingene «Le Grand Macabre» og «Lady Macbeth fra Mtsensk», ser jeg i enda sterkere grad behovet for å presentere sentrale verk fra det 20. århundret og moderne klassikere, sier Hansen.

– I hvilken grad har erfaringene med «Peer Gynt» hatt noe med reduserte ambisjoner for nyoppføringer å gjøre?

– Dette er ikke forbundet. Planene for de neste tre-fire årene ligger fast og er ikke blitt endret på grunn av «Peer Gynt», sier operasjefen.

Saken fortsetter etter bildene fra prøvene til «Peer Gynt».

– Situasjonen var kritisk

I tilfellet «Peer Gynt» fikk ensemblet notene til operaen langt senere enn hva som er vanlig.

Orkesteret mottok sågar notene til siste halvdel av operaen så sent som 11. november, altså kun litt over to uker før premieren.

Per Boye Hansen innrømmer at dette skapte problemer. Operasjefen kaller situasjonen som oppsto da «kritisk».

Jüri Reinvere

GJØR PEER MODERNE: Den estiske komponisten Jüri Reinvere har modernisert «Peer Gynt» i løpet av to og et halvt år etter bestilling fra Per Boye Hansen. Lørdag er det premiere.

Foto: Jyri Reinvere by re:pi:n media / www.reinvere.de - [1]. Licensed under Creative Commons Attribution

– Men den kritiske situasjonen som oppsto for en ukes tid siden ble avverget. Vi taklet den situasjonen først og fremst fordi vi har noen fantastiske orkestermusikere og en musikksjef som tok ansvar, sier han.

Ingen ny opera i 2015

Ensemblet til «Peer Gynt» hadde siste orkester- og sceneprøve mandag. I kveld er det hovedprøve, og onsdag generalprøve.

Lørdag er det så urpremiere på Ibsens klassiker i samtidsdrakt, signert Jüri Reinvere.

Selv om det ikke blir en nypremiere ved Operaen i 2015, sier Per Boye Hansen at prosjektet som er planlagt for våren 2016 er i rute.

– Den norske komponisten Rolf Wallin og den britiske tekstforfatteren Mark Ravenhill står bak en helt ny opera med premiere ved Den Norske Opera & Ballett våren 2016. Prosjektet følger den oppsatte planen, avslutter operasjefen.

LES OGSÅ:

Operaen med ny norsk opera våren 2016

NY NORSK OPERA: Se Dagsrevyens innslag fra 26. mars 2014 om Den Norske Opera & Balletts nye norske opera, med planlagt premiere våren 2016.

Kulturstrøm

  • Norsk Frost-sang fosser frem