Hopp til innhold

Operakveld i Trondheim

En stjernekvartett av norske sangere er med på operakvelden på NRK Kulturcruise i Trondheim 14. november. Programleder Nina Krohn lover høydepunkter fra opera- og musikallitteraturen.  

Se kammermusikkvelden fra kulturcruiset her

sopran Isa Katharina Gericke

Sopran Isa Katharina Gericke er med på kulturcruisets operakveld fra Trondheim

Foto: Morten Krogvold

Sopranen Isa Katharina Gericke, mezzoen Anna Einarsson, tenoren Helge Rønning og bassen Ketil Hugaas har alle bekreftet sin ankomst til Kulturcruisets operakveld i Trondheim 14. november. Og programleder Nina Krohn, og produsent Arild Hansson er godt i gang med å meisle ut et opplegg. 

Nina Krohn, programleder for Operaguiden

Programleder Nina Krohn synes det er moro å høre hvordan sangerne tolker sine roller

Foto: NRK

- Vi vil lage en kveld som handler om følelsene og menneskene bak de rollefigurene vi møter. Det er spennende å snakke med sangerne om hvordan de opplever og jobber med rollene sine, og hvilke teknikker de bruker når de skal gestalte en karakter, sier Nina.

Hun lover kjente og populære arier og ensemblenummer fra både opera- og musikalrepertoaret i Trondheim, og booket rett og slett en hel kvartett for å kunne vise mangfold.

Internasjonale sangere

Isa Katharina Gericke er en av de fremste yngre sangerne i Norge i dag, og med sin lette lyriske sopran synger hun både opera, oratorier, romanser og samtidsmusikk. Gå til Isa Katharina Gerickes hjemmeside her:

Bassen Ketil Hugaas er for tiden ansatt ved operaen i Stockholm, men er også ofte å høre her hjemme på Den Norske Opera.

Markert seg

Helge Rønning, tenor

Helge Rønning

Helge Rønning er også en av de yngre norske tenorer som har markert seg både hjemme og ute som oratorie- og romansesanger.

Alten Tone Kruse måtte dessverre melde forfall til kvelden, til gjengjeld hopper mezzoen Anna Einarsson inn som erstatter.  Hun er utdannet ved Musikkhøgskolen i Malmö og operahøgskolen i Oslo. Hun debuterte ved Den Norske Opera i 2000, og har spilt mange roller der de siste årene.  

Akkompagnatør for kvelden, Ivar Anton Waagaard, er til daglig å finne på Norges Musikkhøgskole, der han akkompagnerer unge fremadstormende musikere og sangere.

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober