NRK Meny
Normal

– Fredet opera får følger for Bjørvika

– Fredning av operaen kan få følger for allerede planlagte bygg i Bjørvika, sier riksanikvar Jørn Holme. Det kan ramme det nye Munch-museet.

Operaen i Bjørvika

Riksantikvaren vil sikre Operaen for fremtiden.

Foto: NRK

Operaen skal ruve alene som et praktbygg også i fremtiden. Derfor vil han frede bygningen for å sikre at fremtidige byggeplaner i Bjørvika ikke skal kaste skygger over landemerket.

Se video:

Video Vil frede operaen

Riksantikvar Jørn Holme

– Et smykke i Norge

Riksantikvaren utelukker ikke at operaens posisjon, som «et smykke i Oslo» kan få følger for det planlagte Munch-museet «Lambda».

– Det er klart. Vi ser alt i sammenheng. Det må vi gjøre hvis vi skal bevare middelalderdelen av Bjørvika bedre, sier Jørn Holme.

Hør Jørn Holme i Kulturnytt:

Bård Folke Fredriksen

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen

Foto: NRK

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen, stiller seg undrende til utspillet. Han kan ikke se at en fredning får konsekvenser for planene om et nytt Munch-museum.

– Tomten og vinnerutkastet ble nettopp valgt for å respektere operaen som det viktigste signalbygget i Bjørvika. Byantikvaren støttet derfor også valget av «Lambda», sier han.

– Ønsker kontroll

Fredningsforslaget kommer fordi riksantikvaren ønsker større kontroll over Bjørvika-utbyggingen. Derfor gjør han det som riksantikvaren er best på, nemlig fredning, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Hør kommentaren her:

Fredningsforslaget skal nå ut på høring.

Tre alternativer til utforming av «Lambda» foreligger i høringsrunden.

Arkitekten og utviklingsselskapet HAV Eiendoms opprinnelige forslag. Et 14 etasjers høyt tårn som skal huse utstillinger.

Riksantikvarens alternativ. «Lambda» er ni meter kortere i høyden og 20 meter kortere i lengden enn alternativ én. Arealtapet kompenseres for ved at basen av bygget økes fra to etasjer til tre.

Plan- og bygningsetatens alternativ. Et kompromissforslag der høyden er beholdt, men bygget er 15 meter kortere i lengden.

Alle tre forslagene inkluderer en gondolbane fra Bjørvika til Ekebergåsen.

Du kan si din mening her!

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).