Hopp til innhold

– Fredet opera får følger for Bjørvika

– Fredning av operaen kan få følger for allerede planlagte bygg i Bjørvika, sier riksanikvar Jørn Holme. Det kan ramme det nye Munch-museet.

Operaen i Bjørvika

Riksantikvaren vil sikre Operaen for fremtiden.

Foto: NRK

Operaen skal ruve alene som et praktbygg også i fremtiden. Derfor vil han frede bygningen for å sikre at fremtidige byggeplaner i Bjørvika ikke skal kaste skygger over landemerket.

Se video:

Video Vil frede operaen

Riksantikvar Jørn Holme

– Et smykke i Norge

Riksantikvaren utelukker ikke at operaens posisjon, som «et smykke i Oslo» kan få følger for det planlagte Munch-museet «Lambda».

– Det er klart. Vi ser alt i sammenheng. Det må vi gjøre hvis vi skal bevare middelalderdelen av Bjørvika bedre, sier Jørn Holme.

Hør Jørn Holme i Kulturnytt:

Bård Folke Fredriksen

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen

Foto: NRK

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen, stiller seg undrende til utspillet. Han kan ikke se at en fredning får konsekvenser for planene om et nytt Munch-museum.

– Tomten og vinnerutkastet ble nettopp valgt for å respektere operaen som det viktigste signalbygget i Bjørvika. Byantikvaren støttet derfor også valget av «Lambda», sier han.

– Ønsker kontroll

Fredningsforslaget kommer fordi riksantikvaren ønsker større kontroll over Bjørvika-utbyggingen. Derfor gjør han det som riksantikvaren er best på, nemlig fredning, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Hør kommentaren her:

Fredningsforslaget skal nå ut på høring.

Tre alternativer til utforming av «Lambda» foreligger i høringsrunden.

Arkitekten og utviklingsselskapet HAV Eiendoms opprinnelige forslag. Et 14 etasjers høyt tårn som skal huse utstillinger.

Riksantikvarens alternativ. «Lambda» er ni meter kortere i høyden og 20 meter kortere i lengden enn alternativ én. Arealtapet kompenseres for ved at basen av bygget økes fra to etasjer til tre.

Plan- og bygningsetatens alternativ. Et kompromissforslag der høyden er beholdt, men bygget er 15 meter kortere i lengden.

Alle tre forslagene inkluderer en gondolbane fra Bjørvika til Ekebergåsen.

Du kan si din mening her!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.