– Fredet opera får følger for Bjørvika

– Fredning av operaen kan få følger for allerede planlagte bygg i Bjørvika, sier riksanikvar Jørn Holme. Det kan ramme det nye Munch-museet.

Operaen i Bjørvika

Riksantikvaren vil sikre Operaen for fremtiden.

Foto: NRK

Operaen skal ruve alene som et praktbygg også i fremtiden. Derfor vil han frede bygningen for å sikre at fremtidige byggeplaner i Bjørvika ikke skal kaste skygger over landemerket.

Se video:

Video Vil frede operaen

Riksantikvar Jørn Holme

– Et smykke i Norge

Riksantikvaren utelukker ikke at operaens posisjon, som «et smykke i Oslo» kan få følger for det planlagte Munch-museet «Lambda».

– Det er klart. Vi ser alt i sammenheng. Det må vi gjøre hvis vi skal bevare middelalderdelen av Bjørvika bedre, sier Jørn Holme.

Hør Jørn Holme i Kulturnytt:

Bård Folke Fredriksen

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen

Foto: NRK

Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen, stiller seg undrende til utspillet. Han kan ikke se at en fredning får konsekvenser for planene om et nytt Munch-museum.

– Tomten og vinnerutkastet ble nettopp valgt for å respektere operaen som det viktigste signalbygget i Bjørvika. Byantikvaren støttet derfor også valget av «Lambda», sier han.

– Ønsker kontroll

Fredningsforslaget kommer fordi riksantikvaren ønsker større kontroll over Bjørvika-utbyggingen. Derfor gjør han det som riksantikvaren er best på, nemlig fredning, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Hør kommentaren her:

Fredningsforslaget skal nå ut på høring.

Tre alternativer til utforming av «Lambda» foreligger i høringsrunden.

Arkitekten og utviklingsselskapet HAV Eiendoms opprinnelige forslag. Et 14 etasjers høyt tårn som skal huse utstillinger.

Riksantikvarens alternativ. «Lambda» er ni meter kortere i høyden og 20 meter kortere i lengden enn alternativ én. Arealtapet kompenseres for ved at basen av bygget økes fra to etasjer til tre.

Plan- og bygningsetatens alternativ. Et kompromissforslag der høyden er beholdt, men bygget er 15 meter kortere i lengden.

Alle tre forslagene inkluderer en gondolbane fra Bjørvika til Ekebergåsen.

Du kan si din mening her!

Kulturstrøm

 • Janelle Monáe signerer filmavtale

  Sangeren, låtskriveren, rapperen og skuespilleren Janelle Monáe har inngått en avtale med Universal Pictures gjennom sitt eget selskap Wondaland Pictures. De to selskapene vil fokusere på «underrepresenterte stemmer og banebrytende perspektiver», skriver Pitchfork.

  Janelle Monáe på Øyafestivalen
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Ingen Bokhandlerpris til nynorsk

  Bokhandlerprisen har aldri gått til en nynorskforfatter. Alle de ti nominerte bøkene i år er skrevet på bokmål. I dag er det 37. gang prisen deles ut. – Dette vitner om ignoranse, sier Frode Grytten til Dagsavisen. Forfatteren fra Odda var nominert for to år siden. – Diskrimineringen og marginaliseringen av nynorsk finnes ennå, og gir seg utslag som dette, uttaler han. Bokhandlerprisen går til en av årets skjønnlitterære bøker.

  Forfatter Frode Grytten hjemme i Odda.
  Foto: Anders Malm / NRK
 • Takket seg selv for innsatsen

  Rapperen Snoop Dogg fikk sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i går kveld, og benyttet anledningen til å takke seg selv. – Jeg vil takke meg for å ha hatt tro på meg selv, og for å ha jobbet så hardt alle disse årene. Jeg takker meg fordi jeg alltid prøver å gi mer enn jeg får og gjøre mer rett enn galt. Jeg vil takke meg selv for alltid å være meg selv, sa han under seremonien, ifølge Reuters. Snoop Dog takket også rapmogul Dr.Dre for å ha gitt han muligheten til å gi ut musikken sin. – Han hadde tro på meg, og så ikke ned på meg.

  Snoop Dog får Hollywood-stjerne
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix