Operaen sparer

Publikum kommer ikke til å merke at operaen skal spare 15 millioner kroner, sier operaledelsen. I går opphevet styret ansettelsesstoppen som ble innført tidligere i høst.

Operataket stengt for vinteren

Operataket er stengt for vinteren, men ansettelsesstoppen er opphevet.

Foto: Mariam Javed / NRK

Direktør Tom Remlov sier operaen nå i stedet skal spare ved å endre programmet for kommende sesonger.

- Det blir ikke samme aktivitetsnivå som vi har håpet på, men det blir samme kvalitetsnivå og vel så det. Vi vil konsentrere våre ressurser et utvalg prosjekter, sier Tom Remlov.

- Helt avgjørende

Likevel vil publikum ikke merke noe til at operaen sparer 15 millioner på forandringer av fremtidige prosjekter, sier Tom Remlov. Nå har ledersen omdisponert og samtidig fått aksept for igjen å ansette flere krefter etter at ansettelsesstopp ble innført i begynnelsen av oktober.

Tom Remlov

Tom Remlov

Foto: Bo Mathisen/Den Norske Opera og Ballett

- Balletten, operaen og orkesteret har samarbeidet godt for å finne de beste løsningene og lage en ny sammensetning av det planlagte repertoaret, sier Remlov.

Jobbet dobbelt

Den norske opera og ballett driftes for nærmere 350 millioner i 2008, og statsbudsjettet for 2009 økte beløpet med over 40 millioner. Men dette var ikke nok mente operaledelsen, som har vært i løpende kontakt med Kulturdepartementet, uten å få flere kroner å rutte med.

Tidligere i høst kom det frem at blant andre sceneteknikere og ansatte i operaorkesteret jobbet dobbelt med dispensasjon fra arbeidsmiljøloven, for å holde det ambisiøse åpningsprogrammet i det nye operabygget i gang.

Ingen Valkyrje

Oppsetningen Valkyrjen som skulle gått i januar og februar er tatt av plakaten.

- Vi ble nødt til å ta av denne forestillingen, men ut over dette vil det ikke bli noen endringer som publikum vil merke, mener Tom Remlov.

Gamle favoritter

Én opera- og ballettoppsetning erstattes, en annen flyttes over til en mindre scene, og et sikkert stikk fra standard-repertoaret har fått plass på hovedscenen i 2009.

- De mer velkjente tingene vil få lengre spilleperiode og et større publikum, og dermed bedre utnytting av ressursene, sier Remlov.

Kulturstrøm

 • Bilal til Grenseløsfestivalen

  Stjernekamp-finalisten Bilal Saab kommer til Grenseløsfestivalen i Kirkenes neste år med bandet sitt Northkid. 20-åringen er det første navnet som slippes for neste års festival, skriver iFinnmark.

  Bilal Saab: Torna a Surriento
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen