Operaen sparer

Publikum kommer ikke til å merke at operaen skal spare 15 millioner kroner, sier operaledelsen. I går opphevet styret ansettelsesstoppen som ble innført tidligere i høst.

Operataket stengt for vinteren

Operataket er stengt for vinteren, men ansettelsesstoppen er opphevet.

Foto: Mariam Javed / NRK

Direktør Tom Remlov sier operaen nå i stedet skal spare ved å endre programmet for kommende sesonger.

- Det blir ikke samme aktivitetsnivå som vi har håpet på, men det blir samme kvalitetsnivå og vel så det. Vi vil konsentrere våre ressurser et utvalg prosjekter, sier Tom Remlov.

- Helt avgjørende

Likevel vil publikum ikke merke noe til at operaen sparer 15 millioner på forandringer av fremtidige prosjekter, sier Tom Remlov. Nå har ledersen omdisponert og samtidig fått aksept for igjen å ansette flere krefter etter at ansettelsesstopp ble innført i begynnelsen av oktober.

Tom Remlov

Tom Remlov

Foto: Bo Mathisen/Den Norske Opera og Ballett

- Balletten, operaen og orkesteret har samarbeidet godt for å finne de beste løsningene og lage en ny sammensetning av det planlagte repertoaret, sier Remlov.

Jobbet dobbelt

Den norske opera og ballett driftes for nærmere 350 millioner i 2008, og statsbudsjettet for 2009 økte beløpet med over 40 millioner. Men dette var ikke nok mente operaledelsen, som har vært i løpende kontakt med Kulturdepartementet, uten å få flere kroner å rutte med.

Tidligere i høst kom det frem at blant andre sceneteknikere og ansatte i operaorkesteret jobbet dobbelt med dispensasjon fra arbeidsmiljøloven, for å holde det ambisiøse åpningsprogrammet i det nye operabygget i gang.

Ingen Valkyrje

Oppsetningen Valkyrjen som skulle gått i januar og februar er tatt av plakaten.

- Vi ble nødt til å ta av denne forestillingen, men ut over dette vil det ikke bli noen endringer som publikum vil merke, mener Tom Remlov.

Gamle favoritter

Én opera- og ballettoppsetning erstattes, en annen flyttes over til en mindre scene, og et sikkert stikk fra standard-repertoaret har fått plass på hovedscenen i 2009.

- De mer velkjente tingene vil få lengre spilleperiode og et større publikum, og dermed bedre utnytting av ressursene, sier Remlov.

Kulturstrøm

 • Dette er P3-favorittene akkurat nå

  Hver uke lager NRK P3 en Spotify-liste med musikken de synes du bør sjekke ut. Ronny Brede Aase mener du bør spesielt være obs på Astrid S sin låt «The First One». Se alle anbefalingene her.

  Astrid S
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
 • Frykter at journalister forfølges

  Forkjempere for pressefrihet frykter at journalister og medier vil bli stilt for retten i USA i kjølvannet av tiltalen mot Julian Assange.

  Flere presseorganisasjoner og medieeksperter reagerer sterkt på utviklingen i saken og betegner den som skremmende.

  – At Julian Assange tiltales for brudd på spionasjeloven, utgjør en direkte trussel mot pressefriheten og undersøkende journalistikk, advarer Reportere uten grenser.

  (NTB)

 • Stones sier fra seg rettigheter

  22 år etter at The Verves monsterhit «Bitter Sweet Symphony» ble sluppet, har bandets låtskriver Richard Ashcroft fått rettighetene til låten. Tidligere har Mick Jagger og Keith Richards fra The Rolling Stones vært kreditert som låtskrivere og fått alle inntektene. Dette fordi samplingen av strykerne i «Bitter Sweet Symphony» er hentet fra en av deres låter. Alle royalties fra låten siden 1997 og fremover vil nå tilfalle Ashcroft. Det skriver Pitchfork.