NRK Meny
Normal

Operaen sparer

Publikum kommer ikke til å merke at operaen skal spare 15 millioner kroner, sier operaledelsen. I går opphevet styret ansettelsesstoppen som ble innført tidligere i høst.

Operataket stengt for vinteren

Operataket er stengt for vinteren, men ansettelsesstoppen er opphevet.

Foto: Mariam Javed / NRK

Direktør Tom Remlov sier operaen nå i stedet skal spare ved å endre programmet for kommende sesonger.

- Det blir ikke samme aktivitetsnivå som vi har håpet på, men det blir samme kvalitetsnivå og vel så det. Vi vil konsentrere våre ressurser et utvalg prosjekter, sier Tom Remlov.

- Helt avgjørende

Likevel vil publikum ikke merke noe til at operaen sparer 15 millioner på forandringer av fremtidige prosjekter, sier Tom Remlov. Nå har ledersen omdisponert og samtidig fått aksept for igjen å ansette flere krefter etter at ansettelsesstopp ble innført i begynnelsen av oktober.

Tom Remlov

Tom Remlov

Foto: Bo Mathisen/Den Norske Opera og Ballett

- Balletten, operaen og orkesteret har samarbeidet godt for å finne de beste løsningene og lage en ny sammensetning av det planlagte repertoaret, sier Remlov.

Jobbet dobbelt

Den norske opera og ballett driftes for nærmere 350 millioner i 2008, og statsbudsjettet for 2009 økte beløpet med over 40 millioner. Men dette var ikke nok mente operaledelsen, som har vært i løpende kontakt med Kulturdepartementet, uten å få flere kroner å rutte med.

Tidligere i høst kom det frem at blant andre sceneteknikere og ansatte i operaorkesteret jobbet dobbelt med dispensasjon fra arbeidsmiljøloven, for å holde det ambisiøse åpningsprogrammet i det nye operabygget i gang.

Ingen Valkyrje

Oppsetningen Valkyrjen som skulle gått i januar og februar er tatt av plakaten.

- Vi ble nødt til å ta av denne forestillingen, men ut over dette vil det ikke bli noen endringer som publikum vil merke, mener Tom Remlov.

Gamle favoritter

Én opera- og ballettoppsetning erstattes, en annen flyttes over til en mindre scene, og et sikkert stikk fra standard-repertoaret har fått plass på hovedscenen i 2009.

- De mer velkjente tingene vil få lengre spilleperiode og et større publikum, og dermed bedre utnytting av ressursene, sier Remlov.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.