Operaen sensurerer NRK

NRK får ikke lenger bruke lydklipp fra oppsetningene til Den Norske Opera i sine radioanmeldelser. Årsaken er en kritisk anmeldelse.

Operaen i Bjørvika

NRK får ikke lenger fritt bruke lydklipp fra oppsetninger ved operaen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Operaen sensurer NRKs anmeldere etter at kritisk anmeldelse. Årsaken er misnøye med måten en av forestillingene ble anmeldt på i fjor høst.

Ingen av de fire solistene innfridde fullt ut i det sanglige. Det var delvis vakker innsats, men ingen hadde full slagkraft i høyderegisteret, og det var ofte ikke pent på toppene.

Torkil Badens anmeldelse av ” Thora på Rimol”, høsten 2008

Kritikken har satt sinnene i kok ved Den Norske Opera, som før jul valgte å inndra NRKs rett til fritt å bruke lydopptak av oppsetningene i sine anmeldelser. NRKs anmeldere bør heretter klare seg med lydklipp som operaledelsen selv har valgt ut, sier direktør ved Den Norske Opera, Tom Remlov.

- Dette har med beskyttelse av de aktuelle aktørene å gjøre. De kan være uheldige på en aktuell forestilling, og å få det videredistribuert i massemedier synes ikke jeg er noen kjekk sak. Poenget er ikke å videreformidle feil, men prestasjoner, sier Remlov.

- Uakseptabelt

Prosjektleder i Musikkenheten i NRK Radio, Elisabeth Davidsen, forteller at NRK i flere år har hatt en avtale om utlevering av lydopptak fra forestillingene. Hun beklager at operaen nå har trukket avtalen tilbake.

- Dette er uakseptabelt. Våre anmeldere er profesjonelle og ryddige, og må få arbeide fritt og selvstendig. Vi kan ikke gå med på at operaledelsen skal legge føringer og blande seg inn i hvordan vi jobber, sier Davidsen.

Videre forteller Davidsen at NRK ønsker at en anmeldelse på radio uten musikkeksempler blir veldig tørt og kjedelig, og at man da like gjerne kan la det være.

- Underlig reaksjon

Tom Remlov

Tom Remlov

Foto: Bo Mathisen/Den Norske Opera og Ballett

- Jeg synes denne reaksjonen er litt underlig. Når man anmelder bøker eller andre kunstformer er man ikke avhengig av illustrasjon for å få ytret det man mener. Jeg mener anmelderen er litt svak dersom den ikke evner å leveliggjøre tingene, sier Remlov.

Men flere anmeldere reagerer på holdningen til Den Norske Opera. Prinsipielt sett er det galt av operadirektøren å nekte NRK fri bruk av lydopptakene. Det mener Dagbladets musikkritiker Ståle Wikshåland.

- Operaledelsen er forpliktet ovenfor anmelderetikk og offentlighetsetikk, så kan de ikke på noen måte forsøke å gripe inn i hva en kritiker sier og mener om en forestilling, sier Wikshåland.

- Fjollete av NRK

Nå håper både NRK og ledelsen ved Den Norske Opera at saken kan løses gjennom dialog. Operadirektør Tom Remlov sier det er i operaens interesse at oppsetningene blir anmeldt på radio, og lover et møte med NRK i nærmeste framtid.

- Så snart vi får kommet sammen og får funnet ut av dette går vi ut fra at dette kommer på skinner igjen. Fra vår side er dette en fillesak. Jeg er forbauset over at NRK tillater seg en boikott, det synes jeg er fjollete, sier Remlov.

Skal NRK ha rett til å sitere fra operaforestillinger? Diskuter saken her!

Kulturstrøm

 • Flere kjøper brukte klær

  Det globale markedet for bruktklær kommer til å gå forbi salget av nye klær i motehandelen innen 2028. Bruktmarkedet vokser fort, unge konsumenter driver trenden fordi de er miljøbevisste, skriver Business of Fashion. Stadig mer av vintage-handlingen skjer på nett.

  Brukt genser
  Foto: `tise
 • Dropper Elbfilharmonien

  Den italienske stjernedirigenten Riccardo Muti nekter å «kaste bort tiden» på å opptre i det nye konserthuset Elbfilharmonien i Hamburg. Han mener akustikken er for dårlig og har strøket salen fra turnélista med Wienerfilharmonikerne og Chicago symfoniorkester, skriver tyske Kurier. Stjernetenoren Jonas Kaufmann har tidligere kritisert salen for det samme. Elbfilharmonien ble åpnet i 2017 og kostet over 7,5 milliarder kroner. Se kortversjonen av historien om den berømte konsertarenaen:

  Dokumentaren om den 10 (!) år lange byggeperioden av konsertsalen Elbphilharmonie i Hamburg: https://tv.nrk.no/serie/hovedscenen-tv/MKTV15021417/08-04-2017

  Publisert av NRK Kultur Tirsdag 18. april 2017