Operaen sensurerer NRK

NRK får ikke lenger bruke lydklipp fra oppsetningene til Den Norske Opera i sine radioanmeldelser. Årsaken er en kritisk anmeldelse.

Operaen i Bjørvika

NRK får ikke lenger fritt bruke lydklipp fra oppsetninger ved operaen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Operaen sensurer NRKs anmeldere etter at kritisk anmeldelse. Årsaken er misnøye med måten en av forestillingene ble anmeldt på i fjor høst.

Ingen av de fire solistene innfridde fullt ut i det sanglige. Det var delvis vakker innsats, men ingen hadde full slagkraft i høyderegisteret, og det var ofte ikke pent på toppene.

Torkil Badens anmeldelse av ” Thora på Rimol”, høsten 2008

Kritikken har satt sinnene i kok ved Den Norske Opera, som før jul valgte å inndra NRKs rett til fritt å bruke lydopptak av oppsetningene i sine anmeldelser. NRKs anmeldere bør heretter klare seg med lydklipp som operaledelsen selv har valgt ut, sier direktør ved Den Norske Opera, Tom Remlov.

- Dette har med beskyttelse av de aktuelle aktørene å gjøre. De kan være uheldige på en aktuell forestilling, og å få det videredistribuert i massemedier synes ikke jeg er noen kjekk sak. Poenget er ikke å videreformidle feil, men prestasjoner, sier Remlov.

- Uakseptabelt

Prosjektleder i Musikkenheten i NRK Radio, Elisabeth Davidsen, forteller at NRK i flere år har hatt en avtale om utlevering av lydopptak fra forestillingene. Hun beklager at operaen nå har trukket avtalen tilbake.

- Dette er uakseptabelt. Våre anmeldere er profesjonelle og ryddige, og må få arbeide fritt og selvstendig. Vi kan ikke gå med på at operaledelsen skal legge føringer og blande seg inn i hvordan vi jobber, sier Davidsen.

Videre forteller Davidsen at NRK ønsker at en anmeldelse på radio uten musikkeksempler blir veldig tørt og kjedelig, og at man da like gjerne kan la det være.

- Underlig reaksjon

Tom Remlov

Tom Remlov

Foto: Bo Mathisen/Den Norske Opera og Ballett

- Jeg synes denne reaksjonen er litt underlig. Når man anmelder bøker eller andre kunstformer er man ikke avhengig av illustrasjon for å få ytret det man mener. Jeg mener anmelderen er litt svak dersom den ikke evner å leveliggjøre tingene, sier Remlov.

Men flere anmeldere reagerer på holdningen til Den Norske Opera. Prinsipielt sett er det galt av operadirektøren å nekte NRK fri bruk av lydopptakene. Det mener Dagbladets musikkritiker Ståle Wikshåland.

- Operaledelsen er forpliktet ovenfor anmelderetikk og offentlighetsetikk, så kan de ikke på noen måte forsøke å gripe inn i hva en kritiker sier og mener om en forestilling, sier Wikshåland.

- Fjollete av NRK

Nå håper både NRK og ledelsen ved Den Norske Opera at saken kan løses gjennom dialog. Operadirektør Tom Remlov sier det er i operaens interesse at oppsetningene blir anmeldt på radio, og lover et møte med NRK i nærmeste framtid.

- Så snart vi får kommet sammen og får funnet ut av dette går vi ut fra at dette kommer på skinner igjen. Fra vår side er dette en fillesak. Jeg er forbauset over at NRK tillater seg en boikott, det synes jeg er fjollete, sier Remlov.

Skal NRK ha rett til å sitere fra operaforestillinger? Diskuter saken her!

Kulturstrøm

 • Kan se om noen er forelsket

  Det er nemlig ikke mulig å skjule, forteller Kari Bremnes til Kulturstripa om hvordan låten «Så fullt av ja» som kom ut i høst, ble til. – Jeg spilte den først for en venninne. Plutselig brast hun i gråt, forteller tekstforfatteren og musikeren.

  Kari Bremnes
 • Karpes egen konsertfilm

  Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av. Konserten er nå tilgjengelig i NRK TV.

  Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av.
 • Årets mest sette norske film

  260.000 kinogjengere har nå sett «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte det var jul». Det gjør at den ifølge en pressemelding fra Nordisk Film Distribusjon er årets mest sette, norske kinofilm (NTB).

  Snekker Andersen
  Foto: Fantefilm/Nordisk Film Distribusjon