Operadirektør blir BBC-direktør

Operadirektør i London, Tony Hall blir ny direktør i BBC. Hall har tidligere vært nyhetsdirektør i den britiske allmennkringkasteren.

Tony Hall

Styret mener Tony Hall er den rette til å få BBC gjennom krisen.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Han er direktør ved Royal Opera House, men Tony Hall har tidligere jobbet for BBC i 28 år. Allmennkringkasteren er ute i hardt vær og sliter med omdømmet. Flere ledere har trukket seg.

Lord Chris Patten

Leder for BBC-styret, Lord Chris Patten

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

– Hans journalistiske erfaring blir uvurderlig når BBC skal bygge opp sitt omdømme på nytt. Han er en «insider» samtidig som han er en «outsider», sier styreleder Lord Chris Patten til BBC.

Utnevnelsen kommer etter at George Entwistle trakk seg tidligere denne måneden, etter bare 54 dager i jobben. Det samme gjorde nyhetssjef Helen Boaden.

Entwistle tok ansvaret for at en Newsnight-rapport feilaktig hang ut politikeren Lord McAlpine som pedofil. BBC har betalt lorden en erstatning på 1,7 millioner kroner.

Vender Savile ryggen

61 år gamle Tony Hall tiltrer i mars neste år. Da må han også rydde opp etter en av de største skandalene i BBCs historie. Jimmy Saviles ettermæle kaster lange skygger.

Savile var en av Storbritannias mest elskede TV-personligheter. Etter sin død i fjor er han blitt en av de mest forhatte. Han er anklaget for seksuelle overgrep mot flere hundre barn.

BBC havnet under lupen etter anklager om at kringkasteren har dekket over Saviles handlinger og avbrutt en gransking av anklagene.

– Et granskende blikk

– BBC trenger å ta en granskende blikk på seg selv. Publikum trenger en forsikring om at BBC fortsatt er til å stole på, sa Lord Chris Patten da han utnevnte Tony Hall til ny direktør.

Lord Tony Hall selv er kortfattet:

– Det har vært noen vanskelige uker, men sammen skal vi komme oss gjennom det, sier han.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm