NRK Meny
Normal

Opera på bygdekinoen

Denne våren kan du se fersk opera fra verdens fremste operahus på kino.

La Scala

Baritonen Georg Nigl og sopranen Evelyn Herlitzius under en øvelse på La Scala i Milano.

Foto: MARCO BRESCIA / AP

Frode Nilsen i Sandnes er en av kinosjefene som nå vil vise opera. Han tror kombinasjonen av opera og kino vil gi interessante resultater.

- Terskelen for å gå på kino er lav, mens den nok er litt høyere for opera. Dette kan gjøre opera aktuelt for flere, samtidig som forestillingene nok vil trekke et større publikum enn noen av de smale filmene vi viser.

Ferske opptak

Opera-satsingen er en del av Film og Kinos pilotprosjekt for å digitalisere kino-Norge. Bare to uker etter forestillingene har gått i Milano, Firenze og Venezia, vil de bli vist i Tromsø, Alta, Sandnes, Fredrikstad og på Hovden bygdekino.

I Sandnes skal det vises fire forestillinger i vår, forteller Frode Nilsen.
- Dette er helt nye forestillinger av kjente operaen og operetterer. Dette er helt nytt i kinosammengeng, og vi begynner 6. mars med La Traviata. 

Kino og opera ligger i motsatte ender av skalaen når nordmenns kulturinteresser måles. Likevel går opera på kino nå som en farsott verden over.

Tidligere er det gjort forsøk med liveoverføring fra New York til en kinosal i Tromsø, og i april vil man kunne se satelittoverførte forestillinger fra New Yorks Metropolitan på Gimle i Oslo. 

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK