Opera på bygdekinoen

Denne våren kan du se fersk opera fra verdens fremste operahus på kino.

La Scala

Baritonen Georg Nigl og sopranen Evelyn Herlitzius under en øvelse på La Scala i Milano.

Foto: MARCO BRESCIA / AP

Frode Nilsen i Sandnes er en av kinosjefene som nå vil vise opera. Han tror kombinasjonen av opera og kino vil gi interessante resultater.

- Terskelen for å gå på kino er lav, mens den nok er litt høyere for opera. Dette kan gjøre opera aktuelt for flere, samtidig som forestillingene nok vil trekke et større publikum enn noen av de smale filmene vi viser.

Ferske opptak

Opera-satsingen er en del av Film og Kinos pilotprosjekt for å digitalisere kino-Norge. Bare to uker etter forestillingene har gått i Milano, Firenze og Venezia, vil de bli vist i Tromsø, Alta, Sandnes, Fredrikstad og på Hovden bygdekino.

I Sandnes skal det vises fire forestillinger i vår, forteller Frode Nilsen.
- Dette er helt nye forestillinger av kjente operaen og operetterer. Dette er helt nytt i kinosammengeng, og vi begynner 6. mars med La Traviata. 

Kino og opera ligger i motsatte ender av skalaen når nordmenns kulturinteresser måles. Likevel går opera på kino nå som en farsott verden over.

Tidligere er det gjort forsøk med liveoverføring fra New York til en kinosal i Tromsø, og i april vil man kunne se satelittoverførte forestillinger fra New Yorks Metropolitan på Gimle i Oslo. 

Kulturstrøm

  • Stan Lee er død

    Den amerikanske tegneserielskaperen Stan Lee er død, 95 år gammel, melder TMZ. Lee er kjent for sine mange heltefigurer i Marvel-universet, som Spider-Man, Hulk, X-Men, Daredevil og Iron Man. Lee har også hatt en rekke småroller i Marvel-filmer.

    FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of "Iron Man 3" at El Capitan theatre in Hollywood
    Foto: Mario Anzuoni / Reuters
  • Forfatterforeningen beklager urett

    Etter 2. verdenskrig ble 17 medlemmer av Den norske Forfatterforening urettmessig dømt av den såkalte æresretten. – De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse. (NTB)