NRK Meny
Normal

Opera på bygdekinoen

Denne våren kan du se fersk opera fra verdens fremste operahus på kino.

La Scala

Baritonen Georg Nigl og sopranen Evelyn Herlitzius under en øvelse på La Scala i Milano.

Foto: MARCO BRESCIA / AP

Frode Nilsen i Sandnes er en av kinosjefene som nå vil vise opera. Han tror kombinasjonen av opera og kino vil gi interessante resultater.

- Terskelen for å gå på kino er lav, mens den nok er litt høyere for opera. Dette kan gjøre opera aktuelt for flere, samtidig som forestillingene nok vil trekke et større publikum enn noen av de smale filmene vi viser.

Ferske opptak

Opera-satsingen er en del av Film og Kinos pilotprosjekt for å digitalisere kino-Norge. Bare to uker etter forestillingene har gått i Milano, Firenze og Venezia, vil de bli vist i Tromsø, Alta, Sandnes, Fredrikstad og på Hovden bygdekino.

I Sandnes skal det vises fire forestillinger i vår, forteller Frode Nilsen.
- Dette er helt nye forestillinger av kjente operaen og operetterer. Dette er helt nytt i kinosammengeng, og vi begynner 6. mars med La Traviata. 

Kino og opera ligger i motsatte ender av skalaen når nordmenns kulturinteresser måles. Likevel går opera på kino nå som en farsott verden over.

Tidligere er det gjort forsøk med liveoverføring fra New York til en kinosal i Tromsø, og i april vil man kunne se satelittoverførte forestillinger fra New Yorks Metropolitan på Gimle i Oslo. 

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters