Opera en julegavehit

I år ville alle ha gavekort til Operaen.

Operaen i Bjørvika

Populære julegave: Operaen i Bjørvika.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Operaopplevelser var en svært populær julegave i år. Aldri før har det blitt solgt så mange gavekort i førjulstiden på Den Norske Opera og ballett som i år.

- Jeg gir bort gavekort til min far, da kan han velge selv hva han vil gå på, sier Christine Bjørnerud, som står i kø for å kjøpe gavekort noen dager før jul.

Cathrine Lund Grøholt, markedsdirektør i Den norske opera

Markedsdirektør Cathrine Lund Grøholt

Foto: Erik Berg / Den norske opera og ballett

Å gi en operaforestilling i gave er Bjørnerud ikke alene om. Den norske opera og ballett forteller om rekordsalg av gavekort i desember i år - de har solgt dobbelt så mange som i desember i fjor.

Markedsdirektør i Den norske opera, Cathrine Lund Grøholt, jubler over trengselen foran billettluken i operaens foaje.

- Det er en helt eventyrlig pågang. Vi har hatt køer her i foajeen i dagesvis, og vi har aldri solgt så mange gavekort i desember noen gang.

Rekordsalg

Åpningen av Operaen i Bjørvika i april vekket for alvor opera-interessen hos det norske folk. Nærmere en million av oss har vært i nybygget i Bjørvika. Siden billettsalget åpnet 18 februar i år har det blitt solgt gavekort for sju millioner kroner. Bare i desember ble det solgt gavekort for 1.600.000 kroner, i følge Den norske operaens egne tall.

- Jeg tror det har sammenheng med det enorme fokuset vi har hatt på det nye operabygget. Når vi sitter rundt i sosiale lag, spør jo folk hverandre om de har vært i Operaen, det skjedde ikke for et år siden. Så jeg tror ønsket om å være en del av dette bygget, er en del av årsaken, sier Grøholt.

Gavekort til folket

Grøholt tror gavekortene har gått til et bredt utvalg av befolkningen.

- Vi har fått en ny målgruppe inn etter at vi åpnet dette huset. Yngre mennesker og famillier som kanskje aldri har satt sine føtter på en opera- eller ballettforestilling, kommer hit nå. Derfor tror jeg at brede lag av det norske folk får gavekort i år.

Nå spørs det bare om alle de som fikk gavekort til Den norske opera til jul i år får sett forestillingene de vil, for mange av dem er utsolgt allerede.

Kulturstrøm

 • Første skeive Pixar-figur

  Den komande filmen «Fremad» vil vere den første animerte Disney-Pixar-filmen med ein opent homofil figur, meldar Disney. Det er politikvinna Spector som sjølv snakkar om sin kvinnelege kjærast i filmen.

  Officer Specter fra Disney-Pixar-filmen «Fremad»
  Foto: Disney
 • Erling Sandmo er død

  Historikeren, forfatteren og musikkanmelderen Erling Sandmo (56) døde brått fredag, på skitur. Han var nylig ansatt som leder for Nasjonalblibliotekets nye kartsenter, og har gitt ut flere bøker, sist om sjømonstre i kart og litteratur. Han er også kjent som programleder i NRK P2s musikkprogram På sporet.

  Professor Erling Sandmo i Kartsenteret ved Nasjonalbiblioteket
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • For drøy for Frp-politiker

  Frp-stortingsrepresentant syns det er hårreisende at det offentlige støtter kunstnere som bruker kjønnsorganer, kroppsvæsker eller avføring i kunsten. Kulturminister Abid Raja mener at det blir helt feil at politikere skal gå inn og bestemme hvem som skal få støtte til kunst.