NRK Meny
Normal

Ønskereprise: 4.50 fra Paddington

En mann er i ferd med å kvele en kvinne. Dette er hva Mrs McGillicuddy får se da hun kommer til å titte inn i et tog som kjører parallelt med hennes eget. Hør P1-krimmen lørdag.

Agatha Christie: 4.50 fra Paddington

Kriminalserie i tre deler etter Agatha Christies roman.

Agatha Christie skrev over 60 romaner og nærmere 150 hørespill, samt et dusin teaterstykker. Men av alle kriminalmysterier som knyttes til henne har nok det hvor hun selv spilte hovedrollen vakt størst oppmerksomhet. Det vil si, noen krimsak var det jo ikke – det var presse og publikum som trodde det. I hvert fall i elleve dager. Mer om

Agatha Christie forsvunnet!

   

Sendes (lørdag kl. 14.03. Reprise søndag kl. 23.03)
15. des 4.50 Paddington 1
22. des 4.50 Paddington 2
29. des 4.50 Paddington 3 

4.50 fra Paddington
En mann er i ferd med å kvele en kvinne. Dette er hva Mrs McGillicuddy, som er på vei til sin venninne Miss Marple i St. Mary Mead, får se da hun kommer til å titte inn i et tog som kjører parallelt med hennes eget. Men det blir ikke funnet noe lik, og ingen kvinne er etterlyst. Likevel, selv om politiet tror noe annet er Miss Marple overbevist om at venninnen ikke har sett syner.

Og da er det bare én ting å gjøre: Ta saken i egne hender. Dette er opptakten til denne Agatha Christies klassikeren fra 1957 om den skarpsindige peppermøen og amatørdetektiven Miss Marple, Christies egen favorittsporhund.

"4.50 fra Paddington" en av de beste?
Jane Marple, mest kjent som Miss Marple, opptrer i 12 av Agatha Christies krimbøker. Og ”4.50 fra Paddington” blir ofte omtalt som en av de beste av disse bøkene. Hvorfor tror denne historien, ”4.50 fra Pddington” har fått så stor suksess? Har du noen tanker, meninger eller betraktninger omkring dette, eller kanskje er helt uenig i det så send gjerne en mail til krimsjef Else Barratt-Due

Hvem er Miss Marple?
Det sies at Marple var Agatha Christies personlige favoritt. Men hvem er denne skarpsindige damen med strikkepinnene? Vi vet lite om hennes liv før hun sent på 1920-tallet, i en alder av 65-70 år (74 sies det i én kilde), for første gang demonstrerte sine forbløffende evner i Tirsdagsklubben, en liten krets av mennesker med uløste forbrytelser som hobby. Men vi vet at hun en gang var en "rosa og hvit engelsk pike fra en katedralskole", med en hærskare tanter og onkler, besteforeldre, fettere og kusiner, at moren het Clara, og at Miss Marple hadde en søster.

Mer om 

Hvem er Miss Marple


Dramatisert av Michael Bakewell.
Oversatt av Tor Stokke.
Produsent: Nils Heyerdahl.
Inspisient: Ragnhild Granlund.
Musikk: Sigurd Jansen.
Lyddesign: Jan Erik Hoel.
Regi: Nils Nordberg.

De som er med:
Miss Jane Marple - Bab Christensen
Lucy Eyelesbarrow - Kjersti Elvik
Emma Crackenthorpe - Unn Vibeke Hol
Mrs. McGillicuddy - Marit Bolling
Luther Crackenthorpe - Ole-Jørgen Nilsen
Dr. Quimper - Kai Remlov
Betjent Bacon - Gerhard Bjelland
Overkonstabel Cornish - Knut Haugmark
Mrs. Kidder - Kari Rasmusssen
Alexander - Gaute Skjegstad
James - Erlend Barratt-Due Solum
Konduktør - Ragnar Dyresen

Blir også sendt i reprise søndag kl 23.03. Sendt første gang i 1999.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix