Ønsker ny logo for kirken

Kirkens økselogo er brutal og bør fornyes, mener professor og kandidat til kirkevalget. – Da må vi også droppe korset, svarer biskop.

Kirkens logo og forslag til ny

«Olavsmerket» sammen med Knut Lundbys forslag til ny logo, designet av Medicineheads. Hvilken foretrekker du? Si din mening nederst i saken.

Foto: kirken.no / Medicineheads

Den norske kirkes logo er i dag våpenskjoldet «Olavsmerket». Det viser to økser og et kors, og har blitt brukt siden 1500-tallet. Øksene henviser til Hellig Olavs martyrdød på Stiklestad.

Robert Wright og Knut Lundby

Knut Lundby er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo og kandidat i kirkevalget i Oslo bispedømme.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK
Sigurd Osberg.

Biskop emeritus Sigurd Osberg vil ikke ha ny kirkelogo.

Foto: Ola Osberg.
Professor Tor Wallin Andreassen

Tor Wallin Andreassen ved Handelshøgskolen BI mener dagens kirkelogo er moden for modernisering.

Foto: BI

Professor og kandidat til kirkevalget Knut Lundby mener det er på tide med et bytte.

– Jeg synes den gamle framstår for brutal i dag, sier Lundby til NRK, og foreslår en ny logo der øksene er byttet ut med hjerter.

– Få skjønner Olav-forbindelsen

I en kronikk i Aftenposten skriver medieprofessoren ved Universitetet i Oslo at dagens våpenskjold gir assosiasjoner til makt – og i verste fall til overgrep.

Lundby mener at de færreste i dag ser forbindelsen mellom våpenskjoldet og Olavs fall på Stiklestad.

– Vi er i tvil om folk i dag oppfatter denne symbolikken. Vi tror dette merket virker fremmed og fjernt for de fleste, skriver han og medforfatterne Trond Nordahl og Petter Holtmann fra designbyrået Medicineheads i kronikken.

Trekløverets logoalternativ er stilistisk annerledes enn dagens våpenskjold, og viser hjerter flettet sammen rundt et kors.

– Den gir ikke det krigerske uttrykket som mange i dag oppfatter med Olavslogoen. Den var ikke ment sånn, men jeg tror at den oppfattes slik i dag, sier Lundby.

– Det har hengt mennesker på kors

Biskop emeritus i Den norske kirke, Sigurd Osberg, mener kirken ikke trenger ny logo.

– Man blir for skvetten hvis det er sånn at man ikke kan ha økser i et våpenskjold. Da burde man også være redd for å ha et kors der. Det har hengt mennesker og hylt og skreket på kors, sier Osberg, som var biskop i Tunsberg bispedømme fra 1990 til 2002.

Spørsmålet om kirkens logo skal avgjøres neste vår, når Stortinget behandler kirkeforliket fra 2008.

Tor Wallin Andreassen, professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI, synes også at våpenskjoldet virker gammeldags i dag.

– Det er på tide med en logodebatt i kirken, som må følges av en debatt om hva kirken skal stå for i framtida. Det kirken selv ønsker at folk skal assosiere den med må speiles i logoen de utarbeider for morgendagens brukere, sier Andreassen.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

 • Netflix på shopping i Cannes

  Strømmetjenesten har sikret seg rettighetene til flere av filmene under årets filmfestival i Cannes. Nå har de også kjøpt visningsrettigheter til to av prisvinnerne, nemlig «Atlantics», som vant Grand Prix-prisen og «I Lost My Body», som vant en av kritikerprisene. Dette skjer samtidig som at ingen filmer får delta i konkurransen i Cannes uten å ha kinovisninger i Frankrike.

 • Kusama-skulptur på plass i Norge

  Nordens største verk av den populære «prikkekunstneren» Yayoi Kusama kom søndag på plass på Kistefos-Museet på Jevnaker, melder NTB. Verket heter «Shine of Life», og er laget spesielt for Kistefos med inspirasjon av naturen, vannet og industrien rundt. «Shine of Life» er én av tre nye skulpturer som skal inn i skulpturparken med over 40 verk.

  Yayoi Kusamas "Shine of Life"
  Foto: Einar Aslaksen / Kistefos / NTB scanpix
 • Siktet for eldremishandling

  Manageren til Stan Lee, den avdøde skaperen av mange av Marvels superhelter, er arrestert, siktet for eldremishandling. Keya Morgan anklages for svindel, tyveri, økonomisk utnyttelse og for å ha holdt en eldre person avstengt fra omverdenen. Påtalemyndigheten mener at manageren sikret seg en råderett over Lees kapital som han ikke hadde myndighet til. Det skriver VG, som siterer ABC News, NBC og Los Angeles Times.

  Keya Morgan og Stan Lee
  Foto: Jordan Strauss / AP