Ønsker nemnd for å avgjøre piratspørsmål

Over 300 000 nordmenn bruker den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time. – Dagens lovverk må strammes inn, mener Rettighetsalliansen.

Popcorn Time

POPULÆR: Popcorn Time blir ofte omtalt som «pirat-Netflix» og tjenesten har det siste året blitt svært populær i Norge. 315.000 nordmenn bruker den ulovlige strømmetjenesten.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

En ny undersøkelse viser at strømmetjenesten Popcorn Time er blant de største i Norge målt i daglig og ukentlig bruk.

Rundt 315 000 mennesker i Norge bruker «pirat-Netflix» – selv om bruk av tjenesten er ulovlig.

Nå sier Rettighetsalliansen, som representerer norske rettighetshavere, at endringer må til for å kunne slå ned på bruken.

Vil ha «pirat-nemnd»

– Det er ikke bare å si at en side er ulovlig. Det kreves en veldig stor form for bevisførsel i retten, og det er veldig tidkrevende og ekstremt kostbart. Det er nesten helt umulig for en frittstående person å gjøre dette arbeidet, sier Rettighetsalliansens leder Willy Johansen.

Willy Johansen, Norsk Videogram Forening

ØNSKER ENDRINGER: Willy Johansen i Rettighetsalliansen.

Foto: Privat
Bjørgulv Vinje Borgundvaag

SIER LOVVERKET ER GODT NOK: Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H).

Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

Han ønsker at myndighetene heller setter sammen en egen komité som vurderer lovbrudd på nettet og tar nødvendige grep.

– Vi ønsker at det blir opprettet en nemnd som kan ta avgjørelser for ulovligheter på internett. Hvis man får dette til, slipper man å gå veien om domstolene. Dermed blir samfunnet og rettighetshavere spart for store, store penger, sier Johansen.

Sier lovverket er godt nok

Forslaget får ikke støtte hos statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag fra Høyre.

Han mener endringene i åndsverkloven fra 2013 gir rettighetshavere gode muligheter for å få stengt sider som Popcorn Time.

Den nye loven gir blant annet domstolene i grove tilfeller tillatelse til å nekte folk tilgang til fildelingsnettsteder.

– Så vidt jeg vet, har ikke mulighetene som dagens lov gir blitt utnyttet ennå. Det har ikke vært saker for domstolene. Jeg synes det hadde vært interessant å se hvordan domstolene vil håndheve dagens lov før man vurderer å gjøre ytterligere innstramminger, sier Borgundvaag.

LES OGSÅ:

TNS Gallup har for første gang spurt brukerne om hvor ofte de bruker den ulovlige Netflix-konkurrenten Popcorn Time. Undersøkelsen viser at så mange som 315.000 bruker tjenesten ukentlig.

ILLEGAL MORO: Strømmetjenesten Popcorn Time har på kort tid blitt blant de mest populære blant nordmenn. Nå håper rettighetshaverne at regjeringen rydder opp.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.