Hopp til innhold

Foreslår etisk regelverk for forlag: – Flere utgivelser tråkker over grensen

Mens advokat Hans Marius Graasvold ønsker seg et etisk regelverk i forlagsbransjen, mener forlagssjef at det vil vingeklippe litteraturen.

Advokat Hans Marius Graasvol ønsker seg et etisk regelverk i litteraturen. I kveld var dette tema i NRKs «Debatten» hvor Graasvold etterlyser en etisk standard for forlagsbransjen.

Flere forfattere utleverer familie og venner i fortellinger om egne liv, og i det siste har debatten om såkalt virkelighetslitteratur rast.

I kveld var også dette tema i NRKs «Debatten» hvor advokat Hans Marius Graasvold etterlyser en etisk standard for forlagsbransjen.

– Forlagene er sjeldent åpne

– Det er likegyldig hvorvidt det står «roman» foran på boken. Hvis den inneholder elementer hvor personer kjenner seg igjen, har man etter min mening tråkket over en grense, sier Graasvold og fortsetter:

Advokat Hans Marius Graasvold

ETISK REGELVERK: Advokat Hans Marius Graasvold etterlyser et etisk regelverk for litteraturen.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Jeg tror bransjen hadde hatt nytte av et sett med felles etiske kjøreregler. Kall det gjerne litteraturens Vær Varsom-plakat, med veivisere som legger opp til overveielse og vurderinger.

Graasvold mener det er store forskjeller mellom de ulike forlagene, men at forlagene sjeldent er åpne om vurderingene de gjør i forkant av utgivelser.

– Grunnen til at flere utgivelser tråkker over grenser, er fordi forfattere og forlag ikke har slike etiske veivisere underveis i arbeidet. Jeg har en følelse av at enkelte forfattere tar seg til rette i fraværet av kjøreregler som de ellers hadde følt seg bundet av. I denne saken ligger min sympati hos dem som omtales, ikke så mye hos forfatterne, sier han.

– Skummelt med et regelverk

Blant dem som slår hardt ned på Graasvold sitt forslag, er forlagssjef i Aschehoug, Trygve Åslund.

– Litteraturen skal diskuteres i åpne debatter og det er gjennom slike man oppøver det etiske skjønnet. Meg bekjent finnes det ingen etiske retningslinjer i forlagsbransjen i land det er naturlig at vi sammenlikner oss med og som er åpne demokratier, sier Åslund.

Han understreker at det er ting som vurderes underveis i arbeidet med bøker og utgivelser.

– Det er en del av forlagets ansvar og ta vare på de etiske verdiene. Jeg mener det er god nok bevissthet rundt dette i dag og det ville vært skummelt med et regelverk eller med retningslinjer, sier Åslund.

Han fortsetter:

– Slike retningslinjer vil vingeklippe litteraturen og tvinge den inn i en redsel for å vekke debatt og forargelse. I tillegg ville et etisk regelverk være helt umulig å gjennomføre i praksis.

Agnes Moxnes

ANSVAR: Kulturkommentator, Agnes Moxnes, mener forlagene må ta ansvar.

Foto: NRK

– Må ta ansvar

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, er ikke like skeptisk. Hun syns det er en god ide å øke den etiske bevisstheten i forlagene.

– Forlagene må ta ansvar og ha noen gode råd og sjekklister når de går gjennom tekstene. Det er viktig å huske på at det er å være modell i en roman oppleves vanskelig for mange.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)