Hopp til innhold

– Regjeringen må lage et Nerdrum-museum

Kunstner Odd Nerdrum vil ikke lenger uttale seg til norsk presse. Men på hans 70-årsdag sier flere at de savner hans stemme i norsk offentlighet. – Regjeringen bør lage et Nerdrum-museum, mener kunstner Aune Sand.

Odd Nerdrum

Odd Nerdrum fyller 70 år i dag. De siste ti årene har han ikke villet snakke med norsk presse. Her er han fra en utstilling i Galleri Tonne i Oslo 2010.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Wow, er han 70 år, det er jo helt fantastisk! Jeg må bare gratulere så mye. Nerdrum har inspirert så mye. Han skaper en verden som er bestandig og vil leve i 300 år, kontra alt i samtiden som er forgjengelig og skiftes ut hele tiden. Kunsten hans forteller oss noe om det å være menneske. Den tar oss inn i rom og åpne sletter, den gir oss sjelefred og et løft inn i himmelblå, sier Aune Sand som lar bildene og superlativene strømme når han skal beskrive jubilanten Odd Nerdrum.

Aune Sand

Kunstner Aune Sand mener Regjeringen bør lage et museum til ære for Odd Nerdrums kunst.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Aune Sand mener at det er på tide at Norge som nasjon i større grad anerkjenner Nerdrums kunst.

– Regjeringen burde umiddelbart kalle inn til ekstraordinært møte og bevilge 3 milliarder kroner til et Nerdrum-museum tegnet av for eksempel arkitekt Zaha Hadid. Jeg håper og tror at man kan se giganter i sin egen tid. Det er viktig for Norge som nasjon at vi anerkjenner dem som er på hans nivå, dem som skaper kunst for verdenshistorien. Det er helt utrolig at det ikke har skjedd tidligere, sier Sand til NRK.

Uttaler seg ikke til pressen

SNOPP

Mye av Odd Nerdrums kunst har vært omdiskutert. Kulturhuset i Stockholm fikk ikke lov å sette opp plakater fra sin utstilling med kunstneren på T-banen.

Foto: Sandberg, Fredrik / NTB scanpix

I dag kan Odd Nerdrum feire 70 år. Den kjente kunstneren har vært omdiskutert i en årrekke, men får i dag lovord av alle NRK ringer til. «Gigant», «på høyde med de beste i verdenshistorien» og «vil bli stående som en av de store», er blant skussmålene han får.

Nerdrum er kjent for sin klassiske figurative kunst, og kanskje aller mest for sine selvportrett, og spesielt bildet «Selvportrett i gylden skrud» der Nerdrum iført kjortel viser sitt erigerte, nakne lem.

De siste ti årene har maleren nektet å uttale seg til norsk presse. Før den tid var han derimot en betydelig figur også i det offentlige ordskiftet.

På 80-tallet var han gjest flere ganger hos Dan Børge Akerø i Lørdan. Dan Børge Akerø sier til Kulturnytt at han gjerne skulle ha sett at Odd Nerdrum kom tilbake til norsk offentlighet.

– Den var den filosofiske, reflekterende og debatterende siden av han vi veldig gjerne ville ha med i Lørdan. Han hadde et veldig TV-tekke, sier Dan Børge Akerø.

Direktør ved Blaafarveværket i Bærum, Tone Sinding Steinsvik, sier til Kulturnytt at hun mener jubilanten var 20–30 år før sin tid og derfor ikke ble forstått.

Nedrum selv sier i klippet under at det å bli misforstått kan være et gode i Norge.

– Den beste muligheten for suksess i Norge er å være misforstått og forsiktig mishandlet. Det har skjedd mange ganger i historien i Norge med både Henrik Ibsen og Munch, sier Nerdrum i klippet fra Lørdan.

På 80-tallet var Odd Nerdrum gjest flere ganger hos Dan Børge Akerø i Lørdan.

Se en frittalende Odd Nerdrum på Lørdan fra 1988.

Ikke misforstått

Gallerist Gerald Bliem ved Galleri Pan tror derimot ikke Nerdrum er misforstått.

– Jeg tror ikke han har blitt misforstått. Men fremstilt på en veldig ensidig måte. Han har fått harde angrep for å ta opp de klassiske idealer på en seriøs måte, sier han til NRK.

Bliem har arrangert flere utstillinger med Odd Nerdrums kunst, blant annet påskeutstillingen på Geilo i 2013 der også Ari Behn stilte ut for første gang. Bliem mener fraværet av Nerdrums stemme i den offentlige debatten har gjort debatten mer tam.

– Nerdrum er en intellektuell ventil som ikke mange kan måle seg med. Det er trist for den kunstintellektuelle debatten at han ikke lenger er et talerør. Norsk kunstdebatt har dermed blitt svært ensidig og mangler motvekt.

Bliem tror derimot ikke Nerdrum vil komme tilbake til den norske offentligheten, slik Akerø håper.

– Han deltar i debatten indirekte. Han er en grunnlegger for redefineringen av begrepet kitsch og dets verdier, han har gitt ut flere typer bøker og har studenter fra hele verden. Sånn sett strekker hans virke seg langt utover den norske grense. Han deltar i en internasjonal offentlig debatt og skriver kunsthistorie med hvert bilde han maler, sier Bliem til NRK.

Odd Nerdrum, utdrag fra portrettprogram fra 1978.

Utdrag fra portrettprogram fra 1978.

Krever nytt museum

Aune Sand har også vært kjent for å uttale seg fritt i norsk offentlighet. Han savner derimot ikke den verbale Nerdrum.

– En kunstner uttrykker seg gjennom kunsten. Synsing i samtiden er underholdende for noen, men jeg mener Nerdrum skal få ro til å skape god kunst. Alle som er så modige og sterke i uttrykket og skaper så vidunderlig kunst, er en stor inspirasjonskilde for folk til å tørre å gjøre ting selv, å gå i ulendt terreng og gå i nye stier, sier han.

For tiden er Sand i Norge, men kunstneren benytter mye tid i New York der han driver galleri sammen med broren Vebjørn Sand og kjæresten Marianne Aulie. I New York er Odd Nerdrum allerede en gigant, fastslår Sand.

– Alle i West Village vet hvem han er og er i dyp beundring. Det er en enorm anerkjennelse for han internasjonalt.

Lengre intervju med Odd Nerdrum på Skavlan 30. september 2011.

Odd Nerdrum vil ikke uttale seg til norsk presse, men gjorde et unntak for Skavlan, siden programmet tas opp i Sverige.

Han er seg selv

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, mener at Nerdrum selv har valgt rollen utenfor det gode kunstselskap.

Agnes Moxnes

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, mener at Nerdrum selv har valgt rollen utenfor det gode kunstselskap.

Foto: NRK

– Han kom ut av en tid der kunst var til for politikkens skyld. Det var opprørende å si at kunst var viktig for kunstens egen skyld, slik Nerdrum gjorde, sier hun.

– Nerdrum gikk alltid i kjortler, også på byen. Han identifiserte seg med en tid som så til grader var forbi, og ble sett på som en kopist. Det må ha kostet utrolig mye å være en person som stod imot et samlet korps av likesinnede. Men han har skapt betydelige verk i norsk kunsthistorie, han kommer til å bli stående som en betydelig kunstner, sier hun.

Moxnes mener Nerdrum har en helt egen posisjon blant nordmenn flest.

– Om du ber nordmenn nevne navnet på én kunstner, er det gjerne Nerdrum. Han er alt det folk forbinder med å være kunstner: eksentriker, litt sektaktig utseende, som flagrer rundt. Han har tatt outsiderens rolle. Han passer godt til å være en som skiller seg ut, det er slik han er. Han er seg selv.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober