Hopp til innhold

Ønsker å beholde begge Jesus-bildene

Selv om den har blitt verdenskjent og kirken tjener penger på den som turistattraksjon, ønsker stiftelsen som er ansvarlig for Ecce Homo å restaurere den tilbake til originalen. Men de vil også beholde «nye» Jesus.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo ble ufrivillig «restaurert» av en nabo.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Jesusmaleriet i en kirke i byen Borja i Spania ble verdenskjent over natten etter av 85 år gamle Cecilia Giménez bestemte seg for å frivillig ”fikse” litt på det.

Det litt uheldige restaureringsarbeidet fikk massive presseoppslag over hele verden, og turistene har strømmet til kirken for å se på ”arbeidet”.

Nå har stiftelsen Sancti Spiritus Foundation sett på mulighetene for å bevare både det originale bildet, og den nye «kunstneriske» versjonen, for historiens skyld.

– Det er en veldig vanskelig jobb, det er som å fjerne et hudlag fra et annet, sier restaurerer Efe Ripollés til Abc.es

50-60 prosent er bevart

Gruppen som har fått ansvaret for restaureringsjobben sier at rundt 50-60 prosent av originalbildet er bevart.

Selv etter Cecilia Giménez brutale oljemalingstrøk skal det være mulig å hente frem originalen, men det er også et kappløk mot klokka.

Luftfuktighet og salt er maleriets største fiende, så det kan bli nødvednig å gjøre noe med omgivelsene før restaureringsarbeidet blir satt igang.

– Vi vil prøve å fjerne det nye maleriet fra det gamle. Det nye har ingen artistisk verdi, men med tanke på det opptyret det har ført til den siste tiden, er det greit å ta vare på det, sier Ripollés.

Turistinntog

Det er ikke avgjort når en avgjørelse vil falle.

Etter at turistene har begynt å strømme til den lille byen, er det noe gruppen må ta i betraktning. Kirken har tatt 1 euro i inngangspenger for å se maleriet, og har fått en økonomisk oppsving etter «uhellet».

Publikummere ser på restaurerte Ecce Homo i Borja

Jesusmaleriet har fått mer oppmerksomhet enn noen gang etter at det ble «restaurert».

Foto: CESAR MANSO / Afp

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter