Hopp til innhold

Ønsker å beholde begge Jesus-bildene

Selv om den har blitt verdenskjent og kirken tjener penger på den som turistattraksjon, ønsker stiftelsen som er ansvarlig for Ecce Homo å restaurere den tilbake til originalen. Men de vil også beholde «nye» Jesus.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo ble ufrivillig «restaurert» av en nabo.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Jesusmaleriet i en kirke i byen Borja i Spania ble verdenskjent over natten etter av 85 år gamle Cecilia Giménez bestemte seg for å frivillig ”fikse” litt på det.

Det litt uheldige restaureringsarbeidet fikk massive presseoppslag over hele verden, og turistene har strømmet til kirken for å se på ”arbeidet”.

Nå har stiftelsen Sancti Spiritus Foundation sett på mulighetene for å bevare både det originale bildet, og den nye «kunstneriske» versjonen, for historiens skyld.

– Det er en veldig vanskelig jobb, det er som å fjerne et hudlag fra et annet, sier restaurerer Efe Ripollés til Abc.es

50-60 prosent er bevart

Gruppen som har fått ansvaret for restaureringsjobben sier at rundt 50-60 prosent av originalbildet er bevart.

Selv etter Cecilia Giménez brutale oljemalingstrøk skal det være mulig å hente frem originalen, men det er også et kappløk mot klokka.

Luftfuktighet og salt er maleriets største fiende, så det kan bli nødvednig å gjøre noe med omgivelsene før restaureringsarbeidet blir satt igang.

– Vi vil prøve å fjerne det nye maleriet fra det gamle. Det nye har ingen artistisk verdi, men med tanke på det opptyret det har ført til den siste tiden, er det greit å ta vare på det, sier Ripollés.

Turistinntog

Det er ikke avgjort når en avgjørelse vil falle.

Etter at turistene har begynt å strømme til den lille byen, er det noe gruppen må ta i betraktning. Kirken har tatt 1 euro i inngangspenger for å se maleriet, og har fått en økonomisk oppsving etter «uhellet».

Publikummere ser på restaurerte Ecce Homo i Borja

Jesusmaleriet har fått mer oppmerksomhet enn noen gang etter at det ble «restaurert».

Foto: CESAR MANSO / Afp

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober