Hopp til innhold

Omstridte scener stopper film

Hollywood har utsatt verdenspremieren på filmatiseringen av romanen Drageløperen.

Drageløperen
Foto: Phil Bray/Paramount Classics

De tre afghanske skoleguttene som spiller hovedrollene, mener deres liv er truet hvis alle scenene vises i hjemlandet Afghanistan. Dette gjelder spesielt filmens voldtektsscene.

Filmselskapet vurderer nå å flytte de tre guttene ut av Afghanistan.

Helomvending

Produsent Rebecca Yeldham avviste til BBC i september at voldtektsscenene ville få noen konsekvenser for skuespillerne. Den gang gikk barnas foreldre ut og fortalte at de fryktet for sitt liv på grunn av filmens scener.

- Vi arbeider med og har fått rådgivning fra ulike organisasjoner. Det er ikke vår oppfatning at barnas liv er i fare, sa Yeldham da.

Torsdag kom beskjeden om at premieren utsettes.

Spenninger i samfunnet

 

Hvorvidt skuespillernes liv virkelig er i fare, er vanskelig å vurdere, mener Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

- Den type ting er alltid veldig vanskelig å vurdere, men når de selv sier det så er det umulig for filmskaperne å ikke ta dette på alvoret, sier han.

- Hva er det som er så kontroversielt med denne filmen?

- Det er to ting. Det er at barneskuespillerne og deres familier føler seg truet på grunn av denne voldtektsscenen. Den er sikkert nokså indirekte beskrevet, men dette er et veldig sensitivt tema i den afghanske offentligheten, i følge Berg Harpviken.

I tillegg spiller selve filmens grunnplot på spenningen mellom de etniske gruppene hazara som er i minoritet, og pashtun, som har vært best representert innenfor Taliban.

- Filmen setter nok navn på spenninger som ligger ulmende samfunnet, så kan man mene at det er sunt eller uheldig, sier Berg Harpviken.

På 1990-tallet vokste det fram sterke spenninger, som i følge Berg Harpviken fortsatt er veldig tydelig tilstede i dagens Afghanistan.

Hollywood-produksjon

Han mener det er vanskelig å si hvem som står bak truslene.

- Vi vet jo for eksempel fortsatt ikke hvem som stod bak opprøret i kjølvannet av Muhammed-karikaturene i februar i fjor.

Han foreslår at for eksempel konservative, religiøse krefter eller politiske entreprenører som vil skape en misstemning og vise misnøye med det internasjonale samfunnet kan stå bak.

- Det er klart at en Hollywood-film som dette, er noe folk kan reagere ganske sterkt på, sier han.

Naive

Berg Harpviken synes at filmskapet har vært naive.

- De burde på et tidligere tidspunkt sett at her tok man i ting som var vanskelig å ta i. Blant annet lyktes de ikke å rekruttere skuespillere fra afghanske eksilmiljø.

Han tror ikke at dette er familienes forsøk på å skvise filmselskapet for penger.

- Det er klart at det ene utelukker ikke det andre, men min allmenne vurdering er at dette kan representere en alvorlig sikkerhetsrisiko for dem det gjelder, sier Kristian Berg Harpviken ved PRIO.

Filmen Drageløperen bygger på boken med samme navn. Boken var debutromanen til Khaled Hosseini, som siden også har gitt ut Tusen strålende soler.

Kulturstrøm

 • Pogues-bassist er død

  Darryl Hunt, bassist i punkbandet The Pogues, er død. Han ble 72 år gammel.

  Bandet skriver på Twitter at de er tristere enn ord kan uttrykke etter at Hunt døde i London mandag, skriver nyhetsbyrået PA.

  Hunt ble født i engelske Hampshire 4. mai 1950. Han ble en del av The Pogues i 1986 og var blant annet med på albumet «If I Should Fall From Grace», som inkluderer deres mest kjente låt, den moderne juleklassikeren «Fairytale of New York».

  Bassisten var en del av besetningen til og med det siste albumet «Pogue Mahone», som kom i 1996. Han er kreditert som låtskriver på en rekke sanger.

  (©NTB)

 • Vestli ny Tono-direktør

  Karl Vestli (53) blir ny administrerande direktør i Tono når Cato Strøm gir seg etter 33 år i stillinga, skriv Tono i ei pressemelding.

  Vestli kjem frå stillinga som divisjonsdirektør for strategi i Direktoratet for e-helse. Han har tidlegare jobba i Schibsted, Aftenposten og Dagens Næringsliv.