Hopp til innhold

Omstridte scener stopper film

Hollywood har utsatt verdenspremieren på filmatiseringen av romanen Drageløperen.

Drageløperen
Foto: Phil Bray/Paramount Classics

De tre afghanske skoleguttene som spiller hovedrollene, mener deres liv er truet hvis alle scenene vises i hjemlandet Afghanistan. Dette gjelder spesielt filmens voldtektsscene.

Filmselskapet vurderer nå å flytte de tre guttene ut av Afghanistan.

Helomvending

Produsent Rebecca Yeldham avviste til BBC i september at voldtektsscenene ville få noen konsekvenser for skuespillerne. Den gang gikk barnas foreldre ut og fortalte at de fryktet for sitt liv på grunn av filmens scener.

- Vi arbeider med og har fått rådgivning fra ulike organisasjoner. Det er ikke vår oppfatning at barnas liv er i fare, sa Yeldham da.

Torsdag kom beskjeden om at premieren utsettes.

Spenninger i samfunnet

 

Hvorvidt skuespillernes liv virkelig er i fare, er vanskelig å vurdere, mener Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

- Den type ting er alltid veldig vanskelig å vurdere, men når de selv sier det så er det umulig for filmskaperne å ikke ta dette på alvoret, sier han.

- Hva er det som er så kontroversielt med denne filmen?

- Det er to ting. Det er at barneskuespillerne og deres familier føler seg truet på grunn av denne voldtektsscenen. Den er sikkert nokså indirekte beskrevet, men dette er et veldig sensitivt tema i den afghanske offentligheten, i følge Berg Harpviken.

I tillegg spiller selve filmens grunnplot på spenningen mellom de etniske gruppene hazara som er i minoritet, og pashtun, som har vært best representert innenfor Taliban.

- Filmen setter nok navn på spenninger som ligger ulmende samfunnet, så kan man mene at det er sunt eller uheldig, sier Berg Harpviken.

På 1990-tallet vokste det fram sterke spenninger, som i følge Berg Harpviken fortsatt er veldig tydelig tilstede i dagens Afghanistan.

Hollywood-produksjon

Han mener det er vanskelig å si hvem som står bak truslene.

- Vi vet jo for eksempel fortsatt ikke hvem som stod bak opprøret i kjølvannet av Muhammed-karikaturene i februar i fjor.

Han foreslår at for eksempel konservative, religiøse krefter eller politiske entreprenører som vil skape en misstemning og vise misnøye med det internasjonale samfunnet kan stå bak.

- Det er klart at en Hollywood-film som dette, er noe folk kan reagere ganske sterkt på, sier han.

Naive

Berg Harpviken synes at filmskapet har vært naive.

- De burde på et tidligere tidspunkt sett at her tok man i ting som var vanskelig å ta i. Blant annet lyktes de ikke å rekruttere skuespillere fra afghanske eksilmiljø.

Han tror ikke at dette er familienes forsøk på å skvise filmselskapet for penger.

- Det er klart at det ene utelukker ikke det andre, men min allmenne vurdering er at dette kan representere en alvorlig sikkerhetsrisiko for dem det gjelder, sier Kristian Berg Harpviken ved PRIO.

Filmen Drageløperen bygger på boken med samme navn. Boken var debutromanen til Khaled Hosseini, som siden også har gitt ut Tusen strålende soler.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.