Hopp til innhold

Omstridt papirløs

- Det er på tide at alle de papirløse i Norge får amnesti, mener ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid. Før jul kåret bladet Maria Amelie til årets nordmann.

Maria Amelie

Maria Amelie har skrevet boka Ulovlig norsk som kom ut i fjor.

Foto: Aesha Ullah / NRK

Maria Amelie har fått mye publisitet etter at hun kom ut med boka Ulovlig norsk i fjor høst.

Her forteller hun om hvordan hun har tatt utdannelse og skaffet seg et liv i Norge uten å ha noen rettigheter. Maria Amelies foreldre fikk avslag på asylsøknaden og familien har siden levd under jorden.

Amnesti ikke en løsning

Dag Herbjørnsrud mener Norge henger etter. Flere land i Europa har latt papirløse få bli, etter flere års ulovlig opphold, påpeker Ny Tid-redaktøren.

Per Sandberg og Dag Herbjørnsrud

Leder i justiskomiteen Per Sandberg og Dag Herbjørnsrud, ansvarlig redaktør i NY Tid.

Foto: Else Karine Archer / NRK

- Amnesti er ikke løsningen, mener Per Sandberg, FrP-politiker og leder i justiskomiteen. Sandberg mener vi ikke kan sammenligne oss med land som Italia og Spania, siden Norge allerede gir opphold til mange på humanitært grunnlag.

- Det første som må gjøres er å få til gode ordninger som gjør at vi raskt kan få transportert ut de som har fått avslag på asylsøknaden, sier Per Sandberg.

Hør debatten i Radio Migrapolis søndag kl 13.30 på P2 eller reprisen fredag kl 15.03 i samme kanal

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober