Omstridt papirløs

- Det er på tide at alle de papirløse i Norge får amnesti, mener ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid. Før jul kåret bladet Maria Amelie til årets nordmann.

Maria Amelie

Maria Amelie har skrevet boka Ulovlig norsk som kom ut i fjor.

Foto: Aesha Ullah / NRK

Maria Amelie har fått mye publisitet etter at hun kom ut med boka Ulovlig norsk i fjor høst.

Her forteller hun om hvordan hun har tatt utdannelse og skaffet seg et liv i Norge uten å ha noen rettigheter. Maria Amelies foreldre fikk avslag på asylsøknaden og familien har siden levd under jorden.

Amnesti ikke en løsning

Dag Herbjørnsrud mener Norge henger etter. Flere land i Europa har latt papirløse få bli, etter flere års ulovlig opphold, påpeker Ny Tid-redaktøren.

Per Sandberg og Dag Herbjørnsrud

Leder i justiskomiteen Per Sandberg og Dag Herbjørnsrud, ansvarlig redaktør i NY Tid.

Foto: Else Karine Archer / NRK

- Amnesti er ikke løsningen, mener Per Sandberg, FrP-politiker og leder i justiskomiteen. Sandberg mener vi ikke kan sammenligne oss med land som Italia og Spania, siden Norge allerede gir opphold til mange på humanitært grunnlag.

- Det første som må gjøres er å få til gode ordninger som gjør at vi raskt kan få transportert ut de som har fått avslag på asylsøknaden, sier Per Sandberg.

Hør debatten i Radio Migrapolis søndag kl 13.30 på P2 eller reprisen fredag kl 15.03 i samme kanal

Kulturstrøm

 • 85 kostymer i Coco Chanel-ballett

  I helgen hadde Bolsjoj-balletten i Moskva premiere på en ny ballett om motedronningen. Stjerne-ballerinaen Svetlana Zacharova spiller hovedrollen. Coco Chanel hadde i sin tid en kjærlighetsaffære med den russiske komponisten Igor Stravinsky og var en stor beundrer av russisk kunst, spesielt ballett.

  Coco Chanel
  Foto: Flickr.com/4niruddh
 • Forventer penger fra staten

  Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen forventer at staten skal bidra med halvparten av kostnadene til et nasjonalt senter for Outsider art. Senteret skal bestå av en kunsthall i Harstad og et museum i Kvæfjord, og vil koste 6,9 millioner kroner årlig.

  Outsider art
  Foto: Rune Nordgård Andreassen