Omstridt papirløs

- Det er på tide at alle de papirløse i Norge får amnesti, mener ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid. Før jul kåret bladet Maria Amelie til årets nordmann.

Maria Amelie

Maria Amelie har skrevet boka Ulovlig norsk som kom ut i fjor.

Foto: Aesha Ullah / NRK

Maria Amelie har fått mye publisitet etter at hun kom ut med boka Ulovlig norsk i fjor høst.

Her forteller hun om hvordan hun har tatt utdannelse og skaffet seg et liv i Norge uten å ha noen rettigheter. Maria Amelies foreldre fikk avslag på asylsøknaden og familien har siden levd under jorden.

Amnesti ikke en løsning

Dag Herbjørnsrud mener Norge henger etter. Flere land i Europa har latt papirløse få bli, etter flere års ulovlig opphold, påpeker Ny Tid-redaktøren.

Per Sandberg og Dag Herbjørnsrud

Leder i justiskomiteen Per Sandberg og Dag Herbjørnsrud, ansvarlig redaktør i NY Tid.

Foto: Else Karine Archer / NRK

- Amnesti er ikke løsningen, mener Per Sandberg, FrP-politiker og leder i justiskomiteen. Sandberg mener vi ikke kan sammenligne oss med land som Italia og Spania, siden Norge allerede gir opphold til mange på humanitært grunnlag.

- Det første som må gjøres er å få til gode ordninger som gjør at vi raskt kan få transportert ut de som har fått avslag på asylsøknaden, sier Per Sandberg.

Hør debatten i Radio Migrapolis søndag kl 13.30 på P2 eller reprisen fredag kl 15.03 i samme kanal

Kulturstrøm

  • Ny leder for Arendalsuka

    Tidligere redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, blir ny leder for hovedprogramkomitéen i Arendalsuka. Øystein Djupedal gir seg etter ti år som leder for den politiske festivalen. Bård Vegar Solhjell og Stina Torjesen blir nye medlemmer, mens Helene Fladmark fortsetter som medlem.

  • Nick Cave med nytt album

    «Ghosteen» blir navnet på det nye albumet fra Nick Cave and the Bad Seeds, formidler NME. Det forventes å komme ut neste uke, ifølge Cave selv. Det siste året har den australske artisten unngått media og kommunisert direkte med fans på sin nettside The Red Hand Files. Det var der han også delte omslaget på det kommende albumet.

    Nick Cave and the Bad Seeds' album Ghosteen
    Foto: Nick Cave