Omstridt papirløs

- Det er på tide at alle de papirløse i Norge får amnesti, mener ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid. Før jul kåret bladet Maria Amelie til årets nordmann.

Maria Amelie

Maria Amelie har skrevet boka Ulovlig norsk som kom ut i fjor.

Foto: Aesha Ullah / NRK

Maria Amelie har fått mye publisitet etter at hun kom ut med boka Ulovlig norsk i fjor høst.

Her forteller hun om hvordan hun har tatt utdannelse og skaffet seg et liv i Norge uten å ha noen rettigheter. Maria Amelies foreldre fikk avslag på asylsøknaden og familien har siden levd under jorden.

Amnesti ikke en løsning

Dag Herbjørnsrud mener Norge henger etter. Flere land i Europa har latt papirløse få bli, etter flere års ulovlig opphold, påpeker Ny Tid-redaktøren.

Per Sandberg og Dag Herbjørnsrud

Leder i justiskomiteen Per Sandberg og Dag Herbjørnsrud, ansvarlig redaktør i NY Tid.

Foto: Else Karine Archer / NRK

- Amnesti er ikke løsningen, mener Per Sandberg, FrP-politiker og leder i justiskomiteen. Sandberg mener vi ikke kan sammenligne oss med land som Italia og Spania, siden Norge allerede gir opphold til mange på humanitært grunnlag.

- Det første som må gjøres er å få til gode ordninger som gjør at vi raskt kan få transportert ut de som har fått avslag på asylsøknaden, sier Per Sandberg.

Hør debatten i Radio Migrapolis søndag kl 13.30 på P2 eller reprisen fredag kl 15.03 i samme kanal

Kulturstrøm

  • Gjenåpner Iraks største kirke

    IS-krigere herjet stort med Iraks største kirke. Alle kristusfigurene ble halshugget. Heller ikke jomfru Maria fikk være i fred. Sporene etter tusenvis av år med kristen kulturarv skulle utslettes. I dag åpnes kirken for pave Frans.

  • Rå og vond ung virkelighet

    Russetid, press, en ulovlig sexvideo, drømmer og vennskap i grus – den nye Viaplay-serien «Delete Me», er en hard skildring av ung virkelighet. En virkelighet som nok kan være reell for mange. Terningkast 4.

    Thea Sofie Loch Næss i serien "Delete me". Prtrett av jente med kort hår, åpen munn, blå øyne - hele ansiktet er dekket av ordet "nuller" gjentatte ganger
    Foto: Viaplay