Hopp til innhold

Omstridt nazi-dokumentar fyller 75 år

Dokumentarfilmen «Viljens Triumf» ble selve symbolet på det stormannsgale Nazi-Tyskland og er sett på som en lærebok i effektiv propaganda. 28. mars 1935 hadde filmen premiere, og den er et av de mest hyllede og mest kritiserte verk fra det forrige århundret.

Adolf Hitler var svært filminteressert og knyttet et nært vennskapsbånd med den talentfulle filmskaperen Leni Riefenstahl på starten av 30-tallet.

Dokumenterte nazipartiet

Adolf Hitler

Hitler ble nøye dokumentert i filmen

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Den tyske diktatoren så potensialet i den unge regissøren og ga henne i oppgave å dokumentere nazipartiet NSDAPs partikongress i 1934.

Prominente nazister som Hitler, Joseph Goebbels, Martin Bormann, Hermann Göring, Rudolf Hess og Heinrich Himmler ble hyllet gjennom den snaut to timer lange propagandafesten.

Hitlerhyllest og mesterverk

Resultatet ble en storslagen og effektfull hyllest til Hitler, men også et banebrytende, episk mesterverk som ofte nevnes ved kåringer av verdens beste filmer.

«Viljens Triumf» er sett på som en lærebok i effektiv propagandaføring på film. Med sitt storslagne visuelle inntrykk og banebrytende bruk av musikk og kameraføring, var den med på å skape inntrykket av Tyskland som en kraftfull, effektiv og samlet nasjon.

Ble kritisert, vant prestisjepriser

Den tyske regissøren Leni Riefenstahl under filmingen av "Olympia" i Berlin i 1936.
Foto: STF / AFP

Filmen hadde premiere 28. mars 1935 og vant gull på filmfestivalen i Venezia samt mange andre nasjonale og internasjonale priser. Den ble samtidig sterkt kritisert for sitt nasjonalistiske innhold selv om Riefenstahl bevisst hadde klippet ut all antisemmitisk språkbruk.

«Viljen Triumf» er fremdeles omstridt og har vært forbudt i mange land, helt opp til dags dato. I Tyskland er det fremdeles restriksjoner på å vise filmen, og det tillates kun i særskilte tilfeller.

Inspirerte «Star Wars»

«Viljens Triumf» ligger til grunn for mye av det moderne filmutrykket. Filmer som «Star Wars» og Chaplins «Diktatoren» har hentet sin inspirasjon fra den tyske propagandafilmen og adoptert mange av dens effektive virkemidler.

Filmens regissør Leni Riefenstahl fikk en mild straff etter krigen og brukte hele resten av livet frem til sin død i 2003 til å nekte på koblingen til nazistene.

Se hele filmen på YouTube

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)