NRK Meny
Normal

Omstridt Clinton-film skrinlegges

Den planlagte filmen «Rodham» skulle handle om den unge Hillary Clintons vei opp den politiske maktstigen, men blir nå skrinlagt på grunn av kraftig motstand fra begge politiske leire.

Tidligere i sommer skrev NRK.no om filmplanene som skapte debatt i USA, særlig blant republikanere som fryktet at en slik film ville styrke Hillary Clintons popularitet foran presidentvalget i 2016.

Clinton har ennå ikke bekreftet at hun stiller som presidentkandidat, men mange tror at en film som viser den tidligere førstedamens mer personlige sider vil være svært betydningsfullt i en valgkamp.

Les også: Film om Hillary Clinton skaper debatt i USA

Motarbeides overalt

Nå viser det seg imidlertid at det ikke bare er republikanerne som tror de har noe å frykte ved en filmatisering av Hillary Rodham Clintons liv. I dag avslører regissør Charles Ferguson i en bloggpost at hele prosjektet skrinlegges.

– Da jeg kontaktet folk for intervjuer, oppdaget jeg at ingen, da mener jeg absolutt ingen, var interessert i å bistå meg i å lage denne filmen, skriver Ferguson.

– Hverken demokrater eller republikanere – og spesielt ikke de som jobber med Clinton eller ønsker å gjøre det i fremtiden. Ikke engang journalister, fordi de er avhengige av å være på godfot med henne, hevder regissøren.

Les også: Hillary – fra forhatt til beundret

Trusler om boikott

Også de republikanervennlige TV-kanalene CBN og Fox lot det skinne gjennom at de ville gjøre det vanskelig for ham å hente ut arkivmateriale, påstår Ferguson.

Republikanerne vedtok i august at de kom til å boikotte politiske debatter på CNN hvis de gikk videre med filmplanene. De har også truet med det samme overfor NBC, som planlegger en miniserie om Hillary Clinton.

Les også: Hva nå, Hillary?

– På bakgrunn av dette innser jeg at det ikke vil være mulig å lage en film jeg kan være stolt av. Derfor avbryter jeg filmprosjektet. Det er en seier for ekteparet Clinton, og de pengemaskinene som begge de politiske partiene er blitt, skriver en misfornøyd Ferguson.

– Avslører sitt sanne ansikt

Journalisten David Brock har tette bånd til Demokratene, og var blant dem som tidlig gikk ut og presset CNN til å gi opp filmprosjektet. Han sier i en egen uttalelse til Huffington Post at han er svært fornøyd med at de nå har kommet på andre tanker:

«Vi er takknemlige for at Charles Ferguson gjør det rette ved å slutte å jage et prosjekt som ville utgjøre en stor interessekonflikt for CNN. Hans forvrengte og egoistiske uttalelse der han avslører sin motvilje mot ekteparet Clinton, bekrefter bare at vi gjorde rett i vår vurdering om dette prosjektet. Risikoen for feilinformasjon i filmen var altfor høy.»

Ingen i Clinton-leiren har foreløpig kommentert beskyldningene fra den amerikanske regissøren.

Les også: Hillary Clinton med ny bok