Hopp til innhold

Omsorgsfulle Oddrun

På gårdsplassen hos Oddrun Vinje i Markabygda i Levanger er det sandkasse med leiker i, og både på stua og på kjøkkenet er det leikesaker for barn i alle aldre. For barna er viktigst.

Oddrun Vinje
Foto: Ingri Garberg / NRK

- Som barn under krigen opplevde jeg at tyskerne kom forbi med fanger og at fangene ble dårlig behandlet. Jeg tror nok at dette har preget meg og at det er noe av grunnen til at jeg vil gjøre det jeg kan for at alle skal ha det godt, sier 79 år gamle Oddrun Vinje i Markabygda i Levanger kommune.

Oddrun Vinje har 5 barn, 5 svigerbarn, 13 barnebarn og 1 oldebarn, og for henne er familien - og spesielt barna - den største rikdommen i livet.

- Det er et privilegium å få være sammen med barn,understreker Oddrun.

Barna viktigst
På gårdsplassen hos henne er det sandkasse med leiker i, og både på stua og på kjøkkenet er det leikesaker for barn i alle aldre. Et av barnebarna hennes minnes med glede hyggelige overnattinger, hver morgen lå det en liten pakke ved senga. Og når hun stod opp, hadde mormor Oddrun tent opp i ovnen og serverte brødskiver med tomat og sukker.

- Det var alltid så god morgenstemning hjemme hos mormor og morfar, og den stemningen vil jeg forsøke å gjenskape for mine barn og barnebarn, sier hun.

Oddrun og mannen Harald giftet seg i 1950 og flyttet inn i ei uisolert hytte på 30 kvadratmeter uten strøm og vann.

- Vi hadde jo hele Movatnet rett utenfor døra, så det var ikke noe problem, mener Oddrun.

Måtte evakuere
I båthuset hadde de husdyr, og en gang steg vannet slik at de rett og slett måtte evakuere med både spebarn og dyr.

Etter et par år flyttet de en knapp kilometer inn i eget hus, og der har de bodd i over 50 år. Flytting har aldri vært på tale.

Hva skal vi i Paris eller Oslo når vi har Markabygda, spør Oddrun og understreker samholdet i bygda og alle de trivelige menneskene som bor der.

Også møtt motgang
Men det har vært sorger også i Oddruns liv. Hun og mannen har mistet både et barn og et barnebarn.

- Sorgen både har vært og er stor, og der og da har vi ikke skjønt hvordan vi skulle komme videre. Men vi må tenke på alt det fine vi har opplevd sammen med dem. Jeg tror det er den eneste måten en kan fortsette livet etter å opplevd noe slikt. Og et råd til andre: Vis omsorg, snakk med dem som har mistet noen, ta kontakt!

Oddrun og Harald har vært gift i 57 år, og hvordan har de fått samlivet til å fungere?

- Samarbeid er det helt avgjørende, slår Oddrun fast.

Møt henne i Sølvsuper i NRK P1 søndag 21. oktober kl. 07:03 i samtale med Ingri Garberg.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober