Omorganiserer Den kulturelle skolesekken

Rikskonsertene tar over Den kulturelle skolesekken. – Løsningen gjør det bedre og enklere for alle, sier direktør i Rikskonsertene, Turid Birkeland.

Turid Birkeland

OMORGANISERES: Den kulturelle skolesekken legges under Rikskonsertene. Direktør Turid Birkeland er fornøyd.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Thorhild Widvey

KULTURMINISTEREN OMORGANISERER: Den kulturelle skolesekken legges flyttes fra Kulturrådet til Rikskonsertene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den kulturelle skolesekken flyttes fra Kulturrådet til Rikskonsertene, som får nytt og utvidet mandat, navn og oppgaver.

– Dette handler om å gjøre noe som i dag er tungrodd mye enklere og skape et godt tilbud enda bedre. Kulturtilbudet til barn og unge skal oppleves som god kvalitet om du bor i Oslo eller Vadsø, sier direktør i Rikskonsertene, Turid Birkeland.

Kunstnerne fornøyde

Gjennom Den kulturelle skolesekken skal alle skoleelever i Norge få møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. Ifølge Sverre Pedersen i Filmforbundet er alle de 19 kunstnerorganisasjonene DKS omfatter, fornøyde. Han har jobbet med dette i fire år.

– Nå slipper de å forholde seg til 19 arbeidsgivere, og kan forholde seg til kun én, sier han til NRK.

– Skal heve kvaliteten

Ifølge kulturminister Thorhild Widvey skal Rikskonsertene sikre tettere samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken (DKS) og skolene.

– En ny nasjonal enhet skal også heve kvaliteten på elevenes tilbud, bedre den pedagogiske tilretteleggingen, og videreutvikle alle kunstuttrykkene i DKS, sier kulturminister Thorhild Widvey.

På en pressekonferanse tirsdag fortalte hun at regjeringen nå endrer organiseringen av DKS, og samtidig vil styrke ordningen med 12,2 millioner kroner.

For mye musikk?

I Kulturutredningen 2014 drøftet utvalget tre modeller for videreføring av Den kulturelle skolesekken. En av dem gikk nettopp ut på at den ble lagt til Rikskonsertene (RS), fordi RS allerede er en nasjonal aktør for musikkdelen i DKS. Dette var ikke utvalgets førstevalg:

«Når utvalget likevel ikke vil anbefale denne modellen er det fordi utvalget mener det allerede er en betydelig utfordring at musikk er for dominerende i DKS i dag i forhold til andre uttrykk.»

Utvalget mener det er en fare for at dette vil forsterkes ytterligere dersom sekretariatet fro DKS legges til Rikskonsertene.

– Vi vil bruke 2016 som et omstillingsår, flere områder må utredes nærmere, sier Turid Birkeland.

– Det er viktig at vi ivaretar hele bredden av kunstuttrykk i den nye organisasjonen. Det er smart å samle krefter og bygge kompetanse rundt det vi kan, sier hun.

Kulturstrøm

  • Stjerna på gitarhimmelen

    Geir Sundstøl er helt i teten av det Norge har å by på av gitarkunstnere, og har spilt med de fleste av våre beste utøvere. I 2015 inntok han sjefsstolen selv, og begynte å gi ut solomusikk, noe som har gjort anmelderne forsvarsløse og publikum mo i knærne. SKRU PÅ LYDEN og hør selv!

  • Madrugada til Moldejazz

    Madrugada, Luke Elliot og Gåte skal spele på neste års Moldejazz. Konsertane blir på Romsdalsmuseet torsdag 18. juli. Det blei klart på ei pressekonferanse i regi av Moldejazz i dag. I tillegg returnerer bassisten Marcus Miller til festivalen. Han har tidlegare stått på scena under Moldejazz både i 1997 og 2013. I tillegg blir det også konsertar med Joshua Redman, Henry Threadgill, Fred Hersch Trio, Bushman´s Revenge feat Anja Lauvdal og Per «Texas» Johansson og Gard Nilssen’s Acoustic Unity feat Ambrose Akinmusire. Festivalen går av stabelen 15–20 juli 2019.

    Moldejazz, Hans-Olav Solli
    Foto: Gunnar Sandvik / NRK