Hopp til innhold

Om tro og tvil: «Over evne 1»

«Over evne, første stykke» er skrevet i en periode da Bjørnstjerne Bjørnson var opptatt av kristendommens forhold til vitenskapene – og av den avstand han fant mellom de kristnes liv og lære.

Over Evne (illustrasjonsbilde)
Foto: Colorbox.com

Last ned stykket som podkast her!

Førsteoppførelsen i Norge ble ifølge Francis Bull en av de største begivenheter i vår teaterhistorie. Det er sagt om dette skuespillet at det er i slekt med den klassiske hybris-tragedie, et drama som vil vise hvordan det går når mennesket i overmot vil overskride de grenser som er satt for det.

Kriserammet familie

Familien Sang er bosatt på en prestegård i Nord-Norge, omgitt av en storslått natur.

Presten Adolf Sang er kjent for sin sterke tro og sin evne til å helbrede folk ved bønn. Klara, hans hustru, er blitt lam og har dertil ikke klart å sove på halvannen måned. Hun deler ikke sin manns sterke tro, og det gjør heller ikke de to voksne barna.

Klara har fått besøk av sin søster, Hanna Roberts, gift og bosatt i USA, men nå tilkalt som hjelp og støtte til den kriserammede familien.

Helbredelse gjennom bønn

Ikke bare de troende, men også tvilerne blir etter hvert fylt av forventning om at noe stort kan komme til å skje når presten Adolf Sang vil helbrede sin lamme og tvilende Klara Sang gjennom bønn. Det bygger seg opp til et intenst klimaks mot slutten av stykket.

Gerhard Gran, som var til stede på premieren, skrev: «Det er den eneste gang jeg har vært i teatret, hvor et fuldtallig publikum i sin sterke grebethed ganske glemte at løfte en haand til applaus.»

I Radioteatrets innspilling fra 1963 er ekteparet Sang spilt av Knut Wigert og Astrid Folstad.

Regi: Gerhard Knoop.

Annen og siste akt sendes i P2 søndag 23. mai kl. 15.03, med reprise i samma kanal 24. mai kl. 21.03.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober