Hopp til innhold

Ole Paus sparker igjen

Ole Paus har rundet 60 – litt rundere i kantene. Men han har ikke slutet å sparke makta på leggen. - Jeg tror kanskje ikke han ville kjent igjen ærligheten om han traff den på gata, sier Paus om Carl I. Hagen.

Ole Paus

Er det ærligheten Ole Paus speider etter? Han tror ikke Carl I. Hagen ville oppdaget den om han hadde møtt den på gata.

Foto: K&U / K&U

Ole Paus

I sitt 60. år tar Ole Paus et steg til siden og velger å synge andres sanger - fra «La oss leve for hverandre» og «Syng og vær glad» til «Splitter pine» og «Øl».

Foto: K&U / K&U

Hør hele intervjuet med Ole Paus her!


Ole Paus har rundet 60 år og spiller andres melodier på sin siste plate, «Den store norske sangboka».

Ole Paus skrev sjøl boka «Endelig alene» som ble omtalt som norgeshistoriens lengste injurie.

- Ville kappe hodet av meg sjøl

- Det jeg ville med boka var jo å først og fremst å kappe hodet av meg sjøl, og å gjøre meg helt ubrukelig i alle sammenhenger, forteller Ole Paus til Norsk på Norsk i NRK P1.

- Jeg var så lei av meg selv om den virkeligheten jeg var en del av. Jeg oppfattet på en måte at jeg var med i en slags dårlig, råtten sience fiction-historie som jeg var blitt skrevet inn i, og den eneste muligheten for å komme meg ut av den, var å skrive meg sjøl ut av den.

Ole Paus

Ole Paus ble tidligere i høst hyllet på plata «Følg meg hjem, Ole Paus», der Young Neils med artistvenner spilte sine versjoner av Paus-klassikere.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Denne høsten har det rast en debatt rundt diverse biografier som har blitt lansert, blant annet av Gerd Liv Valla og Carl I. Hagen. Ole Paus har jo som kjent aldri vårt noen stor fan av Hagen, men tror han er fornøyd med resultatet av sin egen bok.

- Som forventet?

- Er ikke det som forventet, da? Jeg tror han er fornøyd. Han får vel akkurat den oppmerksomheten han hungrer etter – og han liker den, sier Paus, som ikke tror det samme er tilfellet for Valla.

- Jeg skjønner at hun ble forbanna og skrev en bok om det. For det som skjedde mot henne, det synes jeg var et overgrep. Og jeg er ikke noen stor fan av henne i utgangspunktet. Men det syntes jeg var råttent. At hun da tar til motmæle på denne måten, det står det respekt av, mener Paus.

Skriver på ny bok

Når Carl I. Hagen skriver bok og kaller den «Ærlig talt», tror ikke Paus på ærligheten hans.

- Jeg vet ikke hvor ærlig han er, jeg. Jeg tror kanskje ikke han ville kjent igjen ærligheten om han traff den på gata. Men jeg har ikke lest boka, og hvis han sier han er ærlig, så er den vel det, da – på sin måte, mener Ole Paus, som også sjøl skriver på ny bok.

- Jeg driver å pusler med tanker om det. Jeg kom med en bok for et par år siden som het ”Isen går”, som jeg likte godt sjøl, men som de fleste anmelderne syntes var pyton. Men jeg har lyst til å skrive et bind to og lage en triologi, forteller Ole Paus.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober