Men først må man finne ut hvor gamle sakene er. Halvråtne økseskaft er nemlig mye mer interessante hvis de er fra vikingtiden enn hvis de stammer fra 1985. Det er flere måter man kan gjøre dette på.
C14 datering
C14-datering er en måte man kan finne alderen på ting som en gang har vært levende, for eksempel gamle skjeletter eller saker som er laget av tre. I denne metoden bruker man grunnstoffet karbon.
Akkurat på samme måte som det finnes flere typer potetgull (salt, paprika, ost & løk) er det ulike varianter av karbonatomet, der alle er litt forskjellig fra hverandre. C14 er en slik variant, og det spesielle med akkurat den er at den er radioaktiv.

Hvor mye C14 er det igjen i Oles skjelett tro?
I lufta rundt oss finnes det en bestemt prosent av C14. Plantene bygger karbonet fra luften inn i plantematerialet sitt (Bare se i artikkelen om trær!) og får dermed også den samme prosenten med C14 i seg.. Alle de andre organismene på jorda spiser planter selv eller de spiser noen som spiser planter, og til syvende og sist ender alle opp med å ha denne andelen med C14 inne i kroppene sine.
Men radioaktive stoffer er slik at de forsvinner etter hvert. Og når planter eller dyr eller mennesker dør vil det med tiden bli mindre og mindre av C14 inne i dem. Noen glupe forskere har funnet ut at nøyaktig halvparten av C14’et forsvinner etter 5700 år. Dermed kan man regne ut alderen på ting bare man vet hvor mye C14 de inneholder. Smart, hva?!! Hvis Ole sender skjelettet sitt oppover til C14-laboratoriet i Trondheim kan nok de svare på hvor gammelt det er.
Pollenanalyse

Pollenkorn
Pollenkorn er litt av noen seiginger! De er så små at man kan legge 30 stykker etter hverandre på en millimeter, og de har ofte et veldig hardt skall som kan holde seg igjennom tusener av år. Når man finner gamle ting i jorda kan man også finne pollen fra samme tid rundt omkring i samme jordlag. "Ja, ja", kan det hende du sier, "men hva har det med alderen å gjøre?".
Du trodde kanskje at naturen her i Norge har vært klin lik helt siden steinalderen, og at det bare er vi mennesker som har utviklet oss. Men det er altså feil. Naturen har nemlig også utviklet og endret seg, og kombinasjonen av trær og planter som vokser her har forandret seg gjennom tidene. Dermed kan vi finne ut mye lurt ved å kikke på pollenkornene i jorden. Forskerne har laget lister over hvilke vekster som levde hvor på hvilket tidspunkt, og så kan man sammenlikne prøvene sine med den og se hvor de passer.

Men pollenkombinasjonen som Ole fant på skjelettet i myra viste seg å være klin likt dagens pollen, og dermed er det klart: Ole er blitt lurt!!!